Nové knihy za prosinec 2022

Máme pro vás přehled fantastických novinek, které vyšly před Vánoci. Vybrali jste si?

Slovenské temno (kolektiv autorů)

História Slovenska, no predovšetkým jeho folklór a slovesná kultúra sú úzko späté a previazané s ľudovými povesťami, bájkami a legendami. Avšak aj súčasná doba vie z talónu vytiahnuť nejeden podivný, záhadný či strašidelný príbeh, niektoré sme dokonca zažili na vlastnej koži.
Trinástka skúsených slovenských autorov inšpirovaných bohatou slovenskou históriou sa rozhodla oživiť jej odkaz v príbehoch, ktoré vás prenesú do známych či menej známych kútov Slovenska opradených hrôzostrašnými povesťami a desivými dedinskými povedačkami. Zavítate do Iže, kde budete odkrývať tajomstvá starých rímskych hrobov, zúčastníte sa tradičnej internátnej špiritistickej seansy s nepredvídateľnými následkami, navštívite zákutia súčasnej Bratislavy s prapodivnou budovou ovplyvňujúcou osudy ľudí, prežijete zimomriavky s nejasným zlom na Šibeničnom vrchu, zakúsite mrazivú atmosféru hlbokých kysuckých lesov a na Horehroní stretnete známeho evanjelického farára Sama Chalupku v netradičnej úlohe.
Vo vydarenom mixe temných príbehov si hádam každý nájde svoj obľúbený.

Vydala: Hydra, 2022
Vazba: brožovaná
368 stran / 27 EUR

Michaela Merglová: Píseň války

Válka přichází k hranicím Delavy. Nepřátelé pochodují zemí, plení a pálí, co jim přijde do cesty, a město Dussu může zachránit jen opravdový hrdina z písní, drakobijce Cuchenan. Jenže ten není k nalezení. Lesem, kde zmizel, se ozývají písně divoženek, koruny stromů mlčí a ve vzduchu páchne smrt. K tomu, aby zjistil, co se stalo, bude muset bard Minangar vystrčit hlavu zpod ženských sukní a udělat to, co nikdy předtím – vzít místo harfy do ruky meč. Nebo alespoň pěstní dýku…
Fantasy dobrodružství vrcholí. Vydejte se do světa, kde praskají štíty i dámské živůtky a krev teče tak snadno jako víno!

Vydala: Epocha, 2022
Obálka: Žaneta Kortusová
Vazba: brožovaná
656 stran / 425 Kč
Recenze

Kristýna Sněgoňová: Mrtvá schránka (Legie 7)

Od invaze enlilského Společenství na planetu Zemi uplynuly dlouhé měsíce. Z uprchlíků se stali válečníci, z neznámých mimozemšťanů spojenci a z nákladní kraksny válečná loď. Vše, čím si posádka Vzdorující prošla, ale bledne před návratem na rodnou planetu. Jak ji pozměnila mimozemská okupace? Najdou na ní alespoň zbytky toho, čím lidská společnost bývala? Podaří se Moravcovi s Gerasimem získat spojení na povstalce zapojené do operace Valkýra? A splnit všechna poslední přání toho, kvůli komu se domů vrátili dřív, než by je samotné napadlo?
Vítejte v sérii Legie, vesmírné sáze Kristýny Sněgoňové a Františka Kotlety, plné boje za svobodu a trochy toho humoru.

Vydala: Epocha, 2022
Ilustrace: Lenka Tarwari Jandová
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
Vazba: brožovaná
304 stran/ 339 Kč

Jiří Seifert: Vidina

Po ztrátě milované ženy a výsměchu místní policie utápí Edgar smutek v alkoholu. Pak se mu však jeho milovaná začne zjevovat na zvláštních místech – v odrazech nočních zrcadel a také v hrozivých snech. Postupně zjišťuje, že tu, kterou miloval, dohnala prastará kletba skrze odporné stvoření, které tu stále je… Má proti silám větším než on vůbec šanci získat ji zpět? Jak se rozhodne v momentě, kdy na jedné straně budou životy většiny a na druhé jen jeden?

Vydal: Klika, 2022
Vazba: brožovaná
180 stran / 347 Kč

TJ Klune: Pod šeptajícími dveřmi

Když si pro Wallace na jeho vlastní pohřeb přijde Smrtka, začne mít podezření, že je asi přece jenom mrtvý.
Místo aby ho zavedla rovnou do záhrobí, vezme ho do malého městečka. Na jeho okraji, kousek od silnice vinoucí se lesem, je mezi horami uhnízděná čajovna, kterou vlastní muž jménem Hugo. Pro místní je Hugo majitelem čajovny, pro duše, které potřebují přejít na druhý břeh, je převozníkem.
Jenže Wallace ještě není připravený opustit život, který sotva začal žít. S Hugovou pomocí začne objevovat věci, které za života propásl.
Když se v čajovně objeví Manažer, zvídavá a mocná bytost, a dá Wallacovi jeden týden na to, aby přešel na druhý břeh, rozhodne se Wallace vměstnat celý život do sedmi dní.

