Melissa de la Cruz: Čarodějky z East Endu

Za mlhou hustou, že by se občas dala i sbírat do pytlů, leží ospalé přímořské městečko. Čas od času se tam dějí neskutečné věci. S magií místních ctihodných občanek mají něco společného pouze některé z nich.

V turisty nepříliš navštěvovaném North Hamptonu, který leží na nejvýchodnějším výběžku Long Islandu, bydlí tři podivuhodné členky Beauchampovy rodiny. Před lety, v době salemských procesů tajemná Rada zakázala Beauchampovým užívat magii. V té době se rozpadlo i Joannino manželství. A o svého milovaného syna přišla roky (staletí) předtím. Joanna své dvě dcery miluje, ale v mnoha záležitostech se dívky víc svěřují jedna druhá než podivínské matce, která se místo zakázané magii věnuje pečení výtečných cukrovinek a malbě pokojů v domě několikrát za rok.

Starší ze sester, šedá myš Ingrid, pracuje v místní knihovně jako archivářka architektonických výkresů pro zvlášť významné budovy v okolí North Hamptonu. Se starostou vede soukromou válku o zachování knihovny a odmítnutí nápadníci jí vymysleli přezdívku Ingridka frigidka. Jejím pravým opakem je mladší sestra Freya, jež míchá nápoje za barem North Inn. Smysná drobná blonďatá koketa, která nenosí spodní prádlo a je zasnoubená s dobrotivým troubou Branem Gardinerem z místní zazobané rodiny. Bohužel během zásnubního večírku se oddá sexu s mladším bratrem svého snoubence, Killianem, a na problémy má zaděláno. Později Freya namíchá magický koktejl pro jeden pár procházející krizí a magie se do její rodiny zase vrací, jen aby Beauchampovy zjistily, že se děje něco divného, a v okolí začínají umírat lidé.

Na jedné straně čarodějky řeší obyčejné maloměstké záležitosti, které jsou plné naprosto nemagických komplikací od místních drben, zkorumpované samosprávy až po jejich vlastní milostné trable. Joanna představuje výtečnou čarodějku, která je naprosto nepoužitelná pro domácí práce. Klišovité postavy přestavují její dvě dcery – koketní třeštidlo a staropanenská knihovnice. A jako by to nestačilo, tak Freya řeší své milostné dilema ohledně bratrů Gardinerů z Fair Havenu. Na jedné straně prvorozený, solidní, věčně zaměstnaný a stydlivý Bran a proti němu rebel a „zlobivý chlapec“ Killian. Jako každé správné čarodějky mají Beauchampovy i svá domácí zvířátka, havranici Gilbereth, gryfa o velikosti labradora a černou kočku.

Kniha je rozdělena na dvě části (Den obětí války a srdce plná touhy, Nebezpečí narůstá) plus prolog a doslov. Příběh se rozbíhá velmi pomalu a snaží se dopřát prostor pro představení všech tří žen. Počáteční užívání magie nahrazuje střetnutí současného života s magií a pátraní po pachateli nebo pachatelích několika zločinů, v jejiž souvislosti se kouzla objevují.

Autorce se velmi dobře podařilo vystihnout klidnou, spavou atmosféru přístavního městečka, kde se drby šíří rychlostí epidemie cholery. Samozřejmě nemůže chybět jedna lepší místní rodina, představitel zákona, zkorumpovaný politik, gay a jiné drobné figurky. Velmi do hloubky jsou popsané i charaktery tří hlavních hrdinek.

Mellisa de la Cruz jen pomalu odkrývá skutečnou totožnost Beauchampových, které nejsou jen čarodějky. Zároveň s tím se vynořuje i totožnost pachatele magických zločinů. Autorka poměrně zbytečně použila existující mytologii a naroubovala ji na svůj vlastní příběh, což nebyla právě nejlepší volba, neboť mnozí čtenáři si pak možná vzpomenou na filmové trháky posledních let a budou marně vyhlížet dožraného taťku Gardinera na osminohém vraníku.

Čarodějky z East Endu nezastírají, že jsou první díl ze série a prozrazují toho o Beauchampových velmi málo. Závojem tajemství zůstává omotána i mocná Rada. Pokud by čtenářům stále nedošlo, že si mají koupit pokračování, tak se jejich pozornosti dovolává epilog s razancí požární sirény, který obsahuje šokující cliffhanger. A samozřejmě nechybí menší upozornění na autorčinu sérii Modrá krev v podobě několika hostujících upírských charakterů.

První díl ze série o Beauchampových představuje příjemné oddychové čtení, ale autorka by jistě udělala lépe, kdyby se držela pouze svých vlastních nápadů. Své postavy dokázala stvořit velmi poutavě, takže čtenáři určitě neměli zapotřebí šokující konec, aby byl jejich zájem udržen. I bez toho se nabízí stále dost otázek, které může zodpovědět i bez řvavého… pokračování příště.

Vydal: BBart; 2012

Koupit knihu