BLADE

První díl úspěšné a oblíbené upírské trilogie o hybridovi chránícím lidskou rasu před nebezpečím, které jemu samotnému koluje v žilách.

Postava Blada vznikla v roce 1973 rukou spisovatele Marva Wolfmana (1946) a ilustrátora Gena Colana (1926-2011) pro Marvel Comics. Objevil se v hororové komiksové sérii The Tomb Of Dracula  jako jedna z vedlejších postav, která s knížetem bojovala. Později si vysloužil svou vlastní sérii komisů, objevil se po boku ostatních klaďasů i záporáků ze světa Marvel Comics, dostal vlastní seriál, několik videoher a akčních figurek.        
 
Prvního dílu se ujal britský režisér Stephen Norrington (1964) a byl to právě tento snímek, kterým se zapsal do světového filmového podvědomí. Režíroval i League of Extraordinary Gentlemen (2003) se Seanem Connerym a Stuartem Townsendem. Scénáristou filmu se stal Američan David S. Goyer (1965), který také napsal scénář k Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008), The Unborn (2009) i k následujícím dílům Blada.

Hlavní roli získal Wesley Snipes (1962). Měl za sebou již spoustu větších či menších partů, ale žádná mu nevynesla takový úspěch jako právě Blade. Tento americký herec a producent díky roli Erica Brookse dostal svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy a ceny za Nejlepší bojovou scénu a Oblíbeného herce v hororu. Na Bladovi se podílel i coby producent a choreograf bojových scén. Hrál ve filmech jako Demolition Man (1993) nebo One Night Stand (1997). Teď si však chvíli nezahraje, protože sedí ve vězení za daňové úniky.

Roli jeho parťáka Abrahama Whistlera si střihnul Američan Kris Kristofferson (1936), herec, zpěvák, textař a muzikant. Kromě trilogie o denním chodci hrál například v The Jacket (2005) s Adrienem Brody a Keirou Knightley.

Hlavnímu záporákovi propůjčil tvář Stephen Dorff (1973). Svou první hlavní roli si odehrál již v roce 1987, v hororovém snímku The Gate, ale znám je hlavně coby Deacon Frost. 

Dalšího upíra si zahrál Udo Kier (1944). Tento německý herec je známý hlavně pro své množství hororových rolí. K vidění byl jako Dracula v Andy Warhol"s Dracula (1974), dále v Shadow of the Vampire (2000), Dracula 3000 (2004) nebo v BloodRayne (2005).

Hematoložku Karen ztvárnila N"Bushe Wright (1970), americká filmová a především televizní herečka. Pro herečku Sanau Lathan (1971), která ztvárnila Bladovu matku, to byla první filmová role. Znát jí jinak můžeme z filmu Alien vs. Predator (2004) nebo Wonderful World (2009). 

Co říkáte na klub, kde na vás při tanci padají hektolitry krve? Pro většinu zřejmě ne úplně ideální představa. To však neplatí pro upíry. Ti si tuto kratochvíli opravdu užívají. Ovšem jen do doby než se objeví Blade. Většina uteče a přežije, ale pár z nich se stejně snaží s ním měřit, a tak se v prach obrátí. Mezi ně by měl patřit i Quinn, starý známý, který je však jen pěkně do zlatova ugrilován a odvezen do místní márnice. Tam jeho krevní vzorky zaujmou hematoložku Karen Jenson. Cukr v krvi třikrát nad limitem, plus další markery, které jsou naprosto mimo tabulky. Jde se tedy podívat na tělo, kde shledá jen deformaci na horní čelisti, jinak nic zvláštního. Tedy aspoň do té doby, než se Quinn probere a rozsápe patologovi hrdlo. Poté se vrhne i na Karen. Do toho všeho zmatku ještě dorazí Blade, aby upíra dorazil. Quinn nakonec utíká a Blade se musí rozhodnout, co s pokousanou Karen. Nakonec jí vezme s sebou do svého úkrytu. Tam jí jeho parťák Whistler naočkuje trochou česnekového séra, které buď zastaví, nebo alespoň zpomalí její proměnu.

Mezitím nejvýznamnější a nejvýše postavení čistokrevní upíři v čele s Dragonettim, mají potíže se vzpurným Deaconen Frostem, který je majitelem výše zmíněného klubu a jemu podobných. Ten radu nabádá, aby přestaly lidi brát jako sobě rovné, ale tím, čím pro ně doopravdy jsou – pouhou potravou. S tím Frost odchází do Archívu, kde ho později najde Dragonetti, jak se snaží rozluštit nějaké proroctví z upíří Bible. Snaha promluvit mu do duše je však nakonec úplně zbytečná ztráta času.     
 
