Sookie Stackhouse

Životopis Sookie Stackhouse, hlavní hrdinky knižní série Southern Vampire Mysteries a seriálu True Blood. Pozor: Značně spoileroidní! Názvy v závorkách značí knihu, ve které se daná událost objevila.

V případě, že jste se se mnou ještě nesetkali, jmenuji se Sookie Stackhouse. Pracuju pět let v baru u Sama Marlotta v městečku Bon Temps v Louisině. První tři roky byly v klidu. Pak jedné noci vstoupil do baru upír Bill a můj život se navždy změnil.

Zatímco jsme žili podle běžného vzorce (upír potká dívku, upír dostane dívku, upír ztratí dívku), měla jsem pocit, že náš vztah má ještě pár otoček před sebou. První měsíc, co jsem znala Billa, řádil v oblasti sériový vrah, který lovil barmanky přátelící se s upíry. A hlavním podezřelým byl můj bratr Jason (Dead Until Dark).

Na začátku podzimu upíři z Dallasu požádali upíry ze Shreveportu, jestli by si mě mohli vypůjčit kvůli malému vyšetřování zmizelého upíra (Living Dead in Dallas). Jsem totiž telepatka, takže slyším myšlenky druhých, což se může někdy hodit, ale většinu času je to otrava.

V té době byl zavražděn kuchař z Merlottova baru, a jelikož jsem se pokládala za jeho kamarádku, cítila jsem, že bych měla udělat vše, abych vyřešila záhadu jeho smrti. S mým výletem do Dallasu měl hodně co do činění Billův šéf Eric. Jeho zájem o mne se rozvinul a neupadá.

Před Vánoci jsem si začala myslet, že Bill je zapleten do nějakých čachrů. Opustil město a zmizel v Mississippi. Eric mě přemluvil, abych jela Billa hledat do Jacksonu. Jako mé krytí mě doprovázel vlkodlak Alcide. Při hledání Billa jsem se setkala v Jacksonu s několika upíry a lykantropy v jejich klubu zvaném Club Dead. A taky s Alcidovou přítelkyní Debbie, která mi přidělala neskutečně moc problémů.

Po novém roce jsem na cestě našla polonahého Erica. Proklela ho čarodějnice a on ztratil paměť. Musela jsem ho ukrývat ve svém domě, než se upíři s pomocí vlkodlaků čarodějnice zbavili. Bylo mi s ním fajn, než zase přišel ke svému starému já (Dead to the World). Jo, a taky zmizel Jason. Jeho život se teď řídí fázemi měsíce.

Na první pohled šťastná rodina: bratr Jason, babička a Sookie

Na jaře někdo začal střílet lykantropy. Sam byl zraněn a museli jsme najmout upíra Charlese na výpomoc do baru. Někdo mi v noci podpálil dům, naštěstí se včas objevila kmotra Claudine, aby mě z domu vytáhla.

Jako bych svých problémů neměla dost, Alcide mě zatáhl do boje o alphu místních vlkodlaků. Pak mě ještě postřelili na cestě z nemocnice. A musela jsem požádat Erica o laskavost, abych zbavila svou kamarádku Taru jednoho nebezpečného upíra (Dead as a Doornail).

Má sestřenice Hadley, kterou jsem neviděla několik let, podruhé zemřela. Byla milenkou Sophie-Anne, upíří královny Louisiny. Tak jsem musela jet do New Orleans vyřídit její pozůstalost. Byl by to příjemný výlet, kdyby mě královna nezatáhla do svých problémů s manželem. Eric mi odhalil nepříjemnou pravdu o Billovi. Nejen Hadley, ale i náš vztah s Billem je Definitely Dead.

V září po hurikánu Katrina, který zničil New Orleans a zdecimoval královnin majetek a upíry, mě Sophie-Anne požádala, abych ji doprovázela na summit upírů. Můj přítel, tygrodlak Quinn, akci pomáhal organizovat. Sophie-Anne měla být souzena za smrt svého manžela a já byla jejím svědkem. Hotel, kde byli všichni upíři ubytováni, se stal terčem bombového útoku Společenstva Slunce, náboženské skupiny nenávidící upíry (All Together Dead).

Byl konec října a Quinn se mi od summitu neozval. Zato jsem poznala svého pradědečka Nialla, čímž se trochu vysvětlilo, proč jsem takový magnet na upíry. Ztratila jsem svého bratra Jasona, sice není mrtvý, ale už ho nechci vidět. Neměl právo mě zatahovat do svých manželských problémů.

Ale měla bych být šťastná, protože jsem přežila dvě války. Jednu ve smečce vlkodlaků a druhou mezi upíry (From Dead to Worse). Co mě čeká příště?