Joe Hill: Černý telefon a další příběhy (audiokniha)

Ať už jde o komiksovou sérii Zámek a klíč, grafický román Vánoční říše nebo romány Černá krabice či Rohy, Hillovy příběhy vždy balancují na hraně hororu stejně šikovně, jako si pohrávají s tajemnem.

To ostatně dokazuje i povídková sbírka 20th Century Ghosts, která u nás vyšla hned dvakrát. V roce 2013 pod názvem Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy a v roce 2022 znovu, tentokrát jako Černý telefon a další příběhy.

Tato sbírka čítá šestnáct povídek, někdy více, jindy méně strašidelných, v nichž si autor pohrává s komiksovými proprietami nebo s hororovými klišé. V nejedné povídce pak dává k dobru příběhy plné duchů. Ať tak či onak, Joe Hill má fantazie na rozdávání a geny po otci Stephenu Kingovi rozhodně nezapře.

Vybrat z takového množství povídek těch několik, jež by se vešly do stopáže čtyř hodin, které audiokniha Černý telefon a další příběhy čítá, musel být pro režiséra Víta Malotu a tým audiovydavatelství OneHotBook docela oříšek. Volba nakonec padla na povídky Šeherezádin psací stroj, Černý telefon, 20th Century Ghost, Nejlepší nový horor a Pop Art.

Přestože by jako u mnohých povídkových audioknih mohlo vydavatelství oslovit pouze jediného interpreta, v této audioknize jich uslyšíte hned pět. Nejde však o vícehlasou četbu, každý interpret se zhostil vyprávění jednoho příběhu. Možná i proto získáte dojem, jako by se pár přátel sešlo u krbu či dobré sklenky a vyprávělo si strašidelné a tajemné historky. To působí velice přirozeně, stejně jako řazení povídek, které nejsou všechny hororové.

 

Šeherezádin psací stroj je vyprávěním dívky, která po otcově smrti objeví v jeho sklepní pracovně psací stroj. Stroj i po smrti majitele píše povídky. Příběh o tom, jak důležité může být pro někoho psaní a pro jiného potřeba dokončit práci za zesnulého rodiče, vypráví Karolína Půčková a pojala ji spíš jako osobní zpověď než jako hororovou duchařinu. Slouží jako lehké rozehřívací kolečko před povídkami těžšího kalibru.

Titulní Černý telefon zfilmovaný Scottem Derricksonem je příběhem třináctiletého kluka jménem Finney. Jeho život změnil sadistický vrah, který ho unesl a uvěznil ve zvukotěsném sklepě. Jak se chlapci podaří ze zajetí uniknout? A pomůže mu k tomu na zdi visící, ale odpojený černý telefon? Interpretaci Jakuba Gottwalda lze vytknout snad jen to, že z poslechu jeho hlasu nepoznáte, že je Finney třináctiletý kluk.

Ještě drsnějším textem je však Nejlepší nový horor. Historku o tom, kterak editor hororových antologií ke skvělé povídce přišel a čeho se při setkání s jejím autorem dočkal, je opravdu silná káva. Může za to ovšem nejen text povídky Knoflíček, kolem níž se vyprávění točí, ale také expresivní přednes Miroslava Zavičára.

Naopak 20th Century Ghost je pohlazením pro duši. Poetická pocta starým filmům vás zavede do přítmí kinosálu, v němž straší duch mrtvé dívky. Díky Miroslavu Hanušovi a jeho lehce zastřenému hlasu budete mít pocit, jako byste v kině Rosebud v New Hampshire seděli s Imogene Gilchristovou také.

Poslední povídkou je Pop Art, dojemný příběh o přátelství šikanovaného chlapce Arthura a jeho na první pohled drsňáckého spolužáka. Co na tom, že je Artie nafukovací? Tohle není strašidelný příběh, spíš lehce bizarní. Ale pokud posluchač přistoupí na Hillovu hru, užije si krásný a dojemný příběh s přesahem. Civilní přednes Michala Štěrby dává na první pohled bláznivému příběhu punc uvěřitelnosti.

Je hezké, že audiokniha Černý telefon a další příběhy končí právě povídkou Pop Art, posluchač tak nebude odkládat sluchátka a vypínat přehrávač s pocitem mrazení či znechucení na patře. Naopak si díky tomuto dojemnému příběhu uchová na audioknihu jen ty nejhezčí vzpomínky. A to je jenom dobře.

Vydal: OneHotBook, 2023
Interpreti: Jakub Gottwald, Karolína Půčková, Michal Štěrba, Miroslav Hanuš, Miroslav Zavičár
Režie: Vít Malota
Překlad: Ondřej Skoupý
Formát CD mp3
Délka: 4 hodiny 7 minut
Cena: 333 Kč