Tanya Huff

Kanadská autorka fantastiky, jejíž knihy jsou vydávány od konce 80.let 20. století, a to včetně pěti fantasy sérií a jedné scifi série. Série Blood books o Vicki Nelsonové se dočkala televizní adaptace pod názvem Krevní pouta (Blood Ties). Knihy u nás vydává nakladatelství Brokilon.

Narodila se v roce 1957 v Halifaxu v provincii Nové Skotsko, vyrůstala však v Kingstonu.
Strávila tři roky jako kuchařka u Rezervního vojska kanadského námořnictva a marně doufala, že se s ním dostane na moře. Bakalářské studium aplikovaných umění v rozhlase a televizi dokončila v roce 1982, kdy CBC propustilo 750 zaměstnanců jen v Torontu.

V letech 1984 až 1992 pracovala v torontském knihkupectví Bakka specializovaném na fantastiku. Během té doby napsala 7 knih a 9 povídek. Poté se z Toronta odstěhovala na venkov, kde dodnes žije spolu s partnerkou, spisovatelkou Fionou Pattonovou, spoustou koček a čivavou. Od té doby se plně věnuje spisovatelskému řemeslu.

Má ráda život na venkově, psaní na plný úvazek, cokoliv od Charlese de Linta (kanadský spisovatel fantastiky), Xenu, Hercula a email. Nesnáší telefony, elektrické přikrývky a renovace koupelen. Stále očekává katastrofu, což ve výsledku znamená, že je obvykle příjemně překvapena.

Několik jejích knih a povídek bylo nominováno na kanadskou literární cenu Aurora (Smoke and Ashes, The Second Summoning, povídky All Things Being Relative, Death Rites ad.) Její nejnovější knihou je The Wild Ways, která vyjde v listopadu 2011. Jedná se o pokračování knihy The Enchantment Emporium.

Tvorba:

Série Wizard Crystal:
Child of the Grove (1988)
The Last Wizard (1989)
Starší opouštějí zemi Ardhan a s nimi mizí i téměř veškerá magie. Zůstává jen nesmrtelný mág, jenž touží po vládě nad světem. V cestě mu však stojí dívka Crystal, která je jako poslední dar Starších předaný lidskému rodu jedinou nadějí v boji proti uchvatiteli.

Série Blood Books:
Cena krve – Blood Price (1991)
Stopy krve – Blood Trail (1992)
Linie krve – Blood Lines (1992)
Spojení krve – Blood Pact (1993)
Dluh krve – Blood Debt (1997)
Krevní banka – Blood Bank – povídky (2006)
Soukromá vyšetřovatelka Vicki Nelsonová tu řeší za pomoci policejního kolegy a čtyři sta padesát let starého upíra Henryho Fitzroye, v současnosti autora milostných románů, řadu krvavých případů, v nichž není nouze o přítomnost nadpřirozených bytostí – vlkodlaků, duchů či tisíce let starého egyptského kněze.

Série Quarters:
Sing the Four Quarters (1994)
Fifth Quarter (1995)
No Quarter (1996)
The Quartered Sea (1999)
V příběhu královy sestry Annice, která si místo vynuceného manželství zvolí svobodu a vyhnanství, poprvé objevuje rovnostářský svět bardů, jež jsou díky svému neobyčejnému nadání schopni kouzlit za pomoci všech čtyř živlů – země, vzduchu, ohně a vody.

Keeper’s kroniky:
Summon the Keeper (1998)
The Sekond Summoning (2001)
Long Hot Summoning (2003)
Strážkyně rovnováhy mezi dobrem a zlem Claire se za pomoci svého mluvícího kocoura Austina snaží zadržet síly zla a ochránit nic netušící obyvatele Země, přitom ale musí vést ještě stánek s občerstvením, nemluvě o trablech s láskou k obyčejnému smrtelníku.

Série Valor:
Valor’s Choice (2000)
The Better Part of Valor (2002)
The Heart of Valor (2007)
Valor’s Trial (2008)
The Truth of Valor (2010)
Lidstvo přijalo spolu s dalšími nově objevenými rasami při vstupu do galaktického shromáždění podmínku služby ve vesmírné pořádkové armádě, která brání civilizované rasy, jež si už zcela zvykly na život v míru.

Série Smoke Books:
Smoke and Shadows (2004) – Kouř a stíny
Smoke and Mirrors (2005)
Smoke and Ashes (2006)
Tony Foster, chlapec zachráněný Henrym Fitzroyem, se snaží jako asistent produkce ochránit štáb populárního televizního seriálu o upírech před rozmanitými útoky nadpřirozena.

Samostatné romány:
Gate of Darkness, Circle of Light (1989)
The Fire’s stone (1990)
Scholar of Decay (1995)
The Enchantment Emporium (2009)

Zdroje: wikipedia.org, goodreads.com, životopis autorky od Martina Šusta v Ceně krve.

Aktualizováno 2.6.2013