MALÉ VELKÉ GALAXIE + DO NEZNÁMA

Malé velké galaxie jsou další hrou z populární série velkých her v malé krabičce. Ve hře se stanete vládcem vlastní galaxie. Váš domov je již přelidněn, a tak je potřeba vybudovat flotilu a vyrazit kolonizovat nové světy. A s rozšířením Do neznáma můžete prozkoumávat hlubiny vesmíru a najímat pro své lodě vycvičené piloty.

Hra vyšla v češtině pod hlavičkou brněnského nakladatelství Rexhry.

Hra je určena pro jednoho až pět hráčů od 14 let a jeden průzkum vesmíru i s rozšířením trvá zhruba 30 – 45 minut.

Co najdete v krabici

Malé velké galaxie – základní hra

Nejdříve se podíváme na základní hru. V krabici je pro každého hráče připravena karta jeho galaxie, 4 lodičky v jeho barvě, ukazatel úrovně impéria, energie a kultury.

Pro všechny je zde jedna kontrolní karta, kam se odkládají použité akční kostky, 12 tajných misí, 7 akčních kostek a 40 karet planet, které se vydáte kolonizovat.

Pro sólo hru jsou z druhé strany hráčských desek natištěny nepřátelské (ničemné) galaxie.

Obsah krabice

Rozšíření Do neznáma

A co přináší rozšíření Do neznáma? Jednak zde najdete komponenty, které zamícháte do základní hry. Jde o nové karty planet (12) a karty tajných misí (8).

Co jsou nové komponenty? Každý hráč dostane kartu hangáru, kde je místo pro 4 pokročilé lodě, které mohou řídit jen vycvičení piloti. Piloty si budete najímat a v krabici je jich hned 30, každý má jiné vlastnosti a umí ovládat různé lodě. 

Druhou novou část hry tvoří komponenty pro cestu do hlubokého vesmíru, karta průzkumu a 30 kruhových kartiček průzkumu.

Pokud hrajete sólo, pak v rozšíření najdete hned pět dalších ničemných galaxií různých úrovní obtížnosti.

A taky je tady bodovací karta, takže již své aktuální skóre nemusíte nosit v hlavě.

Jak se to hraje

Vaším cílem je nasbírat co nejvíce bodů. Body získáváte za rozvoj impéria a hlavně za kolonizaci planet. Nějaké body na konci hry vám může přinést i tajná mise, pokud se vám ji podaří splnit.

Hra končí v okamžiku, kdy někdo dosáhne 21 bodů. V tu chvíli se dohraje kolo a spočítají se body. Hráč s nejvyšším počtem vyhrává.

Jak vypadá tah jednoho hráče? Na začátku hodíte akčními kostkami. Jednotlivé symboly na kostkách představují akce, které můžete dělat. Můžete například létat raketami na planety, získávat zdroje, tedy těžit energie nebo kulturu na planetách, z planet kde máte právě raketu, kolonizovat planety nebo rozšiřovat své impérium.

Rozehraná hra

Každá karta planety má dvě možná místa. Můžete přistát na povrchu planety, čímž hned spustíte bonusovou akci planety, nebo se usadit na oběžné dráze. Pokud vaše raketa zůstane na oběžné dráze, může se pokusit postupně planetu kolonizovat, a to s pomocí diplomacie nebo ekonomického vlivu. Každá vámi kolonizovaná planeta vám přinese vítězné body a podsunete si ji pod svou desku galaxie. Od této chvíle můžete její schopnost už využívat pouze vy, a to při akci využití kolonie.

Jak postupně zvyšujete úroveň svého  impéria, dostáváte více akčních kostek, postupně získáte třetí a čtvrtou loď a samozřejmě i další vítězné body.

Každou kostku můžete použit ve svém tahu jen jednou. Váš tah končí, pokud použijete všechny kostky, které chcete nebo můžete.

Ještě zde zmíním jednu zajímavou mechaniku. Hra je postavena tak, že můžete hrát i v tazích soupeřů. Pokud zaplatíte jeden bod kultury, můžete zkopírovat právě použitou kostku jiného hráče a zahrát danou akci v jeho tahu.

A co přináší rozšíření Do neznáma?

V rozšíření se můžete těšit na dvě nové herní mechaniky. První jsou specializované lodě a piloti. Každý z hráčů si na začátku vezme kartu hangáru a čtyři speciální lodě ve své barvě. Další akcí, ke které můžete použít kostky, je nákup pilota. Cena pilota je dvě stejné kostky, které korespondují s určitým typem lodi, nebo si za tři kostky můžete koupit pilota do libovolné lodi. Na každé kartě pilota je uvedeno, které typy lodí umí řídit a jakou má speciální vlastnost. Poté co pilota koupíte, nahradíte jednu svou loď lodí speciální. Ta má pak schopnosti pilota, který s ní létá. A navíc vám každý zakoupený pilot přinese jeden bod.

Druhou novou mechanikou je průzkum dalekého vesmíru. V rámci akce pohyb může vaše vesmírná loď letět na kartu průzkumu. Poté si můžete vzít jednu z odhalených kartiček průzkumu, nebo se táhne kartička z balíčku průzkumy. Zelené planety přinášejí bonusy, trpasličí planety vám dají rovnou bod a červené karty představují nebezpečí. Pak například vaše loď musí proletět rojem meteoritů, aby mohla pokračovat dále.

Co najdete v rozšíření

Současně sbíráte vyznamenání za průzkum a na konci hry se hodnotí, kdo jich má nejvíce, a to vám přinese další body.

Moje hodnocení

Jako u jiných her z kategorie Malé velké (anglicky Tiny epic) tady dostanete v malé krabičce, nebo spíše ve dvou, plnohodnotnou hru. Pěkné je, jak si Rexíci vyhráli s překladem, mezi planetami potkáte staré známe jako Arrakis, Aldebaran, Nemesis nebo Assgard. Když si koupíte rozšíření, dostanete jako bonus papírový pásek, kterým si obě krabice svážete k sobě.

Pravidla hry nejsou složitá, v podstatě je vysvětlíte za chvíli a můžete hrát.  Ani rozšíření není z hlediska vysvětlování pravidel složité a domnívám se, že pokud budete hrát s mírně zkušenými hráči, můžete je přidat rovnou k první hře.

Na druhou stranu podle mě hra funguje i bez rozšíření. Pokud hrajete jen se základní hrou, hodně se přetahujete o planety, naopak při hře s rozšířením se hodně létá na průzkum a kupují piloti.

Velice pěkná mechanika je to, že můžete hrát v tahu jiných hráčů. Díky tomu pořád sledujete, co se děje, a připadá vám, že hrajete pořád. Pokud se vám podaří si vždy na konci svého tahu ušetřit kulturu, dává vám to velkou výhodu, za každou kulturu totiž získáte jednu další akci. Moc pěkné kombo je, že zkopírujte akci těžby kultury, jednu zaplatíte a tři získáte. Naopak, pokud kopírování akcí nebudete vyžívat, může se stát, že vám ostatní utečou.

Hra mě příjemně překvapila, protože nejsem fanda sci-fi her, ale mám rád edici Malé velké hry. Tak jsem hru vyzkoušel a rád se k ní budu vracet.

Počet hráčů: : 1 – 5
Doporučený věk : od 6 let
Herní doba : 30 minut, s rozšířením 45 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : REXhry 
Gamelyn games
Autoři: : Scott Almes
Originální název : Tiny Epic Galaxies
Rok vydání : 2015
Orientační cena : 549,-