L. J. Smith: Tajný kruh – Zasvěcení

Cassie je donucena se přestěhovat ze slunné Kalifornie do ponuré Nové Anglie a stále touží po svém starém životě. A to přesto, že cítí zvláštní spřízněnost s hrozivou skupinkou teenagerů, kteří terorizují její školu.

Po zasvěcení do klanu čarodějek, které už po staletí ovládají New Salem, se stává součástí Tajného kruhu, opojného a smrtelně nebezpečného zároveň. Ale pak se zamiluje do záhadného Adama a musí si vybrat, zda odolá pokušení, nebo se odváží použít temné síly k tomu, aby získala, co chce – i když ji to může zničit. (anotace)

Sedla si do volné lavice v zadním koutě učebny na opačné straně od místa, kde včera seděla Faye. Nechtěla ji mít nablízku, natož za zády. Tady byla aspoň chráněná hromadou lidí.
Jakmile se ale posadila, začali se všichni kolem jaksi přesunovat. Zvedla hlavu a uviděla, jak se několik dívek stěhuje dopředu. Kluk vedle ní se taky odsouval.
Na okamžik seděla úplně nehnutě, ani nedýchala.
Nebuď paranoidní.
Jenom proto, že se ostatní stěhují, si nemůžeš myslet, že to má co dělat s tebou. Neuniklo jí ovšem, že v kruhu kolem ní se teď prostíral široký pruh volných lavic.
(str. 83)

Cassie je hodné a krotké děvče, což ovšem neznamená, že se neumí rozohnit. Většinu času je duchem nepřítomná a strastiplné stěhování jí na klidu také nepřidalo. Reakce a emoce Cassie jsou přirozené, ať už se jedná o údiv, vztek, strach, bezmocnost, radost či zjištění, že je čarodějka. Seznámení Cassie s Adamem proběhne jednoduše, přestože se neobejde bez menšího dramatu v podobě spolužačky Portie a několika kluků. Do děje nespadneme rovnýma nohama, ale jsme do něj postupně zasvěcováni. Jsem zvědavá, jakým způsobem se bude Cassie vyučovat čarování, protože i když to má v genech, na výuku zatím nedošlo. Proč ji nezasvětila její rodina nebo přátelé? Jak to, že si nikdo z nich nenašel chvilku, aby jí objasnil, co to pro ni znamená? A proč ona sama nepokládala víc otázek?

Řešení rodinných problémů je popsáno stručně a rychle nás uvede do celkového obrazu, i když bych ocenila vysvětlení, proč se Cassie s babičkou nikdy neseznámila a proč její maminka odjela z města a dělala kolem všeho takové tajnosti. Příběh je obestřen jedním tajemstvím za druhým, a proto děj působí jako celek záhadně. O magii se zásadně nemluví, ale celou dobu o ní víme. Každý něco skrývá (i babička a maminka Cassie), takže si čtenář brzy zvykne, že nějaká postava načne větu, a pak si uvědomí, že Cassie není jedna z nich (dalo by se říct zasvěcená) a zmlkne, takže se nic nedozvíme, dokud není vhodná doba. Když však Cassie narazí na něco magického, její mozek to nepobere a hledá přirozené vysvětlení. Vše jí dojde až ve chvíli, kdy jí je prozrazena pravda o spolku jménem Kruh. Vedlejší postavy jsou popsány tak, aby si o nich čtenář utvořil obrázek, ale jinak se autorka věnovala hlavně Cassie, protože právě ta tvoří jádro celého příběhu.

Osobitý styl psaní autorky je v knize jasně vidět, ale stal se propracovanější a kvalitnější, než u série Upířích deníků. Kniha Zasvěcení ze série Tajný kruh je lehké čtení a jistě si získá přízeň dospívajících děvčat (a možná i chlapců). Uspěje i u čtenářů vyhledávající knihy s nadpřirozenou tématikou, kteří hledají jednodušší příběh.

L. J. Smithová píše ve vážnějším duchu, bez vulgarismů, nesází na humor a v tomto případě ani na romantiku (ano, trocha té romantiky v podobě vzdychání nad naším tajemným klukem by tu byla, ale netočí se kolem toho celá kniha – spíš je to taká „dekorace“). Důležitým prvkem je přítomnost magie, která prýští téměř z každé stránky a strhává čtenáře do světa fantasy. Knihu lze zařadit mezi fantasy s prvky hororu a romantiky. Dialogy jsou doplněné o úvahy, popisy okolí a osob včetně jejich jednání, a byť je tam občas úvah poměrně dost, vůbec to nevadí, protože dodávají příběhu tu správnou barvitost. Magické verše jsou pěkně zrýmované a slouží svému účelu. Básně jsou voleny s rozmyslem, objevují se ve vhodnou dobu a není jich přespříliš.

Hlavní linie příběhu dává tušit, o čem bude pokračování, a protože se v prvním dílu daly věci teprve do pohybu, na rozuzlení příběhu a širší objasnění si teprve musíme počkat.

Vydal: Albatros – CooBoo; 2011