Karen se konečně probudila, a tak jí Whistler s Bladem zasvěcují do svého životního poslání. Jezdí od města k městu a zabíjí upíry. Poradí jí, že by měla zmizet z města dřív, než padne noc. Eric vysadí Karen doma, kde se má sbalit na cestu. V bytě se však objeví policajt a chce ji zastřelit. Tomu zabrání Blade, který použil Karen jako návnadu, aby zjistil, kdo se ji snaží zabít. Spřízněný policista patří Frostovi, po kterém Blade už dlouho jde. Dovede je do jednoho z Deaconových klubů, kde se za mrazákem v kuchyni skrývá vchod do Archívu. Frost však věděl, že tam přijdou a poslal na ně skupinku svých upírů, aby je zajali. Zachrání je Whistler. Ten pak Karen vypráví příběh, jak na ulici našel 13letého kluka, který se živil na bezdomovcích. Abraham nejdřív myslel, že je obyčejný upír a málem ho i zabil, pak si však uvědomil, že Blade je jiný. Jeho matka byla kousnuta, když čekala Erica. Díky tomu se jeho tělo stalo odolné vůči česneku, stříbru i dennímu světlu a získal svou sílu a rychlejší regeneraci. Z těch špatných vlastností to byla žízeň po lidské krvi. Na její potlačení si píchá sérum, ale i to přestává zabírat. Poté jí vypráví i svůj důvod k lovení upírů, jak měl kdysi ženu a dvě dcery. Jednou k nim přišel domu upír a donutil Whistlera, aby rozhodl, v jakém pořadí zemřou.

Frost se rozhodl uskutečnit své dosazení do čela rady. Vzal Dragonettiho na pobřeží, aby se mohl pokochat východem Slunce, který, jakožto čistokrevný, nikdy neviděl. Dřív než ho Slunce spálí na popel, mu ještě vytrhne špičáky, které pak předhodí radě, kam přichází s návrhem a plánem, pro který potřebuje 12 čistokrevných dobrovolníků. Blade se konečně setkává s Frostem tváří v tvář, který mu nabízí místo po svém boku. Ten však odmítá, protože ví o proroctví, které vzbudí La Magra, Boha Krve, a nerozchází se zrovna v dobrém.
  
Mezitím v úkrytu Karen možná objevila protilátku. Než jí však stačí vyzkoušet, jsou s Whistlerem napadeni Frostovými muži. Karen odvlečou a Whistlera umlátí skoro k smrti. Když ho Blade najde, Whistler mu poví, že on je klíčem k vyvolání La Magra. Blade mu tam nechá, na jeho přání, zbraň a za zvuku výstřelu odchází. Frost mu tam nechal videokazetu se vzkazem, kde je najde, a Blade se chystá na pořádnou bitvu. Když dorazí do Deaconova domu, narazí zde na svou matku, která nakonec nezemřela při porodu, ale byla přeměněna a nyní stojí po boku svého stvořitele Frosta.

Všichni společně odjíždějí na místo, kde má být vykonáno vyvolávání La Magra. Chrám nekonečné noci. Blade je uzavřen do sarkofágu, kde je jeho tělo nesčetněkrát probodáno a jeho krev tak volně vytéká dolů na kruh čistokrevných, s Frostem v jeho středu. Karen osvobodí Blada, ale ten je příliš slabý, aby se mohl s Frostem utkat. Proto mu dá mu napít svojí krve.
Mezitím dole v chrámu dopadá Bladova krev na „dobrovolníky“, kteří později vyletí z kůže a osvobodí La Magru, který obsadil Frostovo tělo.  

Když se Blade konečně odtrne od Karen, objeví se tam jeho matka. Nejdřív to na něj zkouší po dobrém, když vidí, že to nemá smysl, snaží se ho přemoct. Blade je však silnější a zabije ji.
Konečná bitva nevypadá pro Blada moc dobře, protože Frost se zdá neporazitelný. Nakonec do něj napumpuje několik dávek léku, který Karen objevila, aby se zbavila svého upírského já, a Frostovo tělo exploduje.  

Později chce Karen Blada pomocí séra nadobro vyléčit, ale ten odmítá. Válka stále zuří a on potřebuje své upírské schopnosti, aby ji mohl vyhrát.