J. R. Ward: Chtíč

První kolo boje o duši hříšníka sužovaného chamtivostí Vyvolený Jim Heron vyhrál. Druhé kolo rozehrává démon Devina a boj o duši zatíženou chtíčem bude ještě náročnější.

Jim Heron se po smrtelném zranění utrženém při boji o duši hříšníka Vina diPietra probudí jako anděl, a aniž má na chvíli oddych, démon Devina opět útočí. A nevybírá si oběť jen ta ledajakou. Jim tentokrát musí zabojovat o duši svého kamaráda a bývalého spolubojovníka z jednotky Extrémních operací.

Izák před časem zběhl z ExOp, útvaru, z nějž jediný odchod představuje smrt a zběhnutí se trestá smrtí velmi pomalou. Izák se nyní před svým bývalým velitelem skrývá a vydělává si bojem v nelegálních pouličních zápasech. Při policejní razii je ovšem zatčen a obhájkyní mu má být Grier Childeová.

Izák Rothe je drzý, neústupný, tvrdě vycvičený voják, který ovšem potřebuje pro každou vraždu dobrý důvod, aby ho nepronásledovalo jeho vlastní svědomí. Sám je překvapen mírou citů, kterými téměř okamžitě zahoří k překrásné a chytré veřejné obhájkyni Grier.

J. R. Ward nám přináší další román ze série Padlí andělé, tentokrát nám vypráví příběh o chtíči a touze. Touze po bohatství, moci, sexu i lásce. Stejně jako v předchozím díle i v tomto nalezneme jednu postavu s nadpřirozenou schopností, a tou je Grier, která už léta vídá ducha svého bratra Daniela. Není to jen náhoda, pro vývoj příběhu a především jeho gradaci je postava tohoto ducha důležitá.

V Chtíči tentokrát nenajdeme narážky na sérii Bratrstvo černé dýky, a není mu to na škodu. Čtenáře, který autorčinu sérii o upírech nečetl, a tedy nezná, pak scény s postavami z upíří série nematou, což se právě v Chamtivosti mohlo stát.

Co se propracovanosti příběhu a zápletky týče, román pokulhává za první Chamtivostí. Chybí mu spád, chvíle, kdy bychom se o hrdiny obávali, a napětí, které by čtenáře udrželo u stránek. Titulní dvojici má Chtíč stejně kýčovitou jako Chamtivost, prostitutku a milionáře zde nahradil zločinec a obhájkyně, nicméně stejně jako u prvního dílu díky střídajícím se úhlům pohledů sledujeme myšlenky obou protagonistů a jejich vlastní linie a budující se vztah je uvěřitelný. Napětí, které chybí i v postupném gradování příběhu, se dočkáme v několika téměř hororových scénách s hlavní figurantkou Devinou, a pomalý rozjezd čtenáři může také vynahradit postupně pomalu se odhalující tajemství a naznačená děsivá minulost dvou padlých andělů, Adriana a Eda.

Ačkoli příběh neplyne nijak lehce a především v první třetině nenajdeme nic, co by čtenáře nutilo horečně otáčet stránky, na další díl Padlých andělů, Závist, která vyjde na podzim letošního roku, se těším, protože nám snad autorka osvětlí, co v tomto díle pouze naznačila.

Vydal: Baronet; 2012

Koupit knihu