Fanoušci si i ve druhém svazku Legend přijdou na své

Ještě před koncem roku čeká na fanoušky pořádná nálož příběhů ze světa World of Warcraft. Stejně jako je tomu v případě komiksové povídkové série Legendy, jejíž druhý svazek nyní vydalo nakladatelství Crew, většinou se jedná o starší kousky, ale to ničemu nevadí.

Tak jako v předchozím svazku obsahuje druhý díl této volně navazující pětidílné série čtyři povídky. První z nich – Strach – pokračuje ve vyprávění o osudu nemrtvého taurena Traga z pera Richarda A. Knaaka. Vzhledem k tomu, že Knaak už má se světem Warcraftu bohaté zkušenosti, dostal víc prostoru než zbývající vypravěči a mohl svůj příběh rozdělit na pět částí – každá se objeví v jednom z dílů série. Zároveň s tím však přichází i nevýhoda toho, že v každém svazku se čtenáři dozvědí pouze drobný střípek z celého příběhu, v němž je jasně znát Knaakova záliba v hrdinském patosu.

Následná povídka o opuštěné lidské dívce vychovávané trpaslíky působí, jako by ji někdo psal z rychlíku – spousta zásadních zvratů, velkých změn ve vztahových rovinách na několika málo panelech a velmi nesympatické chování hlavní hrdinky dělají z povídky Grace Randolphové Válečnice: Odloučení nejslabší kus celého sborníku.

Míle a míle cest je naopak nejvydařenější povídkou. Dan Jolley pochopil, s čím si formát krátké povídky rozumí. Vyprávění vystavěl na jednoduché, srozumitelné zápletce o putování za nalezením konkrétní osoby, spojené s dílčími nebezpečími a špetkou humoru, který tady nepůsobí na sílu.

Rodinné hodnoty jsou nejtragičtějším a zároveň silně působícím příběhem, kterému by ale mnohem víc slušel výrazně delší formát. Povídce nelze upřít atmosféru a Aaron Sparrow zdařile pracuje s emocemi, přesto tu zůstává množství nevyužitého potenciálu.

Legendy: Svazek dva představují slušný průřez povídkovou tvorbou, která doplňuje hlavní kánon. Příběhy zde obsažené jsou skutečně tím, co napovídá název: legendami. Je tedy zřejmé, že jistá zkratkovitost je na místě, přesto však mohla některá témata být uchopena o něco lépe. Spolu se čtyřmi různými autory se zde vystřídali i čtyři různí výtvarníci, a tak i sama kresba jednotlivých povídek je rozmanitá. Od detailní temné kresby Jae-Hwan Kima, přes mangu od Erie a skoro mainstreamově laděnou tvorbu Elisy Kwonové až po jednodušší, ale neurážející kresbu In-Bae Kima.

Na knize je znát, že je už staršího data – příběhy některých postav už jsou proto fanouškům známy –, ale ve výsledku to zážitku neubírá. I když Legendy nejsou příběhy, bez kterých by se nedalo žít, funguje sborník jako příjemné doplnění sbírky a fanoušky rozhodně neurazí.

Vydal: CREW, 2022
Překlad: Zuzana Komprdová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 168
Cena: 229 Kč