Gabriella Poole: Temná akademie – Vyvolení

Vyvolení si dělají, co chtějí, a neoficiálně řídí školu. Pochází ze všech koutů světa, všichni do jednoho jsou krásní, chytří a bohatí a tento semestr budou přijímat nového člena! Co musí uchazeč podstoupit, aby se stal jedním z nich? A stojí to vůbec za to?

Patnáctiletá Cassie Bellová nastupuje do nové školy v Paříži díky stipendiu, které obdržela. Od prvního dne na Darkově akademii cítí, že tam nepatří, což jí dává několik studentů okázale najevo. Zjišťuje, že ve škole vládne skupina Vyvolených, kteří si myslí, že si mohou vyjma vraždy dovolit snad úplně všechno. A možná by jim prošla i vražda. Zrovna před rokem za záhadných okolností zemřela jedna stipendistka, a jak vyplývá na povrch, nebyla první. Byla to opravdu nehoda nebo ji někdo zavraždil?

Krásná Cassandra je chudé děvče z Anglie, takže vnímá propastný rozdíl mezi ní a převážnou většinou bohatých studentů. Je inteligentní, takže se toho ve škole hodně naučí, byť některé z lekcí jsou tvrdé a bolestivé. Cassie je zvědavá, co Vyvolení dělají a je rozhodnutá odhalit jejich tajemství. Jak je možné, že studenti stojí v čele akademie a dokonce i učitelé se jich bojí?

Vztahy mezi studenty jsou komplikované a většina se baví hlavně tím, že druhé ponižuje, přehlíží nebo vyhrožuje. Jak už to tak v životě bývá, city nejsou vzájemně opětované téměř u nikoho – Jake touží po Kateřině, Kateřina po Ranjitovi, Isabella po Jakeovi, Cassie se líbí Richard i Ranjit, a tak dále…

Richard je arogantní a jeho komplimenty působí opravdově, což může být tím, že je dobrý herec. Cassie se nemůže vyznat v tom, jestli má Richarda ráda a věří mu, nebo jestli ho nemůže vystát. Cassie se podobá Jessice, která před rokem zemřela, a nyní se okolo ní ochomýtá několik studentů, kteří by mohli mít s její smrtí něco společného. Co to pro Cassie znamená? Komu může důvěřovat? Je snad v nebezpečí?

Lokalita školy se v pravidelných intervalech mění, pro tento semestr má Darkova akademie sídlo v Paříži. Pokaždé se jedná o přepychová a krásná místa. Dokonalý svět akademie pod povrchem skrývá cosi velmi ošklivého a temného. Jakmile jednou vstoupíte mezi Vyvolené, už není cesty zpět.

Autorka Gabriella Poole propojila náš svět s nadpřirozeným zcela přirozeně a nenásilně, přičemž na čtenáře dýchá hororová a tajemná atmosféra s poutavým dějem. Ve Vyvolených nejsou erotické ani krvavé scény, ale zato se dočkáme spousty záhad. Charakter hlavní hrdinky je nejlépe propracovaný, ale i vedlejší postavy mají jisté charisma, díky němuž si je čtenář zapamatuje. Zaujme vás např. zlomyslná Keiko, chladná Kateřina, bisexuální Richard, tajemný a oslnivě krásný Ranjit, milá Isabella či zarputilý Jake. Popisy okolí jsou barvité a střídají se v dobře vyvážené míře s dialogy a myšlenkami.

Temná akademie je vyprávěna ve třetí osobě, dochází na ironické komentáře, slangové výrazy, napětí a drama. Rychlý spád děje dokáže zaujmout nejen dospívající publikum, ale i čtenáře upřednostňující fantasy s romantickou zápletkou a nadpřirozenými prvky. Otevřený závěr knihy nenechá čtenáře na pochybách, že se máme v budoucnu ještě na co těšit a čeká nás nejedno dobrodružství.

Vydal: Fragment; 2012