Rozhovor s Cassandrou Clare

Cassandra Clare je autorkou městské fantasy série pro mládež Nástroje smrti, která se stala bestsellerem podle NY Times, Wall Street Journal a USA Today. Je také autorkou nově vycházející trilogie The Infernal Devices. Žije v západním Massachusetts se svým snoubencem a dvěma kočkami.

Cassandra řekla o Nástrojích smrti:
Pro ty z vás, kdo neznají knihy Nástroje smrti, jedná se o sérii fantasy románů pro mladé, zasazenou do New York City. Je to o patnáctileté dívce Clary, která narazí na tajný svět lovců démonů, kteří si říkají Lovci stínů. Do jednoho z nich se zamiluje, do kluka jménem Jace, dřív než odhalí hrozné tajemství ze své minulosti, které jim lásku znemožní.

Nástroje smrti byly původně plánovány jako trilogie, ale se čtvrtou knihou City of Fallen Angels, která má vyjít v roce 2011, to začíná vypadat jako série. Jak k této změně došlo?
Nástroje smrti byly sice původně pojaty jako trilogie, ale do prodeje šly s označením kniha jedna, kniha dvě, kniha tři, snažili jsme se je neoznačit slovem trilogie, abychom měli otevřenou cestu k dalším dílům. K rozhodnutí pokračovat v sérii jsem dospěla poté, co jsem byla požádána společností, která vydává grafické novely, abych vytvořila spin-off k příběhu. Ta grafická novela nevyšla, ale já stále měla příběh, co jsem vytvořila, tak jsem se rozhodla z toho udělat román.

Dočkají se čtenáři pokračování dobrodružství Clary a Jace v City of Fallen Angels, nebo se příběh zaměří na jiné postay?
City of Fallen Angels a pátá a šestá kniha, City of Lost Souls a City of Heavenly Fire, jsou pokračováním původních tří knih a budou zaměřeny na Jace, Clary a Simona, ale také na Isabelle, Magnuse a Aleca.

City of Glass, třetí kniha Nástrojů smrti, vypadá, že jde o přesvědčivý konec příběhu. Psala byste ty první tři knihy jinak, kdybyste věděla, že se bude jednat o víc než trilogii?
Myslím, že v podvědomí jsem vždy věděla, že je tu možnost, že budou víc než tři knihy. Na konci City of Glass je pár neuzavřených drobností – otázka proroctví Madam Dorothey, objevení těla jedné postavy, dozvuky Simonova prokletí – to jsem záměrně nechala otevřené. Nemyslím, že musíte uzavřít všechny drobnosti, když série skončí, ale když se rozhodnete pokračovat, mohou účinkovat jako berličky k dalšímu příběhu.

Kolik knih je teď plánováno v sérii Nástroje smrti?
Šest.

Váš poslední román, Clockwork Angel, je začátkem Infernal Devices, nové série, která se odehrává před Nástroji smrti. Proč píšete prequel?
Protože mne vždy fascinovala viktoriánská doba. Jedna z nejvíce vzrušujících věcí na této době je, že to opravdu byl začátek toho, co považujeme za moderní, technologický věk, a lidé byli nadšeni vývojem technologie – opravdu začínali chápat, jak se životy mohou změnit. Chtěla jsem psát o Lovcích stínů – kteří jsou sami velice staromódní skupinou válečníků, plnou předsudků, pro něž se téměř nic nezměnilo od křižáckých výprav – jak se musí postavit proti zlosynovi, jehož hrozba není magická, ale technologická, a to v době, kdy oni sami nemají technologii (senzory, telefony, sledovací přístroje), kterou používají dnes. Jak se s tím srovnají?

Byla to pro vás výzva, psát o historickém Londýně?
Samozřejmě byla to věc výzkumu – šest měsíců jsem četla jen knihy napsané či zasazené do viktoriánské doby v Anglii, zejména do Londýna. Najala jsem si asistenta, který mi pomohl najít zdroje z první ruky: noviny z té doby, cestovní zápisky amerických turistů v Anglii (protože Tessa je Američanka, poprvé v Londýně, chtěla jsem vědět, jaké by byly její dojmy), časopisy. Také jsem hodně cestovala, byla jsem v Londýně několikrát za poslední dva roky, abych si zmapovala ulice a vybrala lokace. A také jsem musela prozkoumat historii automatů – robotů, a jak dlouho se lidé pokoušeli je vyrobit (stovky let). Skvělá kniha zvaná Edison“s Eve mi velmi pomohla.

Clockwork Angel končí tak trochu cliffhangerem. Kdy se budou moci čtenáři zase setkat s Willem a Tessou? Můžete nám naznačit, jaká dobrodružství zažijí příště?
Will a Tessa se znovu objeví v knize Clockwork Prince, která by měla vyjít příští rok v září. Je těžké o tom mluvit, aniž bych prozradila, co se stalo v první knize, ale v podstatě musí pátrat hlouběji ve zlosynově minulosti, aby zjistili, kde je a co dál plánuje – a samozřejmě se ocitnou v motanici různých druhů tajemství, včetně toho, proč se Will chová tak, jak se chová, a proč má Tessa záhadnou sílu. A v romanci mezi ní a Jemem a Willem bude přihořívat.

Píšete fantasy romány se záměrem, aby byly pro mládež, nebo se psaní takto vyvine z něčeho jiného?
Prostě začnu psát knihy. Až poté, co je napíšu, zjistím, že jsou pro mládež. Je to jen tržní kategorie, toť vše.

Překvapí vás někdy vaše postavy? Vymyslíte přesnou zápletku, jak proběhne, a zůstanete u plánu, nebo mají postavy svůj život, který změní směr, jakým se příběh ubírá?
Někdy o sobě prozradí věci, které jsem původně neplánovala. Když jsem poprvé psala Alexovu postavu, byl hetero. Jak se jeho postava vyjíjela, uvědomila jsem si, že se pořád zdál kvůli něčemu rozzlobený a že neměl rád Clary víc, než dávalo smysl. Když jsem si uvědomila, že je gay, že je zamilovaný do Jace, všechno kolem něj začalo dávat smysl.

Jací autoři myslíte, že měli největší vliv na vaši práci?
Je těžké vybrat jen pár. Byli to všichni autoři dětské fantasy – Edward Eager, Susan Coper, Rowling, Lewis, E. Nesbit, Phillip Pullman – zajímavé je, že většina z nich jsou Brité!

Co zrovna čtete?
Mockingjay, asi jako všichni. (třetí díl série Hunger Games, česky chystá Fragment, pozn.překl.)

Kdo je váš oblíbený upír?
Spike z Buffy.

Nefilim, upír, vlkodlak, čaroděj nebo elf? Kdybyste si měla vybrat, kdo by to byl?
Černokněžník – mohla bych žít věčně a nemusela pít krev!

30. 8. 2010
Zdroj: www.lovevampires.com
Překlad: Renča