Vydal: ConQueer, 2022
Překlad: Kateřina Niklová
Vazba: brožovaná
384 stran / 389 Kč
Recenze

Larry Correia: Lovecká sezona 1

Larry Correia vám ve své první povídkové antologii nabízí čtrnáct povídek o démonech, monstrech, upírech a kosmických hrůzách příliš strašlivých, aby mohly být pojmenovány – a statečné muže a ženy, kteří se jim postaví.
Zavítejte do světa Lovců monster, ať už do současnosti, kde elfská princezna musí přehodnotit svůj názor na krvelačné orky, nebo do předminulého století, kdy první lovecká společnost Bubby Shackleforda křižovala Západ divočejší, než si dokážete představit.
Ve světě Grimnoirských kronik se soukromý detektiv Jake Sullivan snaží vypátrat ztraceného Léčitele a na palubě luxusní vzducholodě se zaplete do politických her nejmocnějších států na Zemi.
A kromě známých hrdinů vás v této knize čeká i mnoho nových, ať už je to samuraj pronásledující obří mořskou příšeru, vyhlášený odstřelovač sledující vražedného mága, tankisté bojující s neporazitelným nepřítelem nebo jediný pojišťovací agent, který vás dokáže pojistit i pro případ mimozemské invaze a otevření bran pekelných.

Vydal: Fantom Print, 2022
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Kurt Miller
Vazba: brožovaná
352 stran / 389 Kč

Aliya Whiteley: Úkryt v Nebesích

MÍSTO, KDE MŮŽEME BÝT SAMI. SPOLU.
Úkryt v nebesích je hostinec za vysokými zdmi Západního protektorátu. Bezpečné místo, kde se lidé scházejí, aby si vyprávěli příběhy z doby před válkou s Qitou. Ale v bezpečí před čím vlastně? Když Země zaútočila, Quita se bez dalšího okamžitě vzdala. Hostinští Jem a Isley, veteráni z obou stran, sice mají výčitky, ale jen velmi málo jizev. Nečekaná návštěva starého známého přináší připomínku zneklidňující minulosti a vyvolává otázky, které neměly být nikdy položeny. Opravdu lidstvo vyhrálo válku?

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Mirka Palkosková
Vazba: pevná
240 stran / 359 Kč

Kealan Patrick Burke: Kyselé bonbony

Phil Pendleton a Adam jsou na první pohled otec a syn, kteří se nijak neliší od ostatních. Chodí spolu na procházky do parku, navštěvují výstavy, muzea a zoologické zahrady. Někdo by mohl říct, že otec je až příliš volný ve výchově, když dítě ztratí na veřejnosti nervy a začne hystericky řvát. Někdo by mohl říct, že svého syna rozmazluje, když mu dovoluje, aby si jedl sladkosti, kdykoli se mu zachce. Někdo by mohl říct, že taková shovívavost se na otci začíná podepisovat, vzhledem k tomu, jak se jeho zdravotní stav zhoršuje.
Nikdo však netuší, že Phil je vězeň a že až do náhodného setkání v obchodě s potravinami před několika týdny Adama nikdy v životě neviděl.

Vydal: Golden Dog, 2022
Překlad: Martin Štefko
Vazba: brožovaná
96 stran / 179 Kč

Kevin Hearne: Papír a krev (Příběh ze světa Železného druida 2)

Al MacBharrais je jen jeden. Ačkoli i ostatní Skotové mohou mít dramatické kníry a zálibu v luxusních koktejlech, Al má jedinečný talent: Je mistrem inkoustové a pečetní magie. V jeho nadaných rukou dokáže papír a pero vyvolat podivuhodná kouzla. Al však není tak docela sám – je součástí celosvětové sítě agentů, kteří využívají své schopnosti k ochraně světa před zlomyslnými bohy a podivnými příšerami. Když tedy v Austrálii za zlověstných okolností zmizí kolega agent, Al opustí útulné hospůdky a kavárny v Glasgow a vydá se do Dandenong Ranges ve Victorii, aby záhadu vyřešil. Jenže na stopě jeho kolegy se začnou znepokojivou rychlostí vršit mrtvoly…

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Julie Nováková
Vazba: brožovaná
336 stran / 399 Kč

Robert Jordan: Velké hledání (Kolo času 2)

Mladík Rand má předurčeno stát se Drakem Znovuzrozeným. Jelikož je schopen ovládat jedinou sílu, musí zároveň prchat před Aes Sedai – ženami, jež dlouhá staletí stráží svět před podobnými muži. A k tomu všemu se znovu objevil Valerský roh, artefakt z dávných časů, který je schopen rozhodnout válku mezi Světlem a Temnotou. Podaří se jej Randovi a jeho přátelům získat dřív, než jej temní služebníci předají svým pánům?

