BELAAD: ZEMĚ UČENCŮ A BOJOVNÍKŮ

Ve hře Belaad se přeneseme do zlatého věku islámského světa. Dostaneme se mezi učence, jejichž vynálezy a vědění přitahovaly pozornost okolního světa.

Sultán se snažil získat ke dvoru ty nejlepší z nich, a tím upevnit svou moc. V tomto příběhu však lid jeho záměry prokoukl, vzbouřil se, začal přetahovat učence na svou stranu, aby mu pomohli proti sultánově vládě. Někdy v té době se zrodil Řád hašašínů. Ten je přesvědčen, že moc v jakýchkoliv rukou bude zneužita, a toto je vede k rozhodnutí učence zabít.

Za českou verzi vděčíme firmě BlackFire. Hra je určena pro 2 až 6 hráčů od deseti let, kteří se stanou zástupci Království, Lidí i Řádu. Jedna taková partie pak zabere 45 až 60 minut.

 🎲 Co najdete v krabici

 Když otevřete krabici s velkým obrázkem hašašína na víku, najdete hned pod ním návod a knihu učenců. Vše je krásně ilustrované a v knize učenců jsou životopisy jednotlivých učenců ze hry.

Ostatní komponenty jsou uloženy v platovém insertu. Napíšu to rovnou sem, insert nepočítá s obalenými kartami. Co je tedy v insertu? Ve hře jsou tři frakce, takže zde najdete kartonové desky postav všech frakcí. Těch je celkem čtrnáct, 5 pro Království, 5 pro Lid a 4 pro Řád. Pro Řád je jich o jednu méně, protože Řád nemůže najímat učence, tudíž pro ně nemá postavu. Každá postava je primárně určena pro jednu akci ve hře. Karty postav jsou dvouvrstvé, jsou zde výřezy, do kterých se vkládají kameny spojenců.

Obsah krabice

Kameny spojenců jsou dvojího typu – oranžoví přívrženci  a pak bílí služebníci. Služebníci na sobě mají vždy symbol příslušné akce a podle toho mohou být přidělováni na postavy. Vše je uloženo v látkovém zdobeném pytlíčku.

Hraje se o karty učenců. V krabici je jich celkem 30, každý je jiný. Mají různou cenu a přinášejí různé body. Někteří učenci přinášejí další body, pokud jim na konci zaplatíte, u jiných chcete sbírat kolekce stejných symbolů.

Hra je řízena kartami akcí, kterých je 57. Mají na sobě vždy hlavní akci, kterou můžete zahrát zdarma, a vedlejší akci, za jejíž spuštění si musíte připlatit.

Poslední karty jsou karty boje třech typů – zelené vám přidávají bojovou sílu, červené ubírají a šedé jsou okamžitá smrt.

Další jsou žetony. Ve hře jsou žetony peněz a pečetí (obojí jsou platidla), žetony mečů a žetony karet hašašínů.

  🎲 Jak se to hraje

Hra má dva herní módy. Základní pravidla jsou stejná, ale mění se frakce, které jsou ve hře. V případě sudého počtu – tedy dvou, čtyř nebo šesti hráčů – jsou ve hře pouze dvě frakce – Království a Lid. Při lichém počtu hráčů do hry vstupuje poslední frakce Řádu hašašínu. Zatímco strana hrající za Království nebo Lid se snaží najmout na svou stranu co nejvíce učenců a využít jejich znalosti ve svůj prospěch, Řád učence zabíjí, aby nikdo nemohl zneužít jejich znalosti a vynálezy.

Na začátku se rozdělíte na frakce a sednete si “na střídačku”, takže v pěti bude sedět hráč za Království, za Lid, za Řád, za Království a za Lid. Na stůl se vyloží postavy a jednotlivé frakce. Postavy jsou pro všechny hráče dané frakce společné, nemá tedy každý svou postavu, ale může si ve svém tahu vybrat, kterou chce použít. Doprostřed stolu se vyloží učenci prvního věku a hra může začít.

Postavy Království a Lidu

 A jdeme na to. Hráči se postupně se střídají po tahu, ve svém tahu hráč vybere jednu kartu akcí a tu zahraje. Z karty může zahrát akci hlavní, a pokud zaplatí, i vedlejší nebo jen jednu z nich. Pořadí akcí je čistě na něm. Akci provede, dobere si jednu kartu z jednoho ze tří balíčků (karty jsou odkryté, takže vidí, co si bere) a hraje další hráč.

A jaké akce mohou hrát? Celkem je ve hře pět akcí postav – Příjem neboli výběr peněz z banku, Krádež, kdy seberte zlaťáky jinému hráči (u Království se tato postava jmenuje příhodně Výběrčí daní), Získávání spojenců, kdy z pytlíku taháte žetony, které umísťujete na jednotlivé postavy, Boj, kdy útočíte na jinou frakci, a Verbování učenců.  K akcím patří ještě dobírání peněz, pečetí nebo tažení kamenů spojenců z pytlíku a další speciální akce.

Důležité je, že čím je postava silnější, tedy má na sobě více kamenů služebníků, tím je akce účinnější. V základu má každá postava hodnotu jedna, ale pokud třeba budete mít na akci příjem tři další kameny, budete brát místo jednoho čtyři zlaťáky.

