Knižní novinky: duben 2022

V dubnu čtenáře čeká přívalová vlna nových knih z žánru fantastiky. Hodně nových sérií i pokračování těch úspěšných.

Evan Winter: Hněv draků

Nemilosrdná epická fantasy na pomezí Hry o trůny a Gladiátora vypráví o světě zmítaném věčnou válkou a o mladíkovi, který se stane jedinou nadějí svého lidu na přežití. Národ Omehijců bojuje už bezmála dvě stě let ve válce, kterou nemůže vyhrát. Ti, kdo mají štěstí, se rodí s mimořádným nadáním: Jedna žena ze dvou tisíc má schopnost přivolávat draky. Jeden muž ze sta se dokáže magicky proměnit ve větší, silnější, rychlejší stroj na zabíjení. Všichni ostatní jsou podřadní, postradatelní pěšáci, jimž je souzeno pouze bojovat a umírat.
Mladý Tau, muž bez zvláštních schopností, si to uvědomuje, má ale plán, jak přežít: nechá se zmrzačit, předčasně odejde z vojska a usadí se, aby se oženil, opatřil si děti a domov. Jenže k tomu nedostane příležitost. Jeho blízcí jsou brutálně zavražděni a jeho zármutek se rychle mění v hněv. Upne se pouze k myšlence na pomstu a svůj život zasvětí nemyslitelnému cíli. Stane se nejlepším bojovníkem, jaký kdy žil, mužem ochotným zas a znovu zemřít…
Román Hněv draků je úvodním svazkem krvavé, originální a především strhující fantasy série, kterou mnozí označují za „nejlepší fantasy posledních let“.
Vydá: Argo

Václav Kotrman, Leoš Kyša (eds.): Zákon genu

Uplynulo dvě stě let od narození otce genetiky Gregora Mendela, ale genetika je pořád pro vědu obrovskou výzvou a polem pro nové fascinující objevy. A stejně tak pro spisovatele sci-fi. U příležitosti narozenin velké osobnosti české vědy se vynikající autoři fantastiky vydali na své vlastní dobrodružné výpravy spojené s genetikou. Vypravíte se do vesmíru, setkáte s mimozemšťany, budete cestovat časem, budete se smát, bát i hloubat nad tím, co nás ještě v oblasti genetiky možná čeká a nemine, protože věda a fantastika patří neodmyslitelně k sobě. Stejně jako objevování nových příběhů a tajemství.
Vychází pod patronací laureáta Nobelovy ceny sira Paula Nurse.
S předmluvami biochemika Jana Konvalinky a astrofyzika Jiřího Grygara.
Vydá: Epocha

Marek Dvořák: Bastard bohů

Mystický fantasy román ze světa, který nenávratně mizí.
Časy se mění. Tam, kde dřív ležela nehostinná divočina, rostou místo vykácených stromů osady. Kámen nahradil kov, na mořích přibývá lodí a sever, vždy divoký a zuřivý, již nemá sílu odolávat nájezdům nepřátel. Poslední barbarské kmeny se vrhají do marného boje proti pokroku a civilizaci a umírají v zapomnění.
Judok a Lugh, dva válečníci z prastarého kmene Černých běžců, začínají chápat, že jejich doba už minula. Chtěli by tomu vzdorovat, ale změna je jako rozbouřená řeka — nejde ji jen tak zastavit. Jakou cenu ještě mají jejich tradice? Jakou mocí disponují jejich zapomenutí bohové? Za co má vůbec smysl zemřít?
Jenže osud má navzdory jejich pochybám a modlitbám své vlastní plány a ani ten nejlstivější šaman nyní neví, co ho čeká. Dokážou se oba hrdinové ubránit všem nástrahám a vybojovat si své místo v novém světě?
Vydá: Host

Lucie Matějíčková: Runorytec

Než na jeho dveře zaklepali elfové a pověděli mu o tajemném zlu, které se začalo šířit královstvím, žil si mladý kovář Malaki klidně a spokojeně. Hrozící nebezpečí mu však nedá spát, a tak se spolu se svými přáteli, dřevěným automatem Kaylem a Nadaným Emetem, vydává do trpasličí říše Midgaly. Zde zjišťuje, že dokáže slyšet umírající srdce trpasličí kovadliny, což mu dává netušené schopnosti.
Dokáže je využít proti démonům a stvůrám, které chtějí rozvrátit letitá spojenectví mezi národy a rozmetat království Fayla na prach?
Vydá: Fragment

