Bill Willingham: Sněhurka (Mýty 19)

Mýtov býval utajenou částí New Yorku, jejími obyvateli byli skoro nesmrtelní exulanti z magických a pohádkových světů. Nyní se Mýty vracejí domů, ale čeká je tam nejedno překvapení a některá z nich nejsou ani dobrá, ani vítaná. Mezitím Bufkin zažívá revoluci v Zemi Oz a Wolfi se Sněhu pátrají po ztracených mláďatech.

Létající opičák Bufkin úspěšně porazil Babu Jagu ve ztraceném podnikatelském oboru Mýtova a překvapivě se mu podařilo dostat do Země Oz, svého původního domova. Tam vládne nový despotický císař Rudý Roquat. Bufkin s ječnou dívkou Lilií Zlatohlavou se zapletou do rebelie proti tyranskému diktátorovi a zažívají mnohá nečekaná dobrodružství.

Wolfi se mezitím ve společnosti Brocka Modré srdce vydává pátrat po svých ztracených dětech. Darien a Tereza zmizeli beze stopy a jejich rodiče i sourozenci jsou zoufalí strachem. Mýty se vrátily zpátky do Mýtova, kde pan Temný konečně padl. Tam našli překvapení – Leigh Duglasovou, proměněnou vdovu po Jacku Sprattovi, která má skrytou agendu. Pan Temný nebyl jejím věznitelem, ale drahým patronem, kterému vděčí za mnohé. Vlastní plány má i šermířský mistr pan Holt. V Azylu mezitím Zvíře, čerstvý šerif celého království, rozehrává genitální intriku mezi řezbářem Geppettem a velmi naštvanou Modrou vílou.

Zdá se to neuvěřitelné a šokující, ale kniha Sněhurka je už devatenáctý svazek z komiksové série Mýty. Jsou v něm zahrnuty příběhy ze sešitů 114 až 129. Scénář a směřování celé série má stále pod palcem Bill Willingham, takže hlavní příběh i přes občasné odbočky neztrácí kontinuitu. První příběh Revoluce v Zemi Oz doprovází kresba Shawna McManuse. Pro příběh Sněhurka z hlavní dějové linie kresbu obstarali Mark Buckingham, Steve Leialoha a Andrew Pepoy, ilustrátoři více či méně spjatí i s předchozími komiksovými sešity.

Devatenáctá kniha ze série Mýty se vrací k minulosti jedné z postav, o které si mnoho čtenářů myslelo, že ji dokonale zná a nemůžou už být ničím překvapeni. Sněhurka si v posledních knihách užívala zasloužený happy-end s Wolfim a svými dětmi. Bývalá místostarostka Mýtova, sestra Růženky, první manželka Krásného prince a překážka v konspiraci na Farmě a vůbec jeden z nejmocnějších Mýtů čelí nové výzvě ze své dlouhé a komplikované minulosti.

Na počátku celé série bylo zajímavé sledovat, jak se mnoho známých pohádkových bytostí, ať kladných či záporných, muselo smířit s novou existencí ve všedním světě. Od té doby se situace změnila a většina problémů začala být interního rázu. Mnoho starých známých Mýtů zemřelo. Jiné i přes nepřízeň osudu dokázaly založit rodinu, najít nový smysl existence, osvobodit Domovinu obsazenou císařskou armádou nebo založit nové království. Během té doby barevné stránky knihy zaplnily stříkance krve, výbuchy násilí i pár postelových scén. Zkrátka taková pohádka pro dospělé, která dokáže bavit, rozplakat i překvapit.

Devatenáctá kniha zase posouvá celý příběh o chloupek dál a mimo jiné zodpovídá zapeklitou otázku, kdo je po smrti Krásného prince, Modrovouse a Modráka nejlepším šermířem v Mýtově.

Vydala: Crew, 2022
Překlad: Ľudovít Plata
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
Počet stran: 168
Cena: 549 Kč