Stefanovy deníky – Zrození

Stefan Salvatore je rozhodnutý odolat vábení temných sil, nechce pít lidskou krev. Odmítá se spojit se Silou, kvůli které by mohl ztratit vládu nad svým jednáním. Pomáhá mu zapisování vzpomínek do deníku. Všechno začalo v létě roku 1864 v městečku Mystic Falls ve Virginii. Útoky na zvířata začaly být neúnosné, shromažďovala se domobrana a kolovaly zvěsti o démonech, kteří k životu potřebují krev…

Téměř osmnáctiletý Stefan dospívá v muže a zoufale si přeje, aby našel někoho, kdo by mu rozuměl. Bratr Damon odjel do Atlanty s armádou, většina kamarádů chystá zásnuby nebo bojuje. Jeho otec přichází se sdělením, že Rosalyn Cartwrightová oslavila šestnácté narozeniny a jejich svatba by byla ideálním spojením. Stefan není zvyklý otci odporovat, takže proti vlastnímu přesvědčení požádá Rosalyn o ruku. Připadá si jako v pasti. Všechny nepříjemné pocity ale zmizí v okamžiku, kdy potkává šestnáctiletou Katherine Pierceovou.

Kvůli Stefanově blížící se svatbě se vrací Damon, k němuž vzhlíží ze všech lidí nejvíc. Stefan má z jeho přítomnosti radost, ale objevuje v sobě i cit podobný žárlivosti, jelikož si Damon s Katherine rozumí a tráví spolu hodně času. Stefan vede vnitřní boj sám se sebou a snaží se nepodlehnout svodům krásné Katherine, která zcela jistě okouzlila Damona.

Osiřelá Katherine působí jako milá dívka. Je velice manipulativní a své pravé já nechává vyplout na povrch pouze v nestřežených okamžicích. Katherine hraje psychologické hry s Damonem i Stefanem. Těší ji, že jeden na druhého žárlí. Čestný Stefan je romantický, ušlechtilý a často zamyšlený. Je Stefanova láska vůči Katherine skutečná nebo se jedná o okouzlení? Miluje ji aspoň jeden z bratrů Salvatorů doopravdy? Má Stefan zradit svou lásku, nebo rodinu? Komu dá přednost?

Temperamentní Damon je věčně nabručený a vzteklý, protože si jeho otec od něj vynucuje neustálou poslušnost. Vyzařuje z něj nonšalance a smyslnost, takže mu dívky doslova samy padají do náruče. Tmavovlasý mladík se vrátil kvůli zásnubám svého milovaného bratra a vůbec se mu nelíbí, že otec rozhoduje i o tom, koho si má Stefan vzít. Damon se nestará o následky svého chování, ani o city druhých lidí, ale svého bratra má rád a chce pro něj to nejlepší.

„Tvrdíš, že pro nás chceš dobrý život, ale pořád rozhoduješ, jak ten život má vypadat. Mě jsi přinutil jít do války, Stefana, aby se zasnoubil. A teď na nás chceš, abychom uvěřili tvým pohádkám,“ křičel Damon znechuceně. (str. 86)

Fantasy román je plný emocí, napínavých scén, záhad a postupného odhalování faktů z minulosti hlavních postav. Konečně získáváme toliko potřebné informace o tom, jak se z bratrů Salvatorů stali upíři, ale hlavně ze života před proměnou. Příznivci seriálu sice nějaké útržky z jejich starého života znají, přesto je většina děje překvapující. Pochopíme, proč se Stefan rozhodl k určitým činům a co si o svém jednání myslel.

Autorka vypráví příběh v první osobě z pohledu Stefana, nepoužívá vulgarismy, ani si nepotrpí na akční scény. Myšlenek a popisů okolí je mnohem víc než dialogů, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že se jedná o zápisky z deníku. Pokud vás zajímá, jaké události předcházely ději Upířích deníků, pak určitě neváhejte, a pořiďte si knihu Stefanovy deníky – Zrození.

Vydal: Fragment, 2011