Dana Rusková: Běsné město

Kde najdu Běsné město? V Montaně? Ne. V Anglii? Ne. V Austrálii? Ne. V Africe? Zase špatně. Brno. Metropole Moravy. Běsné město. Pozor na běsy, upíry, přízraky, mátohy, čerty a hlavně divné chlápky z Ústředí. Ti jsou nejnebezpečnější, protože dokážou zařídit jednosměrnou návštěvu na Špilberku.

Ruskova_Besne_mestoV Brně a jeho okolí žijí různí obyvatelé, někteří mají velký počet divokých genů a jiní jsou naopak téměř čistokrevní lidé. Politici se jejich vzájemné soužití snaží řešit, ale ve skutečnosti v první linii stojí někdo úplně jiný, kdo v tomhle nepořádku hrabe. Jedním z nich je policista Sank, jeden z mála lidí bez divokých genů, ale bez smyslu pro technické věcičky. Kapitán Sank za pomoci ochromovače a obušku hlídkuje v Běsné čtvrti, pomáhá a chrání nejen před místními obyvateli s vysokým podílem divokých genů, ale zároveň i je. Jeho protivníkem jsou nadpřirozené kriminální živly i netolerantní nadřízení.

Běsné město se skládá ze sedmi kapitol – sedmi povídek. V pěti z nich je příběh vyprávěn z pohledu kapitána Sanka. Třetí se odehrává z pohledu jeho přítele, téměř padesátiprocentního vodníka Karase. V šesté hraje hlavní roli expolicistka a psycholožka Polinová.

V prvním příběhu nazvaném Běsná čtvrť se policista Sank vypořádává se smrtí parťačky Čiré a zaučuje nováčka Polinovou, i když něco může být úplně jinak, než se na první pohled zdá. Ve Vzdušných zámcích pátrá policie po zlodějích, kteří se pokusili vyloupit banku střeženou nejmodernější technikou i magií a za nimiž zůstalo několik mrtvol. V Ničské přehradě topí záhadná kráska muže a voda v nádrži se stává nepřátelská vůči bytostem s vysokým podílem divokých genů. Případ stvořený přímo pro Karase. V Šedých polích, čtvrtém příběhu, někdo v opuštěných budovách brutálně vraždí. Obětí se stane i jeden z policistů a Sank se musí ujmout osiřelého spesana Kolta a zastavit vraha. V Brně to žije nejen na ulicích, ale i v jeho Základním patře, starém zapomenutém podzemí, kterým protékají zdánlivě nekonečné stoky. Někde tam se skrývá aréna pro nelegální zápasy, které už se dávno nezaměřují jen na psy. V Umění zla si psycholožka Polinová pozve na pomoc kapitána Sanka, aby jí  asistoval při řešení potíží s její nezvedenou „neteří“. Jenže do všeho se zamíchá vražda bezdomovkyně, grafity z krve a lékař, upír Kalin. V posledním příběhu Smrt a naděje, Karasi čeká Sanka mimo jiné odhalení jeho minulosti a boj se starým nepřítelem.

Běsné město představuje obraz města Brna, kde se to hemží populací s divokými geny (nelidé). Autorka se nezabývá jejich původem, ale pouze konstatuje existenci mátoh, upírů, rusalek a dalších. Stejně pouze okrajově nastiňuje jejich soužití s tou částí populace, jež disponuje velkým počtem lidských genů. Od internace osob s velkým počtem divokých genů v Běsné čtvrti po jejich smísení se zbytkem populace v dalších povídkách. Dana Rusková se zabývá příběhy jednotlivých postav a nikoliv nadpřirozenou státní politikou. I když trochu větší průnik do celorepublikové situace by nebyl na škodu.

Dana Rusková stejně jako některé další autorky urban fantasy lehce usekává konce svých příběhů. Nejlepší zakončení má poslední příběh Smrt a naděje, Karasi. V něm se skrývá naděje na další dobrodružství kapitána Sanka, i když na jiném písečku.

Běsné město je svižná detektivní fantasy z města Brna, která by neměla chybět v knihovničce každého správného Moraváka nebo nadšeného čtenáře městské fantasy.

Vydal: Straky na vrbě; 2012