Juraj Červenák: Dračí carevna

O tom, že být družiníkem kyjevského knížete není žádná legrace, se v druhém díle cyklu Bohatýr přesvědčí nejen Ilja Muromec, ale i čtenáři.

Nové vydání Bohatýra s vydatnými zásahy Juraje Červenáka (upravené popisy, dialogy a dělení na kapitoly) pokračuje v novém překladu Roberta Pilcha druhým dílem nazvaným Dračí carevna.

“V Itylu temná voda hučí, na krvavém nebi sokol křičí a k vám, bratři, na těch křídlech sokolích bylina bohatýrská letí.“ (str. 9.)

Příběh navazuje přímo na první díl Ocelové žezlo. Po bitvě s Tugarinem to vypadá, že je dobrý Muromcův přítel Volch mrtvý a Ilja se se souhlasem svého pána a vládce Svjatoslava v čele družiníků vydává padlého druha pomstít. Bohatýři se snaží konečně dopadnout zlovolného čaroděje Tugarina, který po bitvě nad Suwarem zmizel neznámo kam. Po nezbytné předehře s lovem na zbojníky se tedy udatní bohatýři kyjevští vydávají na sever. Cesta je nejdříve zavede na území kmene krvežíznivých Čeremisů a poté i do kraje Čudů, kteří se je od dalšího postupu snaží odradit. Ale to je jen předehra k setkání mnohem důležitějšímu.

Pokud si ještě pamatujete na ruskou filmovou pohádku Mrazík, zřejmě se vám vybaví i Baba Jaga a její chaloupka na muří nožce. Tak na ni s klidem zapomeňte, protože tahle Baba Jaga, tedy vládkyně draka a carevna démonů, bude Iljovi navýsost důstojnou soupeřkou. Ovšem předtím se družina musí setkat s Koščejem Nesmrtelným. Jeho zrod a osud je možná ještě geniálnější dekonstrukcí mýtu o pohádkové bytosti z ruských bylin než výše zmíněná Baba Jaga. Tady Juraj Červenák originalitou rozhodně nešetří.

Oproti Ocelovému žezlu je v Dračí carevně mnohem víc fantastických prvků a autorův příklon k duchu starého dobrého Rogana je mnohem větší. Dějový oblouk je také plynulejší a vyprávění nepůsobí tak epizodicky jako v Ocelovém žezlu. Příběh ovšem ještě více potemněl. Nejde jen o brutální bitvu s běsy či jinými potvorami. Oni totiž ani členové Muromcovy družiny nejsou žádnými Mirky Dušíny. Díky tomu mohou být hrdinové čtenáři mnohem bližší, než by se mohlo zdát.

Zatím jsem se rozplýval nad stavbou příběhu, originálně pojatými záporáky a tísnivou atmosférou, ovšem kniha je také opatřena snímatelným přebalem, pevnou vazbou a stylizovanou mapkou a taky obsáhlým souborem dodatků, které obsahují komentáře a vysvětlivky ke všem bohům, démonům, bájným postavám a také historickým osobnostem či reálným místům, které se v příběhu vyskytují.

Obálku zdobí ilustrace Michala Ivana, z níž jasně plyne, že Červenákova Baba Jaga má k bezzubé stařeně stejně daleko jako Dračí carevna k pohádkám pro malé děti.

Vydalo: Argo, 2023
Překlad: Robert Pilch
Obálka: Michal Ivan
Vazba: vázaná
Počet stran: 416
Cena: 588 Kč