Knižní novinky – leden 2023

Nový rok nám začíná řadou pěkných knižních novinek. Na co se čtenáři můžou těšit?

Ginny Myers Sainová: Temné a kruté lži

Mokřady obchází zlo. Nadpřirozený thriller z města plného magie.
Městečko La Cachette v Louisianě je samozvaným hlavním městem nadpřirozena – a také místem, kde před půl rokem zmizela Elora Pellerinová. Její kamarádka Grey nemůže uvěřit tomu, že ve městě plném senzibilů nikdo nic netuší. Zatímco pátrá po tom, co se během noci, kdy Elora zmizela, vlastně stalo, začíná si uvědomovat, že všichni něco skrývají. Babička Honey, její dětská láska Hart, a dokonce i Greyna zesnulá matka. Pak se ze zátoky vynoří záhadný cizinec – chlapec s očima barvy bouře. Je spojen nejen s Elorou, ale i krvavou historií města. Grey zjišťuje, že minulost je stále živá a mnohem nebezpečnější, než by kdy tušila…
Vydá: Fragment

Ernest Cline: Ready Player Two – Nová hra začíná

Nová fantastická honba za pokladem. V sázce jsou tentokrát dva světy. Jste připraveni? Po vítězství v soutěži vyhlášené zakladatelem bezplatného kyberprostoru Oasis narazí Wade Watts na něco, co znovu zamíchá osudem jeho i celého lidstva. Ve hře se objeví nové a poslední velikonoční vejce s tajemným obsahem, které může Oasis povýšit na zcela novou úroveň a učinit tuto virtuální realitu ještě podivuhodnější – a mnohem návykovější. Wadeovi přibude další soupeř, neskutečně silný a nebezpečný, který neváhá obětovat miliony životů, aby dostal, co chce…
Vydá: Laser

Arthur C. Clarke: Konec dětství

Na obloze nade všemi městy planety se náhle objevily vesmírné lodě. V nich k nám dorazila intelektuálně, technologicky i vojensky nadřazená mimozemská rasa známá jako Suveréni. Jejich požadavky vůči lidstvu se zprvu zdají být mírné – sjednocení Země, odstranění chudoby, ukončení válek. Avšak za jakou cenu? Co se stane těm, kdo se postaví na odpor? Znamená jejich příchod konec lidstva… nebo začátek?
Konec dětství je jedním z vrcholných děl velmistra fantastického žánru Arthura C. Clarka, autora neméně proslulých románů 2001: Vesmírná odysea, Setkání s Rámou a mnoha dalších přelomových knih. Od svého vydání v roce 1953 je tento myšlenkově stále provokativní román o „prvním kontaktu“ považován nejen za klasiku science fiction, ale i za literární dílo nevšedních kvalit.
Vydá: Argo

Honza Vojtíšek a Ivan Kučera: Ďáblův hřbet

Skupina dřevorubců a vojáků se ve 13. století vydává dobýt panenskou, lidskou bytostí neobývanou divočinu na slovensko-moravském pomezí. Brzy se však ukáže, že v temných a hlubokých lesích ve skutečnosti nejsou tak úplně sami.
Vydá: Golden Dog

Tereza Kadečková: Ve větvích Yggdrasilu

Agátin život se konečně srovnal. Má kde bydlet, stabilní práci, pár kamarádů. Po letech problémů se všechno zdá skvělé.
Než se ztratí v lese. Než se ji kamarád pokusí zastřelit.
A než taxíkem srazí severského boha.
Tereza Kadečková se představila již dvěma romány – O dracích a lidech a O dracích a Sedmi. Tentokrát se přesunula do jiného světa, světa severské mytologie. Ano, určitě vám říkají něco jména jako Thor, Ódin a Loki. Tak teď zapomeňte na Marvel a jeho komiksové a filmové pojetí. Tohle je příběh, který čerpá z původních mýtů.
Vydá: Golden Dog

Honza Vojtíšek (ed.): Polské noční můry

Antologie Polské noční můry přináší sedmnáct povídek současného polského hororu. Odhalují pestrou paletu nahlédnutí za oponu tohoto žánru. Mysteriózní příběhy, znepokojivá setkání s jevy narušujícími realitu, psychologická dramata, slovanský horor, atmosférické zápletky nořící se do té nejčernější a nejhlubší temnoty či naopak stoupající do kosmických výšin. Zdají se vám noční můry? Polští autoři a autorky vám nějaké další přidají.
Vydá: Golden Dog

