Gotika

Druhé album Jihlavské kapely XIII. Století s názvem Gotika bylo vydáno v roce 1994 a jak už jeho název napovídá, jedná o pěkně temné album.

XIII. Století - Gotika

Hned na úvod nám Petr Štěpán se svoji kapelou představí nejdelší skladbu z celé kompilace, titul se stejným názvem jako album, tedy Gotika. Na první pohled se může zdát, že se jedná o jednotvárnou píseň, ale stačí se zaposlouchat do jejího textu a rázem ji budete milovat.

Za to druhá skladba Vám rozproudí krev v žiláh. Rytmická lady Macbeth udává tempo celé desky a byl k ní dokonce vytvořen oficiální videoklip, který můžete najít na DVD Gothic after midnight & videoclips nebo zde. Neméně rytmickou skladbou jsou Svatí na nebi, které od počátku doprovází krásné varhany.

Mystery Anna Vás vytáhne z pochmurné atmosféry do živějšího světa, ve kterém můžete obdivovat krásné kytarové ryfy. Po ní následuje gotická klávesová kompozice Ten starý dům se rozpadá, kterou jsem si okamžitě zamiloval a stala se jednou z mých nejoblíbenějších písní od XIII. Století.

Následující, z větší části instrumentální, skladba navozuje dostatečnou atmosféru pro (dle mého názoru) nejkrásnější píseň celého alba Mistr a Markétka. Měl sjem to štestí, že o této písni jsem si mohl pohovořit se samotným Petrem Štěpánem a vzhledem k tomu, že Petr při skládání vycházel ze stejnojmenné knihy od Michaila Bulgakova a ta kniha patří k mým nejoblíbenějším, zákonitě se mi líbí i tato úžasná skladba, ve které se můžeme mimojiné rozplývat nad krásnými ženskými vokály i nad chytlavou melodií.

Rockovější Markýza z obrazu mě i přes poměrně příjemnou melodii příliš neoslovila, zato symfonická verze hitu Justina za poslech určitě stojí. Skoro čtyř minutová skladba zde byla dovedena k dokonalosti a zabírá necelých šest minut.

Na Tango Salieri jsem si doposud nezvykl a stále na mě působí dojmem, že v repertoáru XIII. Století nemá co dělat. Další kytarová skladba Mistr Leonard spolu s rockovou písní Hněv andělů začínají pozvolna uzavírat celé album. Po nich už přichází jenom Hellmix Tango Salieri, které mě osobně vůbec neoslovilo a celé album uzavírá Opus pro Macbeth. Na první pohled nezajímavá skladba okouzlí Petrovou mistrnou recitací.

Gotika je melancholické album, které prostě musíte pochopit, jinak z něj nebudete mít ten správný požitek. Pro mě je i po tolika letech stále atraktivní.