Stefanovy deníky 3 – Prokletí

Uplynul teprve měsíc od pokusu zachránit Katherine život a tehdy byl Stefan ještě člověk. Ve Zrození Stefan zabil svého otce, jelikož svým dětem znovu usiloval o život. Ze Stefana i Damona se stali upíři a z milujících bratrů nepřátelé.

Stefan žije v jeskyni v New Yorku, ale je slabý, protože se příliš dlouho pořádně nenapil krve. Když před jeskyní nachází polomrtvou dívku, vyléčí ji vlastní krví a odnáší domů. Chce nechat Bridget na prahu, ale než stačí odejít, je vtažen dovnitř jako zachránce. Prvotní instinkty ho nabádají k ostražitosti a útěku zpět do temnoty, ale osamělost, která proniká celým jeho tělem, ho prosí, aby zůstal. Tím však rozehrává velmi nebezpečnou hru.

Stefan trpí výčitkami svědomí za oběti, jež zabil. V minulosti udělal pár hrozných chyb, ale ví o nich a snaží se je ze všech sil napravit nebo se jich v budoucnu vyvarovat. Síla je teď pro Stefana břemenem, neustálá žízeň prokletím a příslib nesmrtelnosti těžký kříž, který musí nést. Sutherlandovi jsou milá rodina a Stefan si uvědomuje, že využívat jejich pohostinnosti je ošidné. Jenže od okamžiku, kdy opustil Lexi a New Orleans, to je poprvé, co se ocitl ve společnosti.

Pan Sutherland je velice vnímavý muž, a ačkoliv pochází z vyšší vrstvy a patří mezi bohaté lidi, není namyšlený ani bezohledný. Otec tří krásných dcer je mu vděčný za záchranu nejmladší dcery Bridget, která utekla z plesu. Bridget je temperamentní, sobecká a dětinská, ale má radost ze života. Lidia je inteligentní a má smysl pro humor, zatímco nejstarší dcera Margaret má pevnou vůli a v jejích modrých očích se zračí rozum, zvídavost, předtucha a lidskost.

Změna v chování u bratrů Salvatorů je oproti prvnímu dílu až zarážející – jejich hodnoty, smýšlení a činy se diametrálně liší. Cynický a chladný Damon je rozhodnutý splnit svůj slib a za věčnost, kterou ho Stefan obdařil, jej hodlá trýznit. Damon je jako loutkář, který nutí lidi okolo sebe, aby jednali podle jeho instrukcí. Jeho plány týkající se Stefana a dalších osob jsou dalekosáhlé. Jenže Damon není jediným hráčem na poli…

Stefanovy deníky kombinují prvky nadpřirozena, hororu a romantiky. Prokletí stojí na vyprávění Stefana Salvatora, který si čas od času udělá zápis do deníčku, v němž odhaluje své nitro. Popisů okolí a myšlenek je víc než dialogů, příběh však postrádá svižný spád, zajímavou zápletku a jiskření. Děj je posunutý zhruba o dva týdny později od konce druhého dílu s názvem Chuť krve a dozvídáme se několik překvapivých informací, které jsou pro čtenáře Upířích deníků i diváky seriálu novinkou.

Děj je poměrně předvídatelný, jako tomu je v případě odhalení totožnosti tajemného a krásného italského hraběte nebo zažitého vzorce chování hlavních hrdinů. Od okamžiku, kdy Stefan našel Bridget před jeskyní, je zřejmé, že si s ním někdo pohrává a není těžké uhádnout, kdo to je. Dochází na ironické komentáře, černý humor, intriky, akci a drama. Fantasy příběh je psán ve vážnějším duchu, bez vulgarismů a má jednoduchý děj, takže u knihy nemusíte přemýšlet. Pokud hledáte knihu, u níž se odreagujete a máte v oblibě Upíří deníky, je pro vás Prokletí to pravé.

Ukázka z knihy

Vydal: Fragment; 2012