Ellen Schreiber: Upíří polibky – Rakve lásky

Šestnáctiletá gotička Raven Madisonová musela neustále snášet urážky a šikanování od fotbalového snoba Trevora Mitchella, dokud se mu nepomstila. Její jediná kamarádka Becky ji taky úplně nechápe. Teprve v okamžiku, kdy se přistěhoval do starého sídla na vrcholu Benson Hill Alexander Sterling, potkala svou životní lásku. S Alexem cítí, že někam zapadá, jenže teď je pryč a Raven netuší, kde ho hledat.

Raven se kouká s Becky na film „Rakve lásky“. V okamžiku, kdy hlavní hrdinka nadzvedne víko rakve a zjišťuje, že je prázdná, si Raven uvědomuje svou samotu. Před dvěma dny se její životní láska Alexander Sterling vytratil do temné noci a Raven o jeho zmizení nikomu neřekla, protože stále doufá v jeho návrat. Blíží se jarní prázdniny a Raven využívá volného času k jeho vypátrání. Stopy ji zavádí do klubu Záhrobí v sousedním městečku. Naštěstí v Hipsterville žije její teta Libby, ale Raven tam namísto Alexandera nachází Jaggera, ze kterého se vyklube pomstychtivý upír.

Raven se chová nepředvídatelně, zarputile, mnohdy pošetile, ale hlavně zamilovaně. Uvažuje jako teenager, ale snaží se odlišit od ostatních. Rozhovory probíhající mezi Raven a Trevorem neztratily nic ze svého glancu a jejich komentáře jsou jak ironické a vtipné, tak urážlivé a drsné. Raven si při pátrání po Alexanderovi připadá jako gotická Nancy Drewová. Velice rychle si dá dohromady, že tajemný gotik Jagger jejího milovaného upíra pronásleduje a má nekalé úmysly.

Podlý a záludný Jagger ví, že Raven naláká na informace o Alexanderovi, je odhodlaný vyřídit si s Alexem osobní účty a nyní si usmyslel, že své pomsty nejlépe dosáhne, když se Raven stane jeho nevěstou na věčnost. Podaří se Raven vymyslet, jak Jaggera přelstít?

Děj volně navazuje na události z předcházejícího dílu, pouze se ocitáme o dva dny později. Dočkáme se kratší rekapitulace, takže pokud někdo nečetl Upíří polibky – Počátek, nemusí se bát, že by tápal. Doporučuji však začít číst sérii od začátku, protože co se týče postav, s těmi se čtenář nejlépe seznámí právě v prvním dílu. Konečně se dozvídáme, jak to chodí mezi upíry, jaká mají pravidla a obřady, přesto je toho ještě mnoho nesděleno. Snad nám toho příště autorka prozradí víc.

Fantasy příběh s prvky romantiky a detektivky je plný napětí, humoru a dramatických scén. Ellen Schreiber napsala knihu v odlehčeném duchu, použila slangové výrazy i nadsázku. Dobrodružný příběh je vyprávěn v první osobě z pohledu Raven. Dialogy jsou svěží a vtipné a myšlenky hlavní hrdinky poutavé, stejně jako popisy okolí. Přibude nám hned několik nových postav, jako např. Ravenina teta Libby nebo upír Jagger, ale základní sestava zůstává neměnná.

Příběh plný naděje, záhad, pátrání a objevování je určen převážně dospívajícím dívkám, ale pokud hledáte nenáročnou četbu, u níž se pobavíte a přečtete ji na jeden zátah, nenechte si Rakve lásky ujít. Otevřený závěr knihy nutí čtenáře k úvahám, zda se Raven v budoucnu opravdu stane princeznou temnot, a jestli se jí splní sen a prožije zbytek život s Alexanderem. Vypadá to, že v cestě k jejich štěstí jim stojí hned několik překážek.

Vydal: Zoner Press; 2011