Král Artuš versus neodbytná důchodkyně a nádavkem další Buffy s Černou palicí (PR)

V půlce května se čeští komiksoví fanoušci dočkali první části zbrusu nové série Král, jenž byl a bude, kterou vydalo pražské nakladatelství Comics Centrum spolu s druhou knihou o přemožitelce upírů Buffy a dalším svazkem rozšiřujícím svět série Černá palice, tentokrát o dobrodružství z druhé světové války.

 

Hlavním hrdinou komiksové série Král, jenž byl a bude, která už svým názvem slibuje mnohé odkazy na (nejen) artušovské legendy, je docela obyčejný mladík jménem Duncan McGuire, jenž žije v britském Bristolu svůj všední a poněkud neohrabaný život. S tím je ovšem konec ve chvíli, kdy se ukáže, že jeho babička Bridgette není žádná vetchá stařenka, ale bývalá lovkyně netvorů, která přes svůj pokročilý věk ještě zdaleka nevypálila svou poslední raketovou střelu.

Británii totiž ohrožuje spiknutí, jehož cílem není nic menšího než oživit legendárního krále Artuše a vrátit tak zemi její zašlou slávu. Od Artušových dob se ale mnohé změnilo, a role hrdinů a zlotřilců se mohou velmi snadno vyměnit.

Tvůrci neotřelého dobrodružného komiksu jsou ostřílený britský komiksový scenárista Kieron Gillen, jenž má na kontě již nejednu oceňovanou sérii (DIE, The Wicked + The Divine či Phonogram), a ke spolupráci na Králi přizval neméně zkušeného kostarického výtvarníka Dana Moru.

„Krásně zpracovaná a překvapivě vtipná knížka, nad jejímž pořízením rozhodně nemusí dlouho váhat žádný fanoušek artušovských legend či potemněle vtipných příběhů žánru fantasy.“
– IGN

Anotace:
VEŠKERÉ LEGENDY A MÝTY… JSOU PRAVDIVÉ.
Starodávná pochva bájného Excaliburu padne do rukou podivných nacionalistů, kteří chtějí s její pomocí naplnit dávné proroctví o návratu krále Artuše. Ale dříve, než k tomu dojde, se do věci vloží Bridgette McGuireová, svérázná důchodkyně a bývalá lovkyně netvorů. Tím uvede svého nic netušícího vnuka Duncana do světa legend, o nichž doposud neměl ani zdání. Společně se vydávají na dobrodružnou výpravu, během níž budou muset čelit démonům, komplikované minulosti vlastní rodiny a postavit se tajemným nebezpečím, pocházejícím sice z dávné britské minulosti, ale schopným ohrozit i její budoucnost.

 

 

Druhého dílu se dočkala nově restartovaná série Buffy, přemožitelka upírů, tentokrát s nepříliš optimistickým podtitulem Kousnutí, jež napovídá, že hlavní příběhová linka se točí především kolem snahy o záchranu jedné z hlavních postav, která se na konci minulého dílu stala obětí upíří léčky. Kromě toho ale do děje vstupuje pár nových postav, zatímco staří známí poodhalí některá svá tajemství.

Scénáře se stejně jako v případě prvního dílu Střední je peklo ujala Jordie Bellaireová a na pozici kreslíře namísto Dana Mory nastoupil David López.

Anotace:
JAK MŮŽETE ZABÍT UPÍRA… KDYŽ JE TO VÁŠ NEJLEPŠÍ PŘÍTEL?
Když Alexe pokouše upírka, Buffy a její partu čeká závod s časem ve snaze objevit lék, jenž by zabránil jeho přeměně v upíra. Jenže záludná Drusilla a její poskok Spike jsou jen krůček od otevření Pekelné brány, a tak se Buffy bude muset rozhodnout: buď zachrání kamaráda, anebo celý svět.
A jak do toho všeho zapadá vysoký, zachmuřený a tajuplný Angel? Už brzy se má ukázat, že tajemství, které skrývá, jednou provždy změní válku mezi přemožitelkou a upíry.
Další kapitolu zmodernizované komiksové adaptace jednoho z popkulturních kultovních příběhů, jenž svého času plnil titulní strany přináší Jordie Bellaireová (Redlands), nominovaná na Cenu Willa Eisnera, spolu s výtvarníkem Davidem Lópezem (Captain Marvel). A bude to fakt pekelná jízda!

 

 

A do třetice všeho komiksového vyšel v květnu také další díl série Černá palice, který je zcela nezávislý na hlavní zápletce komiksu. Odehrává se během druhé světové války, kdy na frontě působila proslulá skupina hrdinů operující pod označením Letka Černé palice. Právě o její poslední misi a střetu s obávaným Geistjägerem pojednává komiks Černá palice 1945, který spolu se scenáristy Jeffem Lemirem a Rayem Fawkesem vytvořil výtvarník Matt Kindt.