Každá postava má dole místo pro oranžové kameny. Pokud sem kámen dáte, spustí se její zvláštní schopnost. Většinou se jedná o opravdu silný jednorázový bonus. Když zaplníte pole pro oranžové kameny všech postav frakce, můžete kameny odstranit a speciální vlastnosti znovu použít.

 A jak probíhá boj? V případě akce Boj můžete zaútočit na některou z ostatních frakcí. Porovnají se hodnoty postav válečníků a ten, kdo má méně, aktuálně prohrává a může přiznat porážku, nebo dobrat kartu Boje. To může opakovat, dokud se nedostane do vedení, nerozhodne se prohrát nebo nevytáhne kartu s lebkou, kterou nevykryje mečem. Po kartě s lebkou okamžitě prohrává a navíc musí zabít některou ze svých postav, tedy odstraní z ní všechny žetony. A proč bojovat? Pokud útočíte a vyhrajete, doberete si tajně další bojovou kartu a její bodovou hodnotu přečtete v závěrečném bodování. Když máte štěstí, můžete získat až 4 body, a to je opravdu hodně. Pokud vyhrajete jako obránce, pak získáte žeton meče, za který si třeba můžete koupit učence. A pokud jste hašašín, vítězstvím můžete zabít libovolný žeton, který se vám hodí u zabití některých učenců jako svědek.

Rozehraná hra v 5 hráčích

 Celá hra trvá maximálně 4 věky, kdy jeden věk končí ve chvíli, kdy uprostřed stolu zbývají jen dva učenci. Pokud ve hře není Řád nebo se mu nepodařilo do té doby zavraždit odpovídající počet učenců, spočítají se na konci čtvrtého věku body jednotlivých frakcí a podle toho zjistíte, zda vyhrálo Království nebo Lid. Řád hašašínu vyhrává v tom okamžiku, kdy zabije učence v celkové hodnotě 6 knih. V tom případě hra okamžitě končí.

🎲Moje hodnocení

Po grafické stránce se mi hra líbí hodně. Vlastně jsem si ji koupil, protože se mi líbily ilustrace.  Stejně tak i provedení hry je na vysoké úrovni, desky jednotlivých postav jsou dvouvrstvé, aby žetony zapadaly do okének a jen se neválely po kartách. Samostatný sešit, kde jsou popsáni jednotliví učenci, tedy jejich životopis, je už jen taková třešnička na dortu.

Karty učenců

 🎲 A co herně?

Jak jsem psal výše, hra se hraje různě v sudém a lichém počtu hráčů. Vyzkoušel jsem obě varianty, a to vždy ve větším počtu hráčů, takže jaké jsou moje dojmy?

Hra má jednoduchá pravidla, vysvětlíte je za chvíli. Herní kola jsou krátká, hra odsýpá, střídáte se po jedné akci, takže ani ve větším počtu lidí dlouho nečekáte. Já čekám nerad, ale i v pěti hra rychle ubíhala.  I když je hra pravidlově jednodušší, má některé zajímavé mechaniky, jako například vylepšování postav přes spojence, možnost spouštění dalších akcí na kartě i řetězení karet pomocí toho, co se nabízí. Pokud už hráči hru znají, herní doba je opravdu okolo hodiny i ve větším počtu.

Tím, že jsem vyzkoušel obě varianty, mnohem více se mi líbí hra v lichém počtu hráčů, kdy do hry vstoupí Řád hašašínů. Obě soupeřící strany si musejí hašašíny hlídat, protože když mu nechají dost prostoru na posílení, budou jen žasnout, jak jim umírají učenci před očima.

Pytlík s kameny spojenců

 Hra má velkou interakci mezi frakcemi. Hodně karet i vlastností postav ovlivňuje ostatní. A to i když nebudete moc bojovat. Kradení peněz (pardon, výběr daní) je zde na denním pořádku, stejně tak oslabování postav nepřítele.

 Ve hře je velké množství náhod. Náhodně taháte kameny z pytlíku. Tam si aspoň můžete pomoct tím, že oranžový kámen se dá dát kamkoliv. Karty akcí jsou víceméně taky náhodné, sice si vybíráte vždy ze tří karet, ale může se stát, že karty akcí, které potřebujete, prostě nepřijdou.

U soubojů to je takový “Push your luck” neboli pokoušej svoje štěstí. Po první hře, kde útočník třikrát prohrál souboj, jsme se toho trochu báli, ale jak jsme odehráli více her, přišli jsem soubojům trochu na chuť. Když zaútočíte v pravý okamžik, třeba silou 8:1, soupeř musí tahat hodně karet, aby vás dohnal, a tedy máte velkou šanci na úspěch. A může to být to, co nakonec rozhodne hru.

 Celkově se mi hra líbí, jak vizuálně, tak herně, má přístupná pravidla, rychle ubíhá a rád si ji kdykoliv zahraju. Osobně mi ve hře nevadí ani velký podíl náhody, tady se s ní dá aspoň trochu pracovat. 

Počet hráčů: : 2 – 6
Doporučený věk : od 10 let
Herní doba : 45 – 60 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire
Islima Games
Autoři: : Ehsan Nazarzadeh
Originální název : Belaad: The Land of Swords and Quills
Rok vydání : 2020
Orientační cena : 1089,-