Brian K. Vaughan, Cliff Chiang: Paper Girls 3

Příběh čtyř mladých cestovatelek v čase se blíží ke konci. Podaří se jim vrátit se do roku 1988, ve kterém pouze roznášejí noviny a nemusí se starat o mezigenerační válku v daleké budoucnosti?

Když se den po Halloweenu na konci osmdesátých let skupina holek vydala na svou obvyklou trasu roznášení novin, ani je nenapadlo, že najdou stroj času a stanou ve středu nepochopitelné války mezi starými a mladými. Jenže přesně to se stalo a dívky, které se na začátku sotva znaly, se už tři knihy marně zkouší vrátit do svého roku a taky získat odpovědi na otázky ohledně toho, co se to kolem nich vlastně děje.

Ve třetím díle Paper Girls se hlavní hrdinky dostávají do daleké budoucnosti, v níž se opět úzkostlivě snaží vymyslet a následně realizovat plán, jak se vrátit domů. Kamarádky se však zároveň potýkají s novými poznatky o osudech vlastních i celého lidstva a některé z nich se navíc snaží přijmout svou sexualitu. Přece jen jim je na začátku série teprve dvanáct, takže není překvapivé, že prožívají problémy dospívajících nehledě na dobu, v níž se nacházejí. Celá série je ve výsledku spíš o vztazích mezi holkami a o jejich osobnostech než o cestování v čase a cizích problémech.

Před poslední knihou je určitě vhodné mít v živé paměti předchozí komiksy, protože tvůrce příběhu Brian K. Vaughan ve svém komplexním díle odkrývá několik rovin a spojuje dohromady spoustu prvků. Poslední kniha se drží zběsilého tempa udaného už prvním dílem a příběh se nezvratně blíží ke konci. Z neznámých holek se stávají velké kamarádky a přes jejich nízký věk také silné, sebevědomé hrdinky.

Detailní kresby Cliffa Chianga s barvami Matta Wilsona jsou po tolika sešitech snadno rozpoznatelné. Skrz Wilsonovy barevné škály je tentokrát překrásně vykresleno například futuristické město plné světel, Cliff Chiang zas podařeně ukazuje postavy ve všech jejich podobách. V chaotickém ději se čtenář možná občas ztratí, barevné panely ovšem nutí otáčet stránku za stránkou a prokousat se několikasetstránkovým komiksem na jedno sezení.

Přestože je konec možná trochu hořkosladký, bláznivou jízdu si ani jinak ukončenou nedokážu představit. Celou sérii si můžete oblíbit nejen díky potrhlému příběhu, ale také kvůli překrásným ilustracím. Paper Girls ráda doporučuji všem čtenářům, kteří už mají se čtením komiksů zkušenosti.

Vydal: CREW, 2022
Překlad: Michael Talián
Tisk: barevný
Vazba: brožovaná
272 stran / 699 Kč