Jana Švecová: Legenda o Ladě

Dokáže smrt jen brát, nebo také dávat?
Na den, kdy na ni se šťastným úsměvem Ilja zamával a pak se pod ním během chvilky prolomil led, Lada nikdy nezapomene. Vzal si ho vodjanoj, pán řeky, a ona teď cítí vinu. Odmítá se smířit s tím, co se stalo, a rozhodne se navštívit kolduna – místního čaroděje. Ten jí prozradí, že existuje způsob, jak ho přivést zpět. Bude však muset najít Strom světa a u jeho kořenů obětovat jiný lidský život. Jedině tak může projít do podsvětí a Ilju zachránit…
Vydá: Fragment

Adriana River: Sedmé nebe – Nebeská řeka

Co když je svět úplně jiný a skrývá temná a děsivá tajemství?
Co když je svět úplně jiný a skrývá temná a děsivá tajemství? Elaine Riversová se třídnímu potížistovi Adamovi vždycky spíš vyhýbala. Přesto ji ale záhadně přitahoval a ona už konečně proč. Šokujícím zjištěním, že Adam je ve skutečnosti Padlý anděl, který si na Zemi odpykává svůj trest, poodhalila přísně střeženou oponu a teď už není cesty zpět. Po Adamovi jde Temnota vyslaná samotným peklem, a pokud mu chce pomoci, v nebezpečí bude i ona. Naštěstí je to někdo, kdo drží ochranná křídla nad ní – její strážný anděl Kassiel. Může mu však věřit? Dokáže do světa andělů proniknout natolik, aby zvládla zastavit Temnotu a zachránila Adamovu duši?
Vydá: Fragment

Roman Bureš: Invaze (Inferium 2)

Válka proti vzbouřenému lidskému dobytku skončila, lidé jsou zpět v ohradách masokombinátů a život v Inferiu se vrací do starých kolejí. Rónan se po návratu z Pekla snaží zapomenout a opět žít. Jde mu to však ztěžka, neustále myslí na Amálku. Na židovskou holčičku, kterou sice vyrval ze spárů nacistů, ale záhy ji musel zanechat v Inferiu. Přítomnost nevinné duše v Pekle přitom vychyluje rovnováhu, a zatímco démoni po kontaktu s lidskou technologií modernizují, Satan slábne a chřadne. Je třeba znovu otevřít portál do světa lidí a vrátit Amálku domů.
Avšak démoni netuší, že na tento okamžik čeká Azrael, vrchní velitel vojsk nebeské Demokratické republiky Eden, který se chystá s pluky andělů vtrhnout do Inferia a vzít si zpět vlast svých předků.
Válka démonů s anděly se blíží! Kdo nakonec ovládne Peklo?
Vydá: Epocha

Vilma Kadlečková: Zakázané směry (Mycelium 7)

Hvězdovláda se blíží. Psychotronika je na vzestupu. Zakázané směry jsou přístupné. Moc staré Církve Akkütlixovy slábne. Končí všechno, co bylo.
Lodě míří k Zakázaným směrům. Staroslavná Tlix, planeta argenitu a Akkütlixe, nadále zůstává skrytá za obzorem, ale Lucas vidí obrovskou příležitost; a psychotronika mu dává možnost bleskově jí využít. Právě on je první. Nachází si cesty. V jeho rukou sbíhají nitky staletých plánů. A mezitím psychotronika přetváří Zemi. Noví Vítači z Eilu následují svého proroka a čekají na příchod mesiáše; ale kdo přesně má být tou božskou figurou? Kdo využije Hvězdovládu a přizpůsobí si svět podle svého? Naplňují se intriky velekněží, vynořují se staré psychoaktivní předměty, objevuje se nečekaná hrozba z vesmíru – a Lucas, který stojí v centru toho všeho, hledá způsob, jak tyto síly využít pro sebe. A zároveň je tu ovšem Aš~šád: jeho učitel, přítel, konkurent a protivník. Aš~šád má svá tajemství. Nehodlá přiznat, čím přesně pro něj byl fomalhiwský Sgen. Aš~šád může být jeho obětí. Může být Sgenův agent. Ale možná je naopak právě on tím, kdo před Sgenem brání Zemi.
Jedno je ale jisté. Lucasovi překáží v cestě.
Vydá: Argo