Anotace:
Svět Černé palice tentokrát přináší akční dobrodružný příběh z druhé světové války!
Během zlaté superhrdinské éry působí na frontě elitní Letka Černé palice, jejíž členové zručně odrážejí útoky nacistů, nadpřirozené hrozby, a především čelí své Nemesis v podobě německého vzdušného esa, obávaného Geistjägera.
Svazek obsahuje sešity č. 1–4 série Černá palice 1945 od týmu zkušených autorů, Jeffa Lemirea, Raye Fawkese a Matta Kindta, a jako bonus také skicář s poznámkami.

Všechny tři komiksy vyšly v pražském nakladatelství Comics Centrum 18. května 2021 a do 31. května budou v e-shopu k dostání za zvýhodněnou cenu.

„Král, jenž byl a bude 1: Artuš“
Autoři: Kieron Gillen, Dan Mora, Tamra Bonvillainová
Původní název: Once & Future, Vol. 1: The King is Undead
Přeložila: Alexandra Niklíčková
Vydalo: Comics Centrum
Vazba: vázaná s matným přebalem a parciálním lakem
Počet stran: 160 barevných
U nakladatele od 18. 5. 2021 do 31. 5. 2021 za cenu 359 Kč, dále pak 419 Kč, běžná cena 599 Kč
Kniha vychází 18. 5. 2021
Nakladatel knihu doporučuje pro věkovou kategorii 14+

„Buffy, přemožitelka upírů 2: Kousnutí“
Autoři: Joss Whedon, Jordie Bellaireová, David López, Sas Milledgeová
Původní název: Buffy the Vampire Slayer, Vol. 2: Once Bitten
Přeložila Alexandra Niklíčková
Vydalo: Comics Centrum
Vazba: vázaná s matným přebalem a parciálním lakem
Počet stran: 128 barevných
U nakladatele od 18. 5. 2021 do 31. 5. 2021 za cenu 359 Kč, dále pak 419 Kč, běžná cena 599 Kč
Kniha vychází 18. 5. 2021
Nakladatel knihu doporučuje pro věkovou kategorii 14+

„Černá palice 1945“
Autoři: Jeff Lemire, Ray Fawkes, Matt Kindt
Původní název: Black Hammer‘ 45
Přeložila: Alexandra Niklíčková
Vydalo: Comics Centrum
Vazba: vázaná s matným přebalem a parciálním lakem
Počet stran: 128 barevných
U nakladatele od 18. 5. 2021 do 31. 5. 2021 za cenu 359 Kč, dále pak 419 Kč, běžná cena 599 Kč
Kniha vychází 18. 5. 2021
Nakladatel knihu doporučuje pro věkovou kategorii 14+

 

COMICS CENTRUM vzniklo v roce 2003. Zakladatelé nakladatelství získali své zkušenosti s komiksem již v roce 1993 prací na magazínu Comics Arena. Ve své produkci se Comics Centrum zaměřuje na komiksové příběhy určené především dospělým čtenářům, na díla zajímavá po scenáristické i grafické stránce. Nakladatelství vydává romány v obrazech, jako je například Labyrint, Ragemoor, Drsná škola, Vrána, 300: Bitva u Thermopyl, Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův, Prsten Nibelungův, Měsíční stín, Vodní had, Poslední jednorožec nebo Duchové mrtvých. Mezi komiksové série, které patří do jejich portfolia, jsou knihy z Hellboyova universa (Hellboy, Ú.P.V.O., Lovec čarodějnic, Humr Johnson), Sin City, Tomb Raider Archivy, Goon, Želvy Ninja, Buffy, Přemožitelka upírů, Conan, Baltimore, Grandville, Zámek a klíč, Černá palice, James Bond, Bestie burdenské a další. S velkým ohlasem se setkala také série Myší hlídka a RPG Myší hlídka: Hra na hrdiny. V roce 2007 Comics Centrum vydalo v České republice historicky první knihu o dějinách světového komiksu. Pro české vydání nakreslil speciální obálku Bryan Talbot. V roce 2012 Comics Centrum přivítalo v Praze Jamese O´Barra, výtvarníka a autora kultovního komiksu Vrána, který zde prvně pohovořil o své práci, komiksech, o Vráně a její zfilmované verzi. Vydání zrestaurovaného komiksu Drsná škola z roku 2013 bylo natolik úspěšné, že si restaurovaná data vyžádali i ve vydavatelství Dark Horse v USA. Od roku 2014 začalo Comics Centrum vydávat speciální velkoformátové sbírky komiksů, tzv. „kolosální knihy“. Doposud takto vyšly knihy: Kurva velký Sin City, Hellboy: Pekelná knižnice 1, 2, 3, Kolosální Conan, Kolosální Conan z Cimerie, Arkwright Integral, A zrodí se hvězdy…, Witchblade 1, 2, 3 a Darkness 1, 2, 3.
www.comicscentrum.cz