Pevnostní speciál kouše po upírsku

Bella nebella kdysi jedna Bella. A ta to se světem skoulela tak mistrně, že jí momentálně zobe z ruky jako málokomu dřív. Upírské Stmívání se prostě zakouslo do planety a všechny náctileté krvinky mu samy letí do chřtánu s blaženým úsměvem na tváři. Přesto ale nový pevnostní vampýrský Speciál není pouze pro školou povinné. Naopak. Čerstvě prolitá krev přece patří všem.

Upíří speciál

Člověk by snad musel být z jiné galaxie, aby si nevšimnul, co se kolem ságy Stephenie Meyerové strhnulo za cirkus. Pětaosmdesát milionů výtisků v osmatřiceti různých jazycích, to jsou opravdu zdrcující čísla. A aby toho nebylo málo, hned vzápětí dorazily filmové adaptace, přičemž *Nový měsíc* od prvních týdnů svého vysílání v kinech cupuje jeden rekord za druhým. Zkrátka a dobře cenit si kupní síly náctiletých slečen, které jsou hlavním konzumentem tohoto romantického šodó, evidentně frčí. A to se uvědomili i v Pevnosti, a proto vsadili na Stmívání a jeho pokračování ve svém novém zimním Speciálu. Na rozdíl od jiných periodik ale Pevnost ze své pozice magazínové jedničky na poli tuzemské fantastiky proprala Bellu a Edwarda od hlavy až k patě. A evidentně se při tom docela bavila.

Přehlídka tesáků začíná pochopitelně důkladným ohlédnutím se jak za filmovým *Stmíváním* a novým *Novým měsícem*, tak za celou knižní ságou, díky níž se rozpištěl celý holčičí svět a díky které stoupl o tisíc padesát procent prodej umělých upířích klektáků. Jelikož ale Edward Cullen rozhodně nebyl prvním cucalem krevních destiček na světě, rozhodli se pevnostní redaktoři posvítit si také na jeho nejslavnější předchůdce s Vladem Drákulou v čele. Trocha té fantaskní vědecko-populární publicistiky pak každého čtenáře naučí, jak takového upíra vlastně na ulici poznat. A žádné tlemení, nikdy nevíte, kdy se vám budou podobné vědomosti hodit.

Nakonec pak přichází rozverný „antistmívací“ fotoromán, žonglující s kánonem *Nového měsíce* bez nejmenšího respektu a bez obavy z pokousání, a také zajímavá studie nových upírských romancí, které by mohly sáze Stmívání jednou dost radikálně zkrouhnout a ukrást počet čtenářek a čtenářů. A komu ani to nestačí, může si celý svůj pokojík vyzdobit hned čtrnácticí exkluzivních filmových plakátů, týkajících se *Stmívání*, které jsou ve Speciálu jako exkluzivní příloha. Plus jako další bonus byly přiloženy karty s motivy z filmu. To ujde, uznejte sami. Duše milovníka dětí noci je navýsost spokojená.

autor textu: Daniel Storch