Alix E. Harrowová: Čarodějnice dřívější a budoucí

V roce 1893 nic jako čarodějnice neexistuje. Kdysi na světě žily, v těch divokých, temných dnech před tím, než se začalo s upalováním, ale dnes se čarodějnictví omezuje na talismany pro štěstí a dětské říkanky. Pokud touží moderní žena po jakékoli špetce moci, nechť ji hledá u volební urny a hlasovacích lístků. Ale když se sestry Eastwoodovy – James Juniper, Agnes Amaranth a Beatrice Belladona – připojí k hnutí sufražetek Nového Salemu, začnou hledat zapomenutá slova a způsoby, které by mohly proměnit ženské feministické hnutí v hnutí čarodějnické. Pronásledují je stíny a nemoci, loví je síla, která rozhodně nebude sledovat, jak čarodějnice vůbec žijí – natož aby měly volební právo. Jestli chtějí přežít, sestry se budou muset ponořit do prastarých zaklínadel, vytvořit nová spojenectví a uzdravit pouto, které je k sobě váže. Žádne čarodějnice nejsou. Ale budou.
Vydá: CooBoo

Namina Forna: Pozlacené

Šestnáctiletá Deka žije ve strachu. Blíží se obřad krve – okamžik, který rozhodne o tom, zda ji přijmou za členku vesnice a ona konečně začne někam patřit. Její nepřirozená intuice, kterou se už teď liší od ostatních, její obavy jen posiluje. Když pak v den obřadu krvácí zlatě – barvou nečistoty – ví, že bude čelit následkům horším než smrt.
Potom ji ale navštíví záhadná žena s nabídkou: buď může zůstat ve vesnici a podřídit se svému osudu, nebo odejít a přidat se k alaki – armádě dívek stejných jako ona. Jsou téměř nesmrtelné, mají neobyčejné schopnosti a jako jediné mohou ochránit císaře a celé impérium před hrozbou, která se blíží.
Deka si je vědoma nebezpečí, touží však po přijetí, a tak na nabídku kývne. Ale už cestou do hlavního města začne zjišťovat, že nic není takové, jak to vypadá – ani ona samotná…
Vydá: Fragment

Nicole Jarvisová: Světla nad Prahou

V temných uličkách noční Prahy číhají bytosti, o jejichž existenci nemají Pražané ani potuchy. Jen díky nebojácným lampářům – elitním lovcům příšer – je město chráněno před nadvládou upírů, vodníků, bludiček či duchů.
Lampář Domek Myška patří mezi ty nejlepší. Poté, co odhalí spiknutí pijavic, které by mohlo rozpoutat zkázu denního světa, se ocitne v boji proti těm, kdo chtějí zneužít alchymii ve svůj vlastní prospěch.
Taky se zdá, že jeho krásná přítelkyně Ora Fischerová možná nebude ta, za koho se vydává, a stojí na straně nepřítele.
Podaří se jim najít společnou cestu a zachránit Prahu před přílivem monster?
Vydá: Fragment

Lucie Paulová: Alma a svět obrazu

Když slepá Alma v dědově vetešnictví omylem projde obrazem, ocitne se v přízračné krajině. Nemůže uvěřit vlastním očím, a to doslova. Najednou vidí! Stojí v modré trávě pod červeným nebem a blíží se k ní prazvláštní bílé zvíře. Není to sen a není to ani místo, kde může zůstat.
O chvíli později vypadne z obrazu do doby před sto lety. Všechno tu vypadá úplně jinak, než je Alma zvyklá. Problém jí dělá i obléknout si šaty se spoustou mrňavých knoflíčků, nakoupit na trhu nebo obstát ve třídě plné neznámých holek.
Především ale Almu čeká jeden velký úkol. Nutně potřebuje najít Františku, autorku obrazu, kvůli kterému to všechno začalo. Pátrání po Františce je plné nečekaných zvratů a krkolomných dobrodružství. Alma si sice najde kamarády, ale pochopí, že dát věci do pořádku a udělat zásadní rozhodnutí musí jen ona sama.
Vydá: Paseka

Aisling Fowlerová: Zrozená z ohně – Lovkyně příšer

Dvanáctka není jen číslo – je to hrdinka, která přemýšlí originálním způsobem a jen tak se nevzdává! První díl dobrodružné fantasy.
Země Oharek je zamořena příšerami. Dvanáctka se vzdala svého jména i identity, aby nastoupila náročný výcvik a naučila se je zneškodnit. Alespoň tak to říká. Pravda je však mnohem hrozivější: trénuje, aby se pomstila těm, kteří jí připravili o rodinu. Když je však její nový domov napaden, ocitne se na nečekané cestě, během níž se její skrytá minulost nevyhnutelně proplete nejen s jejím osudem, ale i s osudem celého světa.
Vydá: Fragment

