VELKOMĚSTO: ROZŠÍŘENÉ VYDÁNÍ

Vážení kolegové inženýři, je čas postavit nové město. Pojďme se do toho pustit. Tady budou městské parky, zde obytné budovy, vlevo obchodní centrum a vzadu továrny. Cele to spojíme městským okruhem.

Velkoměsto je malá karetní hra, možná by se dalo říct spíš takový hlavolam pro jednoho až čtyři hráče ve věku od osmi let. Stavba jednoho velkoměsta vám zabere tak 15 minut.

Hru v češtině vydalo nakladatelství Rexhry, a jak je již uvedeno v názvu, obsahuje rovnou i rozšíření, a to celkem čtyři.

Co najdete v krabici

Tak tady spíše v krabičce, protože škatule s hrou je jen o něco větší než hrací karty. Jde o hru karetní, takže kromě návodu zde jsou už jen karty.

Otevřená krabička

Základní hra má celkem 18 karet města. Z jedné strany je každá karta rozdělena na čtvrtiny a každou čtvrtinu zabírá jedno území. Na každé kartě jsou vždy park, obytná čtvrť, obchodní centrum a průmyslová zóna. Přes území vedou cesty. Z druhé strany karet jsou různé úkoly, které při stavbě plníte, za což získáte na konci bonusové body.

K základní hře nic dalšího nepotřebujete.

Každé rozšíření obsahuje další karty. Modul Dálnice a Staveniště mají po čtyřech kartách, Pláže tři karty a Zajímavosti a Ničitel po jedné kartě.

Jak se to hraje

Hra je kooperativní, všichni spolupracují na stavbě jednoho města a snaží se dosáhnout maximálního bodového zisku.

Zamícháte balíček karet a tři náhodné vyložíte na stůl. Otočíte je na jejich rubové strany, kde jsou úkoly, které budete při stavbě města plnit. V levém horním rohu každé karty jsou body, a když sečtete body na všech třech kartách, zjistíte, kolik musíte minimálně uhrát bodů, abyste zvítězili. 

Základní karty

Každý hráč si vezme jednu kartu, začínající hráč si dobere další dvě karty a další karta se položí doprostřed stolu jako základ města. Ve svém tahu musí každý hráč přiložit jednu kartu. Karta musí navazovat stranou na již postavené město a může i jiné karty překrývat. Můžete překrýt část karty, tedy některé oblasti, nebo klidně celou kartu. Zbylé karty z ruky pošle dalšímu hráči a z balíčku si vezme jednu novou.

Když se vyloží všechny karty z balíčku, začíná závěrečné bodování. To má dvě části, první je obecné a je vždy stejné a druhé se dělá podle úkolů.

Nejprve bodujeme jednotlivá území podle typu (tedy barvy). Vždy se vybere největší území daného typy, například největší park a za každé pole tohoto parku dostanete bod. Tak se postupně obodují všechny čtyři typy území. Teď je čas zaplatit silniční daň –  za každý úsek cesty, který vede vaším městem, odečtete jeden bod.

Teď se bodují jednotlivé karty úkolů. Body za ně přičtěte k bodům z obecného bodování  a součet vašich bodů musí být větší než součet bodů na všech třech kartách. Pokud se vám to podařilo, vyhráli jste.

A co přináší rozšíření?

V rozšíření Dálnice vám skrz vaše město vede dálnice, která ho rozdělí na dvě částí. To umožňuje hrát ve dvou hráčích proti sobě, kdy každý buduje své město na jedné straně dálnice. Nebo můžete hrát zase kooperativně, tentokrát ve dvou hráčích, kdy stavíte společné město, ale každý na své straně dálnice.

Karty jednotlivých rozšíření

Je libo bydlet u moře? To se vám může splnit s rozšířením Pláž. To obsahuje okraje města s plážemi. Vždy když si někdo dobere kartu pláže, musí ji hned umístit a z jedné strany město uzavře moře. Přes tuto hranici již dále nemůžete stavět. Tak vaše město postupně obklopí moře ze tří stran.

 V rozšíření Staveniště máte další karty města, kde vždy nějaká čtvrť ještě není dokončena. Jednu kartu přidáte k bodovacím kartám a ostatní 3 zamícháte do balíčku. Nová bodovací karta vám určí podmínky pro umístění staveniště ve vašem městě.

Je potřeba vaše město něčím ozvláštnit? K tomu slouží rozšíření Zajímavost. Vezmete kartu zajímavosti a položíte ji doprostřed stolu. Další kartou ji z půlky přikryjete. A tím zjistíte, jaký druh zajímavosti budete budovat. Na konci dostanete bod za každé území stejného typu jako zajímavost, které s ní sousedí stranou.

Godzila dorazila do města v rozšíření Ničitel. Příšera se specializuje pouze na obchodní centra, kde je nejsnadnější krmení, rozumějte největší koncentrace lidí. Takže ztrácíte body za každou obchodní čtvrť v řadě a sloupci s ničitelem. Pokud se vám podaří pohromě zabránit, naopak body získáte.

Moje hodnocení

Tahle hra mi od začátku učarovala. Malá krabička s 15minutovou hříčkou, jako dělaná například pro unavené rodiče, na cesty nebo jako výplň mezi složitějšími hrami. Nebo když jste sami a chcete si trochu potrápit hlavu. A krabičku dáte do kapsy.

Hra má jednoduchá pravidla. Moje žena se moc nechce učit nové hry, a už vůbec složitá pravidla. Hru jsem vytáhl a řekl, že se nic nemusí učit, jen prostě vždy musí kartu položit tak, aby navazovala na ostatní.

Rozehraná hra i s rozšířením Pláž

Příprava je taky rychlá, jen zamícháte karty a můžete hrát.

Hra je chytlavá a vzhledem k délce si ji často zahrajete vícekrát. Dále se mi líbí, že funguje jako hlavolam pro jednoho i kooperativně pro skupinu lidí, a hrál jsem ji ve dvou i ve čtyřech.

Pokud vás podle popisu hra zaujala, určitě doporučuji vyzkoušet.

 

Počet hráčů: : 1 – 4
Doporučený věk : od 8 let
Herní doba : 15 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : REXhry 
Button shy
Autoři: : Steven Aramini, Danny Devine, Paul Kluka
Originální název : Sprawlopolis
Rok vydání : 2018
Orientační cena : 297,-