Joe Hill a Gabriel Rodriguez: Zámek a klíč

Knih s populární městskou fantastikou proměnlivé kvality i specifických podžánrů se na pultech knihkupectví povalují haldy a každý si může vybrat dle svého. Těch zabalených v komiksovém hávu však u nás najdete jen pár, takže by každý příznivec obrázkového čtiva raději měl preventivně zbystřit, jestli se autoři ambiciózního cyklu Zámek a klíč netrefili zrovna do jeho vkusu.

Hill_Zamek1V první knize s podtitulem Vítejte v Lovecraftu se čtenářům hned na úvod dostane morálního ponaučení, že by si měli dávat pozor na ústa, když se baví s neznámými lidmi. Ne každý je zrovna pohádkový dědeček, a pokud si k vám na lavičku přisedne psychopaticky masový vrah, asi se pak nebudete stačit divit, když se vaše s nadsázkou pronesená slova změní ve skutečnost. Rodina Zámkových má tedy o „zábavu“ postaráno, a tak není divu, že se její členové nechtějí dál nechat každodenně otravovat senzacechtivými bulvárními publicisty a raději se rozhodnou změnit bydliště. V této chvíli však ještě netuší, že v tajemném domě přezdívaném Klíčov mohou potkat mnohem větší a nebezpečnější zlo, než kterému čelili doposud.

Takhle v kostce to možná nezní nikterak objevně, ale předchozí odstavec pouze velmi stručně popisuje první dvě kapitoly s přihlédnutím k tomu, že nechci nikomu kazit čtenářský zážitek možnými spoilery a úmyslně nebudu nadšeně popisovat všechny ty super věci, které mě při četbě bavily. Vypíchnu alespoň to nejdůležitější, tedy že komiks je označen 15+ a pomyslná „kamera“ zbytečně neutíká ke stropu, pokud někdo někomu provádí nějaké nepěkné fuj věci, a tvůrci zároveň plně využívají možnosti, co jim tahle forma nabízí. Po prvním krvavě čvachtavém přečtení se tedy rozhodně vyplatí na chvilku si odpočinout, otevřít knihu znovu a všímat si drobných detailů jednotlivých obrázků. Pozornému čtenáři tak neunikne, že je po domě nenápadně roztroušeno mnohem víc magických klíčů ani občasné  přátelské „pomrkávání“ na zasvěcené znalce hororů .

zamek2_hlavDruhý svazek Hlavohrátky navazuje přesně tam, kde předchozí kniha skončila, přesto se od ní v mnoha ohledech odlišuje. Ponurou hororovou atmosféru střídá více fantastických prvků, prastaré zlo z Lovecraftu pomalu sílí a díky šikovnému využití lstí získaného artefaktu si toho zatím nikdo příliš nevšímá. Jednotlivé postavy získávají jasnější obrysy, zajímavý záporák v tichosti spřádá intriky, a přestože se jedná o pomyslný odrazový můstek k dalším knihám, děj příjemně odsýpá, i když proti prvnímu víceméně uzavřenému příběhu tentokrát končí lehkým „pokračování příště“.

Třetí kniha Koruna stínů se však už pomalu chystá a nebudeme na ni čekat dlouho. Navíc si čas můžeme příjemně zkrátit přemýšlením, o čem by asi tak mohla být, protože v rámci přiložených bonusů jsou nám stručně představeny další klíče, přinášející dosud netušené možnosti, kudy by se příběh mohl ubírat.

Na závěr si také ještě nemohu odpustit drobnou poznámku k autorům. Kresba Gabriela Rodrigueze nijak neruší, je přiměřeně decentní a zcela podřízená příběhu. Prostě poctivě odvedené řemeslo, jaké si městská fantastika v tomto podání vyžaduje, takže je vše v nejlepším pořádku. Totéž lze napsat i o autorovi scénáře Joe Hillovi, který si s sebou nese nevděčné břímě jako syn Stephena Kinga. V našich končinách jeho jméno možná prodá o pár kusů víc, ale tahle informace mi v tomto případě přijde úplně zbytečná, protože Zámek a klíč je dostatečně dobrý i zajímavý, aby si vyšlapal vlastní cestu ke čtenářům.

Máte-li tedy chuť na trošku temnější variaci Gaimanova komiksového Nikdykde, nemůžete sáhnout vedle. Jenom se předem raději připravte, že od druhé knihy už začíná být příběh vyprávěn tak, aby se definitivně uzavřel až šestým dílem, jenž právě teď vychází v zahraničí. Já osobně se ale na další podivuhodné příběhy rodiny Zámkovy velmi těším.

Vítejte v Lovecraftu (Zámek a klíč 1)
anotace:
Vítejte na Klíčově, tajemné usedlosti v Nové Anglii, s mnoha dveřmi, které změní každého, kdo se do nich odváží vstoupit. A kde přebývá bytost plná nenávisti a zloby, která nebude mít pokoj, dokud se jí nepodaří otevřít ty nejstrašlivější dveře ze všech.
Seznamte se s rodinou Zámkových, jimž je osudem předurčeno stát se strážci tajuplných  zázračných klíčů. Nina, Tyler, Kinsey, Bóďa a Duncan se musejí každý zvlášť postavit svým strachům, zastavit šíleného vraha i plíživé zlo, skryté ve studni.
Vydalo: Comics Centrum; 2011
Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez
Překlad: Jan Kantůrek
Počet stran: 168 plnobarevných
Vazba: brožovaná
Cena: 249 Kč

Hlavohrátky (Zámek a klíč 2)
anotace:
Tři sourozenci Zámkovi přežili strašlivý vražedný útok ve vlastním domě, který stál život jejich otce. Ve chvíli, kdy si začínají znova dávat dohromady své životy, objeví malý Bóďa starý klíč s naprosto neuvěřitelnou schopností. Co myslíte, že by se stalo, kdybyste dokázali překonat vlastní strach, zvládnout jakoukoliv dovednost nebo naučit se jakémukoliv druhu umění tak jednoduše, jako kdybyste otočili klíčem v zámku? Možná by vás to stálo život, zvlášť kdyby se do toho vložil Kulišák, zapřisáhlý nepřítel rodiny Zámkových.
Druhý díl série Zámku a klíče scenáristy Joe Hilla, doprovozený halucinogenními kresbami Gabriela Rodrigueze, ve vás zanechá nezapomenutelný zážitek.
Vydalo: Comics Centrum; 2013
Scénář: Joe Hill
Kresba: Gabriel Rodriguez
Překlad: Jan Kantůrek
Počet stran: 160 plnobarevných
Vazba: vázaná
Cena: 599 Kč