Jeffe Kennedy: Vyhnankyně moří (Kroniky Dasnarie 2)

Kdysi ji znali jako Jennu, líbeznou a neprůbojnou princeznu Dasnarijské říše, výjimečnou tanečnici. Nyní je na útěku a s sebou si nese jizvy na těle i na duši, způsobené nejen ambiciozní matkou, ale také sadistickým manželem.
Sama a v utajení se vzdaluje nelítostné domovině na palubě lodi, kde potkává kněžku-válečnici. Jenna může přijmout nové jméno i identitu, bude to však stačit? Dokáže ji víra, slib mlčenlivosti a bojové umění kněžek bohyně Danu ochránit před nebezpečím? Jenna/Ivariel se připojuje ke karavaně, putující do daleké země. Zdejší krajina, lidé i zvířata mohou být jako z pohádky a připomínat Jennin dávný dětský sen. Bylo by však pošetilé věřit, že se tyran vzdá toho, co považuje za své.
I ten nejsuverénnější tyran však může narazit na něco, co nečeká: Ivariel už není tou Jennou, na kterou si pamatuje.
Vydá: Fantom Print

Victoria Schwabová: Most duší (Cassidy Blakeová 3)

Kdekoli se objeví duchové, tam se vydá i Cassidy… anebo je to naopak?
Cass má pocit, že už lovení duchů celkem zvládá. Přece jen, ona i její nejlepší kamarád, duch Jacob, úspěšně překonali nástrahy dvou strašidelných měst, která navštívili během natáčení pořadu Cassiných rodičů. Nic ji však nemohlo připravit na New Orleans, které svá strašidelná místa vystavuje přímo na odiv. Ve městě plném staré magie, duchařských atrakcí, tajuplných kobek a nespoutané hudby se Cass propadá do děsivých příběhů doslova na každém kroku. A za tím vším číhá protivník, o kterém nikdy netušila, že mu bude muset čelit: služebník samotné Smrti.
Před Cassidy stojí zatím její nejnebezpečnější výzva… a před jejím přátelstvím s Jacobem také.
Vydá: Slovart

Samantha Shannonová: Když spadne maska (Kostičas 4)

Dlouho očekávaný čtvrtý díl úspěšné série o jasnovidcích a totalitním Scionu je tu!
Příběh krajinochodkyně Paige Mahoneyové pokračuje tam, kde v předchozím díle skončil. Paige se podařilo zničit jádro detekční technologie Senshield. Jen o vlásek unikla smrti — i díky agentům tajemného Programu Domino, který ji nyní vysílá na misi do Paříže. Kdo však za touto sítí ve skutečnosti stojí a jakou má motivaci ke svržení scionského režimu, Paige zatím netuší. Okolnosti ji nutí novému spojenci alespoň prozatím důvěřovat. Spolu s Arcturem Mesarthimem — bývalým nepřítelem a současným společníkem — se vydává odhalit tajemství, které ji zavede do spletitého pařížského podzemí i do třpytivých chodeb zámku Versailles.
Zatímco Scion pomalu rozšiřuje své hranice a svět se chvěje v jeho stínu, Paige se snaží pochopit své pouto s Arcturem, které je den ode dne pevnější. Jenže nepřítel stále sílí. V jejich bezprostředním okolí jsou i tací, kteří moc dobře vědí, že revoluce začala s nimi — a mohla by s nimi i rychle skončit…
Vydá: Host

Benedict Jacka: Vyvolený (Alex Verus 4)

Sice se k tomu, že jsem mág, veřejně nehlásím, na druhou stranu se tím ale ani netajím, a jedna z podivných věcí, kterých jsem si všiml, je, jak moc vám toho projde, když jste dostatečně otevření. Pokuste se něco schovat za kouřem a zrcadly, aby se lidi museli při hledání fakt snažit, a jsou schopni roznést vás na kopytech, jen aby se k tomu dostali.
Alex Verus je věštec, který vidí možné budoucnosti – jeho schopnosti ho už dostaly z mnoha svízelných situací. Jenže tentokrát to možná tak snadné nebude. Alex kdysi býval učedníkem temného mága a v jeho službách udělal spoustu věcí, na které není pyšný.
Uprostřed zvěstí o návratu svého dávného mistra musí Alex čelit následkům svých přečinů v podobě mladého adepta, jemuž jde jen o pomstu. Alex sice změnil svůj život k lepšímu, obává se však toho, co si jeho přátelé – včetně učednice Luny – pomyslí o této temné minulosti. Jenže pokud mají riskovat život, potřebují vědět, za koho vlastně bojují…
Vydá: Fantom Print