Vydal: Laser, 2022
Překlad: Dana Krejčová
Vazba: pevná
688 stran / 599 Kč

Frank Herbert: Kapitula Duna (Duna 6)

Pouštní planeta Arrakis neboli Duna byla zničena atomovým útokem Ctěných matre. Jen jedna frakce lidstva může ohrozit moc tohoto lítého matriarchálního kultu, a to Bene Gesserit, vybavený dědictvím Duny. Pod vedením Matky představené Darwi Odradové kolonizuje Bene Gesserit úrodnou planetu Kapitula a vytrvale, míli za mílí ji proměňuje v poušť. Pokud Sesterstvo uspěje s chovem písečných červů, ovládne produkci nejvýznamnější komodity v celém vesmíru, koření zvaného melanž. Ale jeho skutečnou zbraní zůstává muž, který prožil nesčetné životy – muž, který sloužil legendárnímu Paulu Muad’Dibovi…
Román Kapitula: Duna je závěrečným příběhem šestisvazkové ságy Duna, která patří do zlatého fondu světové science-fiction.

Vydal: Baronet, 2022
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: pevná
496 stran / 549 Kč

Marko Kloos: Bojové rozkazy (První linie 7)

Už jsou to čtyři roky, co se Země s nasazením všech svých sil postavila Dlouhánům a lidstvo zabránilo svému vyhlazení. Ve Sluneční soustavě konečně zavládl mír. Prozatím.
Dlouháni se sice stáhli, ale jejich hrozba trvá dál. Musí být zastaveni dřív, než znovu zaútočí. Andrew a jeho speciální taktický tým se na palubě válečně lodě Washington vydávají na průzkumnou misi, která je zavede hluboko do dlouhánského teritoria. Žádné hrdinství. Žádné zbytečné riskování. Jen rychlá návštěva Willoughby – první pozemské kolonie, kterou Dlouháni obsadili – zničení pár semenných lodí a pak bleskový návrat na Zemi. Takový je plán.
Jenže kdy naposledy šlo ve válce něco podle plánu?

Vydal: Fantom Print, 2022
Překlad: Jakub Mařík
Obálka: Chris McGrath
Vazba: brožovaná
272 stran / 319 Kč

Bryan Edward Hill, Joss Whedon: Angel 2 – Město démonů

Angel zbavil Sunnydale jedné strašlivé hrozby, jen aby okamžitě narazil na novou: Pekelnou bránu!
Když se Angel ocitne v hlubinách Pekelné brány a bojuje po boku Buffy, aby zastavil nenasytné zlo, musí jeho noví spojenci bojovat se zbytkem losangeleského podsvětí. Dokáže nově vytvořený tým ve složení Winifred Burkleová, Charles Gunn a Angelův starý „přítel“ Spike úspěšně bojovat proti sílící vlně hrůz v LA… nebo podlehnou osudu horšímu než smrt?
Od scenáristy Bryana Edwarda Hilla a výtvarníka Gleba Melnikova přichází pokračování kritikou oceňované reimaginace Angela, které rozšiřuje příběh knihy Buffy a Angel: Pekelná brána.

Vydal: Comics Centrum, 2022
Kresba: Gleb Melnikov
Překlad: Alexandra Niklíčková
Tisk: barevný
Vazba: vázaná
128 stran / 599 Kč

Joe Hill: Vánoční říše

Uznávaný a oceňovaný hororový spisovatel Joe Hill představil již v úspěšném románu NOS4A2, v Česku rovněž jako Vánoční říše, groteskně děsivý svět zábavního parku jménem Vánoční říše a rovněž jejího vládce, nesmrtelného šílence jménem Charlie Manx. Nyní spolu s výtvarníkem Charliem „Talentem“ Wilsonem III. přinášejí nový, samostatný příběh o tlupě vyvrhelů, v němž bude odhaleno mnohem více také o samotném Charliem Manxovi. Akční jízda noční můrou v autě bez brzd může začít…

Vydalo: Comics Centrum, 2022
Kresba: Charles Paul Wilson III
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
200 stran / 999 Kč

H. G. Wells, Ted Adams: Ostrov Dr. Moreaua

Svět doktora Moreaua je fascinující i děsivý zároveň. Klasický vědecko-fantastický román H. G. Wellse o lidské namyšlenosti a pýše, jež předchází pádu, je stejně aktuální dnes jako roku 1896, kdy byl poprvé vytištěn.
Tato kniha obsahuje kromě rozsáhlé galerie původních Rodríguezových kreseb i jeho první verzi grafické adaptace Adamsova scénáře.

Vydalo: Comics Centrum, 2022
Kresba: Gabriel Rodriguez
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
120 stran / 699 Kč