Amulet

První album XIII. století Amulet bylo vydáno roku 1992 vydavatelstvím Monitor. Jedná se snad o vůbec první gothic-rockové album u nás a vyznačuje se ponurou atmosférou.

Amulet - XIII. století

CD samotné je vyvedeno v černé barvě, stejně jako obal, a obsahuje zanedbatelný booklet. Nebudu zde rozebírat jednotlivé skladby, každý kdo XIII. století poslouchá, ví, jak zní jejich hudba, zaměřím se především na ty nejlepší kousky.

První skladba s názvem Hororový sen je tvořena gothic-rockovým basovým základem s jednoduchou kytarovou linkou. Síla skupiny však vždy byla spíše v podmanivých refrénech a dokonale zapamatovatelných textech.

První opravdu silnou písní je Justina, který rovněž tvoří jednu z best of skladeb celé tvorby Třináctky. Song má nádherný, lehce zapamatovatelný refrén a díky své zvučné melodii se stala jednou z rarit této skupiny.

Další hezkou písní je romantická Růže a kříž. Podle mě věc, u které neexistuje kompromis, buď ji budete milovat, nebo nenávidět. Akusticky znějící kytary za jemného doprovodu bicích totiž evokují středověce znějící skladbu, která nemusí sednout každému, rozhodně jí však nikdo neupře jisté kouzlo. Mně osobně se náramně zalíbila.

Dalších z přelomových skladeb XIII. století jsou Bytosti. Měl jsem možnost si tuto skladbu „zazpívat“ na koncertě, ale mnohem příjemnější je mi poslech této písně z reproduktorů počítače, kde vynikne především krásná kytara a temný zpěv Petra Štěpána.

Mezi další pěkné songy patří například Demoniac s velice složitými kytarami a nakonec docela chytlavá Transilvania.

Amulet tvoří počátky gothické hudby u nás a díky tomu se z něj stala takřka kultovní deska. Pro mě osobně má své kouzlo, byť od jejího vydání uplynulo už 17 let a spousta hitů z této desky mě nikdy neomrzí.