Wishmaster

Třetí CD je velkým milníkem v tvorbě jakékoliv skupiny a u Nightwish tomu nebylo jinak. Měli na výběr se buď držet stylu Oceanborn, který měl úspěch, nebo zkusit něco jiného a riskovat, že zklamou své fanoušky.

Wishmaster

V roce 2000 vypustili album Wishmaster s novým nádechem, ale stejně dokonalým jako u minulého CD. Hned v prvním skladbě vidíme velkou změnu ne v kvalitě, která je na rozdíl od debutu velká, ale prostě a jednoduše ve stylu. Písně jsou o něco plynulejší, ale pořád se stejnou silou.

She Is My Sin je první song na CD a hned zde vidíme změny. Další písní je velký hit The Kinslayer, který skupina zpívá na koncertech ještě o šest let později. Údernost Tarjina zpěvu jde výborně dohromady s melodií písně, žádné chyby, žádná vata.

Třetí skladbou je trochu odpočinková Come Cover Me, nejde přímo o baladu, ale také ne o nějak extra rychlou píseň. Další kapkou v moři krásné hudby je píseň Wanderlust, u které opět poznáme z rychlení.

Rychlost CD se ale zpomalí a nastupuje balada Two For Tragedy. Není to zrovna hit, který by skupina někdy hrála živě, ale kousek docela povedený. Balada končí a nastupuje hit číslo jedna, který bude skupina hrát snad až do svého konce – Wishmaster.

Padne na vás jako blesk z čistého nebe. Bohužel i tak výborná píseň musí někdy skončit a nastupuje slabší kousek alba Bare Grace Misery. Zatímco u Wishmaster bych docela bral delší verzi, u téhle písně mi zas připadá stopáž až příliš dlouhá.

Po slabším kousku nastupuje hravá Crownless. Oddych ale opět nastane ve formě pomalejší písně Deep Silent Complete, jediném singlu CD. Tarja se předvede hned na začátku, když vykouzlí dokonalou představu kostela.

Potom vás ale dětský hlásek připraví na další skvělou věc s názvem Dead Boy"s Poem. Každý epos má svůj konec a nastupuje FantasMic, skladba dlouhá, ale rozhodně ne nudná. Melodie se mění přijatelnou rychlostí a Tarjin zpěv proplouvá a doplňuje krásným způsobem.

Toto CD se Nightwish rozhodně povedlo. Jeden slabší kousek na CD je umění, které se povede málo komu. Na CD jsem neslyšel jedinou píseň, která by si zasloužila nálepku "vata". CD se dočkalo nejednoho ocenění a dokonce i bonusové písně s názvem Sleepwalker.

Skupina se s ní dostala i do eurovize a slavila úspěch. Pomalá balada tedy zakončuje celé CD a můj verdikt zní 99%. Krásné dílo, které se neoposlouchá.