Charlaine Harris – Pravá krev: Upíři v Dallasu

Díky recenznímu výtisku od nakladatelství Baronet (kterému tímto patří moje poděkování) se mi dostala do rukou druhá kniha ze série Pravá krev od autorky Charlaine Harris s podtitulem Upíři v Dallasu. Oproti prvnímu dílu obsahuje tato kniha více akce, více sexu a dvě, na sobě nezávislé zápletky. Ale nebudeme předbíhat ději…

Upíři v Dallasu

Po dočtení prvního dílu jsem byl celý nedočkavý na díl druhý. Stále jsem se nedonutil podívat se na stejnojmenný seriál, který byl na motivy knihy natočen, a tak jsem neměl o pokračování děje tu nejmenší zmínku. Proto jsem se pln radosti pustil do druhého dílu hned, jak mi přišel poštou. Kniha je neuvěřitelně chytlavá, a to je obrovské plus. Stejně tak jako první, i tento díl mě dokázal přikovat k posteli a číst po dlouhé hodiny.

Příběh samotný volně navazuje na první díl a začíná vraždou kuchaře Lafayetta, který pracoval u Sama v baru, stejně jako naše hlavní hrdinka Sookie Stackhouseová. O to podivnější je fakt, je Lafayett byl homosexuál a byl nalezen v autě místního šerifa Andyho. Ten je z toho patřičně vyvedený z míry a bojí se obžalování z vraždy, a tak se případu zmocní Sookie s tím, že využije svých schopností telepatie k tomu, aby našla vraha. Její pátrání se ale nestihne rozjet, neboť je spolu se svým přítelem Billem povolána upíry, kterým se zavázala svoji pomocí, do Dallasu. Zde má totiž na úkol najít jednoho z upírů, který byl podle všeho unesen a má být za úsvitu popraven…

Autorka píše chytlavě, snaží se čtenáři hojně nastínit tok Sookiiných myšlenek (které mi místy příjdou trochu nelogické) a nebyla by to správná kniha pro mladé, kdyby v ní nebyl sex. A že ho zde je opět požehnaně. Zpracování dvou zápletek se autorce dle mého názoru povedlo a kniha tak dostává další rozměr. Dozvíme se opět něco nového o upírech i o vztahu mezi Sookie a Billem.

Těžko posoudit, který díl se mi zatím líbil více, jestli tento nebo ten první, přesto však mohu knihu rozhodně doporučit těm, kteří měli u možnost si předchzí knihu přečíst, ale i těm z vás, kteří se o upíry zajímate jen okrajově. Kniha totiž spadá krom fantasy žánru také mezi detektivky.

Chytlavý a čtivý příběh na pár podzimních večerů za přijatelnou cenu, toť má jednoduchá definice knih ze série Pravá krev. Pokud se doma nudíte a nemáte do čeho píchnout, rozhodně neuděláte chybu, když si přečtete Upíry v Dallasu.

 

Závěrem děkuji nakladatelství Baronet za zaslání recenzního výtisku.  www.baronet.cz