Krystal Sutherlandová: Temné sestry

Sedmnáctiletá Iris Hollowová byla vždycky trochu zvláštní. V dětství se jí a jejím dvěma starším sestrám stalo něco hrozného, a ačkoli si na to nepamatují, navždy je to poznamenalo. Mimo jiné to zanechalo na krku každé z nich identickou půlměsícovou jizvu. Iris se většinu svého dospívání snažila vyhnout podivnostem, které jako by se jí lepily na paty. Pak se ale její nejstarší sestra Grey za podezřelých okolností ztratí a podivné zážitky obklopí Iris ze všech stran. Začnou ji pronásledovat rohatí muži, ze stropu v bytě její sestry vypadne mrtvé tělo a do popředí Irisiny mysli se začnou drát ošklivé vzpomínky. Začíná být zřejmé, že jediným způsobem, jak sestru zachránit, bude rozluštit záhadu a přijít na to, co se třem sestrám v dětství stalo. Čím blíže se Iris dostává k pravdě, tím je jasnější, že odpověď bude temná a nebezpečná – a že před ní Grey celá léta skrývala strašlivé tajemství.
Vydá: Yoli

Axie Oh: Dívka, kterou spolklo moře

Zemi, kde Mina žije, už celé generace sužují smrtící bouře. Celé vesnice mizí při záplavách pod hladinou a o zbývající zdroje se vedou krvavé válečné konflikty. Minini lidé věří v Mořského boha, bývalého ochránce, který je nyní proklíná smrtí a zoufalstvím. V pokusu udobřit si ho je každý rok do vln vhozena krásná dívka, která se má stát jeho nevěstou – až bude vyvolena ta pravá, utrpení skončí. Mnozí věří, že Šim Čong, nejkrásnější dívka z vesnice, je to pravou. Ji však miluje Minin starší bratr Džun. Té noci, kdy má být obětována, ji Džin následuje na moře, ačkoli ví, že se jedná o rozsudek smrti. Aby Mina zachránila svého bratra, vrhne se pod hladinu místo Čong. Propadne se až do Říše duchů, magického města menších bohů a mytických bytosti, kde hledá Mořského boha. Zjistí však, že upadl do kouzelného spánku. S pomocí záhadného mladíka jménem Šin a nesourodé skupiny démonů, bohů a duší vyrazí Mina za svým cílem: probudit Mořského boha a jednou pro vždy ukončit strašlivé bouře. Ale nemá moc času. Člověk v zemi duchů dlouho přebývat nedokáže. A navíc jsou tu tací, kteří by udělali cokoli, aby zabránili probuzení Mořského boha ze spánku…
Vydá: CooBoo

Steven Erikson: Dům mrtvých (Malazská kniha padlých 2)

Na svaté poušti Raraku shromažďuje věštkyně Sha’ik vojsko vyznavačů Knihy Apokalypsy. Hodlá rozpoutat Smršť a postavit se do čela povstání, které zatáhne Malazskou říši do jednoho z nejkrvavějších konfliktů, jaké kdy poznala. Strašlivý vír náboženského fanatismu i krvežíznivosti brzy smete celá města a dá vzniknout legendám.
V otataralových dolech Felisín, nejmladší dcera z rodu Paranů, sní o pomstě na své sestře, která ji odsoudila k životu v otroctví. Avšak ne všechny věci jsou takové, jaké se zdají. Útěk Felisín i její společníky zavede do Raraku, kde se jejich osud spojí s povstáním Smršti.
Paliči mostů jsou zničeni a jejich zbytky postaveny mimo zákon. Šumař a asasín Kalam hodlají úder vrátit i s úroky a tvrdohlavě se probíjejí k mýtickému cíli: Tajemnému Domu mrtvých. Jenže uprostřed vražedné války nejde nic podle plánu – zvláště, když zpovzdálí tahá za nitky sám bůh stínu, nevypočitatelný Stínupán.
Mezitím Coltaine, charismatický velitel malazské sedmé armády, vede své vojáky do poslední bitvy za záchranu životů třiceti tisíc uprchlíků. Jeho Psí řetěz svádí zápas s pouští, přesilou nepřátel i intrikami ve vlastních řadách. Jak daleko je možné zajít ve snaze o nemožné? Na konci cesty plné krve a slz čeká přístavní město Aren, ale slibuje záchranu nebo zkázu?
Svatá poušť zvolna vydává svá tajemství. Z domu mrtvých vede mnoho cest, k němu však pouze jediná. Ti, kdo se po ní vydají, už nikdy nebudou jako dřív.
Vydá: Planeta9

Arkady Martineová: Pustina zvaná mír

Pokračování oceňované space opery Vzpomínka zvaná Říše z diplomatických kruhů daleké galaxie.
Na hranicích mocného Teikskalánu se vesmírná flotila potýká s tajemnými mimozemšťany v prstencových lodích, které se objevují neznámo odkud. Velitelka Devaterá Ibiška se obrací na ministerstvo informací, aby z centra říše poslalo vyjednavače. Na vlajkovou loď tak přilétá vyslankyně Trojí Posidonie a o pomoc požádá také svou přítelkyni Mahit Dzmarovou.
Mahit, která se po krátké době ve funkci lselské velvyslankyně vrátila z Teikskalánu, se obává, že ji strážci odkazu potrestají za její chování ve Městě. Přijímá tedy nabídku Trojí Posidonie a před nebezpečím uteče přímo na válečnou frontu. Jak má ale najít společnou řeč s mimozemšťany, když už jen komunikace s přítelkyní, k níž chová poněkud rozporuplné city, je pro ni těžký oříšek?
A je vůbec možné domluvit se s civilizací, která používá jazyk tak odporný, že se lidem při pouhém poslechu krátké nahrávky dělá špatně od žaludku? Zdá se, že kulturní střet mezi staničníky a Teikskalánci je proti tomu, k čemu se schyluje, učiněnou procházkou hydroponickým sadem.
Vydá: Host