Pavel Korněv: Nepřítel živých (Pouť mrtvého 5)

Ve virtuální realitě není nic skutečné. Falešní orci předstírají, že bojují s falešnými elfy. Kněží žehnají jako na běžícím pásu. Kouzelníci poráží své nepřátele digitálními iluzemi bojových zaklínadel.
Přesto je každá hra jen součástí něčeho mnohem většího. Lidská nátura se nemění. Lidé vždy najdou způsob, jak ostatní využít nebo jim i ublížit, i kdyby to mělo vést k osobním ztrátám nebo dokonce ke smrti v reálném životě.
Jsem John Doe, nekromant a strážce mrtvých. Je to ale jen moje herní postava. Jen iluze. Ve skutečnosti si hraju na detektiva a jdu po stopách. A nejhorší je, že zájmy mých zaměstnavatelů se neomezují jenom na samotnou hru…
Vydá: Fantom Print

Kevin Hearne: Zničený (Kroniky železného druida 7)

Téměř dva tisíce let chodil po zemi jen jeden druid, Atticus O’Sullivan. Teď jsou tři. Granuaile se už stala opravdovým druidem a Atticus právě zachránil svého učitele-arcidruida dávno zmrazeného v čase, který nyní vystupuje pod moderním ekvivalentem svého staroirského jména: Owen Kennedy. Přestože Owen odvádí dobrou práci při opravě tetování bývalého učně a docela rychle se seznamuje s takovými vymoženostmi technologické magie, jako jsou mobilní telefony a toalety, Železný druid si vůbec není jistý, zda tento nafoukaný lišák bude přínosem během nevyhnutelného boje se severským bohem Lokim, nebo spíš… osinou v zadku. Dokáží se ti tři druidi vypořádat se spiknutím proti druidismu? A jakou roli budou hrát lišky s příliš mnoha ocasy, hinduističtí démoni, Sherlock Holmes, selkie zamilovaná do Rembrandta, Ježíš Kristus a dokonce medvěd milující lososy z Aljašky?
Vydá: Laser

Ben Aaronovitch: Historky z Rozmaru

Další výprava do světa Řek Londýna, tentokrát ve sbírce povídek!
Ben Aaronovitch svůj fantastický svět dosud představoval v románech, novelách a komiksových příbězích. Už léta však mimo tento hlavní proud píše kratší i delší povídky, v nichž rozvíjí dílčí nápady, popisuje dosud opomíjené osudy, vypráví anekdoty, které doplňují mozaiku jedné z nejpodmanivějších sérií současnosti. S Peterem Grantem, Abigail, agentkou Reynoldsovou, Nightingalem i Tobiasem Winterem z německé obdoby londýnského Rozmaru se zde vydáme zjistit, co skrývá dálniční čerpací stanice uprostřed noci, kdo stále bloumá mezi regály populárního londýnského knihkupectví, co přesně se stalo s řekou Lugg… Každý tento střípek je doplněný autorovým úvodem a pro snadnější orientaci se u něj udává, ve které fázi série se odehrává.
S předmluvou Charlaine Harrisové.
Vydá: Argo

Mark Waid, Jesus Saiz: Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 1: Napříč vesmírem

NEJVYŠŠÍ ČARODĚJ ZEMĚ MÍŘÍ KE HVĚZDÁM! KDYŽ STEPHEN STRANGE ztratí své mistrovství v okultním umění, nabídne mu Tony Stark řešení hodné jednadvacátého století: má po nové magii zapátrat ve vesmíru! Bizarní nová kouzla, noví spojenci i nepřátelé – s tím vším se Strange mezi hvězdami potkává, zatímco odkrývá nikdy dříve nepoznaná zákoutí a tajemství marvelovského vesmíru. Jenže záhy se ocitá v zajetí nepřátelské civilizace. Dokáže Strange daleko od domova, bez své moci a přátel, přesvědčit jistou mimozemšťanku s nevyslovitelným jménem, že je hoden záchrany? Válka nekonečna se blíží, a on se svou novou společnicí čelí Super-Skrullovi, který v rukou třímá Kámen času!
Vydá: CREW

Sui Išida: Tokijský ghúl: Re 13

Poprava se blíží a Urie ani ostatní inspektoři už Kičimurově řádění nemíní nadále přihlížet. Jenže jak se mu postavit a nezradit přitom ÚPG? A jak dlouho ještě vydrží bojovat chátrající Kaneki…?
Vydá: CREW