L. J. Smith: Upíří deníky 8 – Osvobození

Hrdinové z Upířích deníků se snaží vysvobodit Stefana, který je Damonovou vinou ve vězení Ši-ne-Ši. Damon vystupuje v roli pána Eleny, Bonnie a Meredith, protože jediná možnost, jak mohou dívky v Temné dimenzi zůstat, je vydávat se za otrokyně. Čas neúprosně plyne dál a snaha nalézt liščí klíč se jeví téměř nedosažitelná. Podaří se Eleně a jejím přátelům zvrátit jazýček vah ve prospěch Stefana a zachránit mu život?

Lady Ulma se zdráhá uvěřit své nově nabité svobodě a bohatství. Vykoupení otroka Lucena, s nímž čeká dítě, ji učiní šťastnou, a tak přirozeně chce, aby na tom byli stejně i ostatní. Ze všech sil se snaží pomoct Eleně a její podpora se ukáže jako neocenitelná. Lucen vyrábí překrásné šperky, což se hodí, pokud má čtveřice přátel udělat dojem na místní smetánku. Damon si začne budovat pověst zbohatlíka, aby měli přístup do vyšší společnosti. Netrvá dlouho a první pozvání na večírek přichází, jenže jak poznají, zda jsou na správném místě a ve správný čas?

Sexy Damon je vynalézavý, dovede plánovat i předvídat události, takže všichni brzy bydlí v honosném sídle, kde jim nic nechybí. Konečně může začít napravovat bezpráví, jehož se dopustil vůči Stefanovi. Damonovy komentáře jsou osvěžující a vtipné jako vždy a čtenář se doslova těší, kdy mu zase ujede něco peprného.

Elena vzpomíná na dobu strávenou se Stefanem, čímž se pro ni z reality stává doba plná zmatků, bolesti a viny. Aniž by tušila jak, zažije další mimotělní zkušenost a díky slzám dodá Stefanovi sílu, kterou už nutně potřebuje. Podivné je, že když se o tom později ostatní dozví, jednoduše to přejdou a chovají se, jako by to bylo běžné. Elenina postava se neustále vyvíjí, takže občas použije drsnější výrazy, což by ještě donedávna neudělala. Po emoční stránce začíná uvažovat víc jako člověk než anděl, přesto má stále svá křídla a za obyčejného smrtelníka se považovat nedá.

L. J. Smith se příliš nevěnuje popisům postav ani propracování charakteru, přesto si čtenář udělá představu o tom, jaký kdo je. Bonnie je stále stejně ustrašená, Matt si hraje na hrdinu, Damon trpí výčitkami svědomí, čistá Elena se snaží každého spasit, Stefan v roli mučedníka bojuje o život a chytrá Meredith je statečná. Zajímalo by mě, proč se Bonnie nepokouší o vyvolání vize, když ví, že by to mohlo pomoct jejím přátelům? V Temné dimenzi sice předtuchu má, ale ne díky jejímu přispění. Doufám, že do budoucna začne své schopnosti trénovat, protože by její postava mohla mít ohromný potenciál.

Mnohé scény jsou popsány velice stručně – spíš je pouze naznačeno, co hlavní postavy udělaly, nežli popsání dané činnosti, takže se čtenář neponoří do děje naplno. Dozvídáme se další nařízení v Temné dimenzi, ale díky vynalézavosti děvčat zjišťujeme, jak některé zákony obejít. Nečekané zvraty a události jsou na denním pořádku, takže přijdeme na to, že ne každý kitsune musí být notně zlý.

Osmá kniha ze série Upíří deníky je psána ve vážnějším duchu, příběh plyne středním tempem, ale čím víc se blížíme k závěru, tím víc je děj svižnější. Hororové prvky se mísí s temnější a ponuřejší atmosférou, místy nabírají drsnějšího rázu, dochází také na akční scény, romantiku a drama. Napínavý příběh je plný dobrodružství, detektivních prvků a nadpřirozených bytostí.

Osvobození se jistě bude líbit příznivcům fantasy žánru vyhledávajícím nenáročnou četbu a fanouškům této série. Přesto nedoporučuji číst tuto knihu bez znalosti předchozího dílu s názvem Zajetí, protože by čtenář kvůli návaznosti ztrácel přehled.

Vydal: Fragment; 2011