Frank Schätzing: Vzpoura oceánů 1

V Peru zmizí rybář. Beze stopy. Norští experti na těžbu ropy narazí na podivuhodné organismy, které ovládly stovky čtverečních kilometrů mořského dna. Mezitím se v Kanadě odehraje hrůzná proměna velryb u břehů Britské Kolumbie. Nic spolu zdánlivě nesouvisí. Ale biolog Sigur Johanson nevěří na náhody. A indiánský ochránce velryb Leon Anawak dojde k znepokojivým závěrům. Blíží se katastrofa. Pátrání po jejím původci konfrontuje vědce s těmi nejhoršími nočními můrami.
Vydá: Laser

George R. R. Martin: Oheň a krev – Historie targaryenských králů v Západozemí I.

Staletí před událostmi líčenými ve Hře o trůny se rod Targaryenů – ti jediní z dračích pánů, kteří unikli Zkáze Valyrie – usídlil na Dračím kameni. Příběh Ohně a krve začíná u legendárního Aegona Dobyvatele, stvořitele Železného trůnu, a pokračuje přes generace Targaryenů bojujících o tento neblaze proslulý symbol, až po občanskou válku, která jejich dynastii téměř zničila.
Co se doopravdy dělo během Tance draků? Proč bylo tak smrtelně nebezpečné vypravit se do Valyrie po Zkáze? Odkud pocházejí dračí vejce, která dostala Daenerys? To je jen několik z mnoha otázek, na něž najdete odpověď v kronice psané učeným mistrem Citadely a doprovázené desítkami ilustrací Douga Wheatleyho. Do tohoto příběhu jsme mohli letmo nahlédnout už v knihách, jako byl Svět ledu a ohně, ale teprve nyní se před námi spletitá historie Targaryenů odhaluje do posledního detailu.
Oheň a krev, úvodní svazek dvoudílných dějin rodu Targaryenů, představuje ty nejvyhrocenější podoby hry o trůny a nabízí zcela nový pohled na bouřlivou, často krvavou a vždy fascinující historii Západozemí.
Vydá: Argo

Jamie Sawyer: Dominium (Věčná válka 3)

Teroristická organizace Černá spirála plánuje nakazit smrtícím virem celý Maelstrom. Nic je nemůže zastavit – snad kromě poručíka Jenkinsové a jejích Šakalů.
Po návratu na území Aliance, s novými zbraněmi, novou výzbrojí a novými těly, dostanou Dingové tajný úkol: nalézt a kontaktovat záhadné Aeony, potenciální spojence v eskalujícím konfliktu a sílu, která by mohla změnit běh války ve prospěch Aliance.
O Aeony se však nezajímá pouze Aliance; v této válce je zainteresováno mnoho stran. Jenkinsová bude muset důvěřovat svému týmu, mimozemskému Odpadlíkovi a svým instinktům, protože ji čeká nejnebezpečnější mise v její kariéře – mise, která jednou provždy rozhodne o osudu nejen Aliance, ale i celé galaxie.
Vydá: Fantom Print

Rosana Zvelebilová: Murie

Osmnáctiletý sebevrah Formánek nastupuje na povinnou vojenskou službu s vědomím, že nepřežije ani první bitvu. Při výcviku zjistí, že Ruslandsko neválčí s rebely nebo jiným státem, ale s nelidskými obludami. Nikdo vojákům pořádně nevysvětlí důvod konflitku a s nepřítelem se nedá komunikovat. Prostě ideální příležitost konečně zemřít. Potom ale Formánek potkává Madam a najednou má pro co, tedy pro koho žít. Sotva se mu začne trochu dařit, nakazí se Murií, jednou z nejnebezpečnějších oblud, a rozjede se s ním kolo marnosti a beznaděje. „Jenom umřít“ by bylo ještě dobré. Celobarevný sci-fi polokomiks podle povídky „Murie“, která zvítězila v soutěži Daidalos 2020.
Vydá: Canc

Vjačeslav Buhajov: Vůle

Ukrajinský komiks v žánru alternativní historie a steampunku, který rozvíjí události ukrajinské revoluce z let 1917–1921. V komiksu napěchovaném plnokrevnou akcí se bojuje, jak jinak, za pravdu a svobodu. Setkáte se v něm s hejtmanem Pavlem Skoropadským, „otcem“ Anarchistické republiky Nestorem Machnem, prvním ukrajinským prezidentem Michajlem Hruševským a mnohými dalšími. Komiks se na Ukrajině stal opravdovým hitem, ale nadšení očekáváme také u českých čtenářů. V jednom svazku vycházejí první dvě knihy Vůle.
Vydá: Argo