Kiersten Whiteová: Nikdo není bez viny

Evie je od osmi let v  péči Mezinárodní agentury pro  zadržování paranormálů. Po nevšedním seznámení s  Vodouchem Leasem, s  nímž se sblížila a nakonec spolu z agentury utekli, se dívka snažila přežít útoky šílené Vivian, jež vysávala duše z  paranormálů. Její pochroumaná mysl chtěla stále víc, takže Evie nakonec Vivian všechny duše vzala a vypustila je na svobodu. Jenže to se nelíbí vílám…

Téměř sedmnáctiletá Evie už měsíc studuje na střední škole pod jménem Evelyn Greenová a těší se, až se zase uvidí s přítelem Leasem. Užívá si obyčejného života a pomalu zjišťuje, že pro ni všednost ztrácí své kouzlo. Když ji tedy navštíví Raquel, jedna z  hlavních šéfek MAZP, která vykonstruovala její falešnou smrt, a žádá ji o pomoc, neváhá příliš dlouho, než nabídku přijme. Od té doby na Evie neustále někdo útočí a usiluje jí o život…

Záhadná Nona pracuje jako manažerka v  restauraci Na kopytě a patří mezi stromové duchy. Navenek bydlí v  prvním patře s  upírkou Ariannou a Evie, ale ve skutečnosti se na noc vrací do lesa, kde zapustí kořeny, dokud nevyjde slunce. Kvůli tomu, že Evie Arianně neřekla, že pracuje v  MAZP, a má před ní tajnosti, má upírka pocit, že o její společnost nestojí. Arianna zažila v  minulosti perné chvilky, takže ačkoliv je nemrtvá, čtenář s  ní musí chtě nechtě soucítit.

Na scéně se objevují nové postavy, z  nichž nejzajímavější je zábavný Jack, který dokáže procházet vílími Stezkami. Pohledný a mazaný Jack přitahuje pozornost snad každé dívky, ale neustále se vrací k  Evie. Existuje mezi nimi jisté pouto a Evie v  něm rozpoznává tolik věcí, které nemá ráda sama na sobě – lhaní, vyhýbavost a sobeckost. Za zmínku stojí i protivná učitelka tělocviku slečna Lynnová, která dělá Evie ze života peklo.

Evie často jedná neuváženě, každému skáče do řeči a raději uráží či kritizuje, než aby připustila svou chybu. Zkrátka typická puberťačka, až na to, že je Prázdná a dokáže otevírat brány mezi světy. Evie se ve snech zjevuje Vivian, s  níž se sblížila, a nyní mají vztah jako opravdové sestry. Noci s  Viv zanechávají v  Evie pocit nanejvýš podivné kombinace spokojenosti a lítosti, ale i viny z  toho, že se přátelí s  dívkou, která zavraždila její nejlepší kamarádku Lish. Evie se obává toho, aby se z  ní nestalo monstrum jako z  Vivian a netoužila vysávat duše paranormálů. Co si však počít, když je zahnána do kouta a jedinou možností na přežití je nasát trochu té životní energie? Bude schopná přestat, jakmile jednou začne?

Kiersten Whiteová vypráví fantasy příběh v  ich-formě, zvládá dramatické scény, napětí i humor, který navozuje odlehčenou atmosféru. Místy je příběh temnější a plný překvapivých zvratů – ze světa totiž mizí elementálové a všechny možné druhy paranormálů sledují Evie na každém kroku. Nikdo není bez viny je oproti Zlodějce duší méně akční a děj se místy vleče. Svižnost z  prvního dílu jsem sice trochu postrádala, ale neotřelý námět je stále znát a příběh se čte rychle.

Dívka na obálce znázorňuje hlavní protagonistku a já jsem moc ráda, že nakladatelství Fortuna Libri nechalo originální verzi, která je velice hezká. Závěr příběhu dává tušit, že se v  dalším díle máme stále na co těšit. Kniha je určena především pro mladší čtenáře a romanticky laděné publikum. Pokud máte v  oblibě např. sérii Nesmrtelní, Smečku či Kroniku Drakeových, jistě u vás uspějí i Paranormálové. Upozorňuji však, že je lepší začít číst od prvního dílu, kde se čtenář seznámí s  hlavními hrdiny.

Vydal: Fortuna Libri; 2012