Jakub Mařík: V mrtvé zóně

Ani ve čtvrtém díle série o UTSS Salamis neztrácí kapitánka Kallirisová a její posádka dech.

Ačkoli je rok 2130 v plném proudu a válka s Korzáry vstoupila do druhé dekády, velení UTF nemá nejmenší tušení, kdo jsou ti zatracení, nanity narvaní vrahouni, kteří napadli lidstvo, a jak se jim dostat na kobylku. Naštěstí už lidstvo není v boji s Korzáry samo. Po jednáních, jichž se v Cinturón de Sangre účastnila i posádka UTSS Salamis, se mu po bok postavili Sépiané. Mimozemská civilizace, která s Korzáry válčí mnohem delší dobu než lidé. Jenže UTF se nepotýká jen s Korzáry.

Povstání na Novém Lagosu, které se během svého trvání stalo nejkrvavějším koloniálním konfliktem, bylo konečně potlačeno. Jeho vůdce generál Taiwo však spravedlnosti stále uniká. Pašerácká loď Mahuika nyní hostí nejen tlupu povstalců, ale také velké množství transolaritových článků. V Taiwových rukou se mohou lehce proměnit v ultimátní zbraň. Že při svém útěku z Nového Lagosu vyskočí z hyperprostoru v soustavě, v níž právě hlídkuje Salamis, by bylo jasné i nanity zaslepené zombii, takže hon na vzbouřence může po pár stránkách směle začít.

Jakub Mařík moc dobře ví, že nejzábavnější je hrdiny poslat na opravdu hnusné místo, vystavit je beznadějné situaci a pak elegantně odvyprávět, jak se z toho dostali. Jako přidanou hodnotu přihodí vztahové šarády, spoustu akce a samozřejmě nezapomene příběh posunout o kousíček dál. Nejinak je tomu v tomto případě.

Tak jako měli Britové svého admirála Hollanda, Japonci Nagumu a Němci Dönitze, i Sépiané měli ve válce s Korzáry svého smolaře. Tím byla admirálka Nitida, ta svou bitvu s Korzáry nejen prohrála, ale umožnila jim vytvořit takzvaného Molocha, obrovský umělý asteroid. Taiwo se spolu se vzbouřenci a posádkou pašerácké lodi ukryl právě zde. Nepřehledná hromada šrotu plující vesmírem skrývá ve svém středu nejen Mahuiku, ale také vraky sépianských lodí, v nichž by se mohly nalézat informace o domovském světě Korzárů. Tak to alespoň tvrdí sépianský přidělenec major Onido. Špatnou zprávou pro mariňáky majora Gelua je, že se Moloch nalézá uprostřed takzvané Mrtvé zóny, kde není signál, a také to, že je – jak záhy zjistí mariňáci i povstalci – přecpaný Korzáry.

Sépian ve skladišti Nosovi něco tiskl ke krku a „mrtvola“ mířila ke dveřím. Kabaliho neviděl, ale když se podíval doprava chodbou, ve které se ocitl, spatřil Rongina. Technik ležel na podlaze a škubal nohama jako pes, na kterého přišly divoké sny. Chodba vlevo byla prázdná a všechny irisové dveře v dohledu otevřené. Škráb, škráb, škráb. Adun zavyl jako vyděšené zvíře a dal se na útěk. (str. 115)

Tentokrát vstoupil autor takřka do hororových vod, a to především ve chvílích, kdy sleduje vzbouřence a mariňáky hrající si na schovávanou v nitru Molocha. To je osvěžující, nicméně každému fanouškovi série se to nemusí líbit. Naštěstí zde pravověrný ctitel military sci-fi najde i několik brilantních leteckých soubojů a díky tomu, že Jakub Mařík v pravidelném rytmu přeskakuje mezi jednotlivými aktéry příběhu, neztrácí děj na dynamice.

Na vztahy tentokrát zbylo prostoru ještě méně než minule, což je škoda. Zato se konečně dozvíme, co jsou Korzáři zač. Příběh tak bude moci dospět do velkého finále, kterého se snad brzy dočkáme. I ve čtvrtém díle série UTSS Salamis udržela laťku čtivé a zábavné military sci-fi, za kterou by se nemusel stydět ani Robert Fabian.

Vydal: Mystery Press, 2023
Počet stran: 352
Ilustrace/foto: Tomáš Flak
Autor obálky: Lukáš Tuma
Vazba: měkká
Počet stran: 352
Cena: 349 Kč