Michal Březina: Není nebe nad Mexikem

Mexiko má pověst země s mnoha památkami po mayské i aztécké civilizaci, ale také státu, kde je velmi vysoká kriminalita. Samý gang a střelba. V novém románu Není nebe nad Mexikem se tenhle předsudek potvrzuje.

Klára se rozhodne odjet do Mexika hledat svého otce. Nejdřív však musí najít jistého Jesúse, který by pro ni měl mít důležité informace. Jenže sotva Klára přistane, začne se jí lepit smůla na paty. Najednou je v cizí zemi bez prostředků a bez Jesúse.

Klářina cesta je neuvěřitelná a zběsilá. Potkává další lidi, přitom brzy zjišťuje, že po ní jde tajemná organizace. Do cesty se jí však připlete Diego, jenž se jí konečně pokusí pomoct a navést ji na správnou stopu.

Není nebe nad Mexikem je zběsilá jízda na pomezí akčního thrilleru a komedie. Je nutno mít na paměti, že vše je poněkud přehnané a šílené. Nechybí tu ani mysteriózní prvky, či dokonce lehce hororové pasáže. V příběhu totiž půjde o mayskou kulturu a jejich pověsti. Takže i přes mnoho humorných scén si tu užijete trochu temnoty.

Klářina naivita a její chování pro mě místy nebyly příliš uvěřitelné. Rovněž její setkání s mnoha postavami působilo až příliš nahodile a „zázračně“, přestože to k vyznění celé knihy pasuje.

Michal Březina má na kontě krimi Do smrti daleko či starší sci-fi komedii Měsíční deník. Letošní rok je však pro něj mimořádný, protože mu před pár týdny vyšla skvělá komediální sci-fi Zlé časy a nyní tedy i napínavé Není nebe nad Mexikem.

Nevyhnu se drobnému srovnání nejnovějších knih. Zlé časy jsou humornější a zcela zaměřené na sci-fi. Není nebe nad Mexikem je také román plný humoru, ale poněkud žánrově pestřejší. Je přece jen místy vážnější, protože zápletka a děj jsou jak vytažené z akčního thrilleru. Současně tu naleznete mysteriózní a hororové prvky. V zábavnosti vítězí Zlé časy, v napětí Není nebe nad Mexikem.

Pokud přimhouříte oči nad úmyslnou přehnaností příběhu a místy až velkou naivitou hlavní hrdinky, dostanete zábavnou akční jízdu Mexikem s velkým finále a možná vás po dočtení navštíví i sám El Brujo.

Vydal: Golden Dog, 2023
Obálka: Michal Březina
Vazba: brožovaná
Počet stran: 192
Cena:  249 Kč