Jeaniene Frost: Z hrobu (Noční lovci 7)

Jeaniene Frost se loučí se čtenáři posledním dílem Nočních lovců. Čemu musí čelit upírský pár Cat a Bones tentokrát?

Frost_Z-hrobuS Donovým nástupcem Madiganem se Cat setkala již v minulém díle a do oka si příliš nepadli. Situace se však vyostří, když za Cat dojde její strýc Don, že již několik dní neviděl nikoho z Catiných bývalých spolupracovníků a přátel a podezírá Madigana, že v tom má prsty. Cat začne své přátele hledat, ale nejdřív musí z Dona dostat, co s Madiganam dělali, že se nenávidí, a jaké nebezpečí hrozí jejím přátelům. Ukáže se, že Madigan se snažil zkřížit rasu lidí s upíry a ghúly. Myslel si, že vytvoří supervojáky, netušil ale, že by tím mohl také rozpoutat válku. Cat s Bonesem musí zachránit své přátele a postarat se o Madigana dřív, než se ghúlové pokusí vyhladit lidi a pro jistotu i upíry. Kromě zastavení Madigana a záchrany přátel musí Cat ještě zjistit, kdo za tím vším stojí, protože Madigan by nemohl pracovat bez podpory někoho vlivnějšího.

Cat se chová jako správná matka a hlídá si své ovečky. Když se jim něco děje, vrhá se po hlavě do nebezpečí, ale jako obvykle si nepromyslí možné následky. Člověk by čekal, že po těch letech si nejdřív vše promyslí, než půjde do akce, zvlášť když má tolik přátel, kteří ji mohou pomoct s plánováním a obhlídkou nebezpečí. Jenže Cat se musí se všemi pohádat a strčit nos do pasti, protože samozřejmě nejlepší způsob, jak past odjistit, je nechat ji vybuchnout.

Bones to s Cat nemá jednoduché, ale už ji zná, a tak ji nechá dělat si věci po svém a vymyslí záložní plán, kterým jí může ochránit. V tomto díle se Bones projevuje jako velmi chytrý muž. Když prohraje hádku, zařídí se tak, aby svou ženu ochránil a zároveň jí splnil všechna přání. Jeho škola je pro Cat dost drsná, ale stejně se nepoučí.

Ian je stejně nafoukaný jako jindy, ale několikrát mě příjemně překvapil. Ostatní postavy do příběhu moc nezasáhnou. Cat a Bones tak okupují většinu stránek. Především Vlad mi chyběl, ale na malé intermezzo s ním přeci jen došlo. Denise předvede pár pěkných triků, které jsou ještě lepší a okázalejší než v minulých dílech.

Kniha Z hrobu jako vždy přináší vyrovnanou směs násilí, akce, boje, erotiky, lásky a přátelství. Každý díl série Noční lovci byl o něco lepší než předchozí a tento díl tuto tendenci jenom potvrdil. Autorka poutavě popisuje boje s nepřítelem i mezi milenci. Některé scény mi přišly zbytečně vyhrocené, ale odpovídá to povaze hlavní hrdinky.

Tímto dílem se Jeaniene Frost důstojně rozloučila se sérií Noční lovci. Autorka se řídila úslovím „v nejlepším se má přestat“, a tady se to nejlepší povedlo. Na jednu stranu je škoda, že série končí, a na druhou stranu se aspoň nezkazí. Pokud se někdy rozhodne pokračovat, tak má otevřená zadní vrátka a po tomhle díle doufám, že je časem otevře.

Ukázka

Vydal: Fantom Print; 2014

Koupit knihu