James Rollins: Koruna věčného soumraku

Život je plný děr a mezer. Ale to, co je vyplňuje, je mnohdy velmi důležité. Skrývají se v nich například potlačené vzpomínky na minulost. Nebo třeba schopnost předpovědět blížící se apokalypsu.

Příběh se odehrává na planetě Urth, která sice obíhá kolem svého slunce, ale neotáčí se kolem své osy. Polovina planety je rozpálená a druhá zamrzlá. Prostoru pro život je tedy minimum. Na velmi úzkém pásu mezi oběma nehostinnými polokoulemi se nachází Koruna, několik království, která se nemají navzájem moc ráda.

Výše vyřčené může čtenáře lehce mást, protože to připomíná science fantasy, ale v jádru se jedná o poměrně pohádkovou fantasy.

Hybatelkou děje je mladičká studentka Nox, která špatně vidí a je typickým outsiderem. Má však nečekanou minulost, která ji pojí s obřími mýrskými netopýry. Dokáže předpovědět zkázu, která Korunu čeká. Na planetu má totiž dopadnout její měsíc. Proroctví však rozpoutá události, které pro Nox znamenají jediné: musí utéct a zachránit si život.

Čtenář v knize sleduje osudy i dalších postav, například zloděje Rhaifa nebo prince Kantha. Všechny osud spojí a společně musí bojovat proti chaosu, který nastal v Koruně, ale i proti blížící se záhubě.

James Rollins je znám především jako autor výtečné série knih o Sigmě Force, což jsou ryze dobrodružné thrillery, či jako autor předlohy ke čtvrtému dílu Indiana Jonese (Indiana Jones Království křišťálové lebky). O něco blíže k fantasy jsou knihy, které píše s Rebeccou Cantrell (např. Krvavé evangelium), nicméně teprve Koruna věčného soumraku je vyloženě fantasy.

Mezi pozitiva románu patří velkolepě pojatý svět, který působí vskutku nápaditě, a i když může v dílčích věcech připomínat jiné fantasy série, vyzní poměrně osobitě. Fascinující je třeba bohatá fauna, která vždy vychází ze známých pozemských zvířat. Každý z tvorů je pak v knize uveden pěknou ilustrací, což příběh krásně doplňuje.

Mezi negativa patří vcelku dlouhý rozjezd příběhu. Trvá půlku knihy, než čtenář dostatečně pozná všechny hlavní postavy příběhu. Jenže i potom přibývají nové. Je to vcelku logické, protože kniha je první částí série, ale i tak je „zalidněnost“ románu místy na škodu. Ne ke všem si čtenář vytvoří vztah a možná bude mít tendenci některé pasáže číst rychleji, aby se opět dostal například k Nox nebo Rhaifovi.

Rollinsovou doménou jsou akční scény a umění vytvořit napětí. To platí jak pro jeho dobrodružné knihy, tak i pro Korunu věčného soumraku. Naopak problémem jsou mnohdy překvapivě zbytečně dlouhé pasáže, kdy se příběh příliš nehýbe z místa.

Koruna věčného soumraku je zajímavá fantasy, která v sobě nese odkaz mnoha jiných sérií, přesto má dostatek osobitosti, aby upoutala. Je potřeba mít na vědomí, že se jedná o první díl většího celku. Závěr je sice povedený, ale úplné uspokojení nepřinese, protože je spíš upoutávkou na věci příští. James Rollins ukázal svou kvalitu, jeho dobrodružné thrillery mi ovšem sedí více. Koruna věčného soumraku je dobrá kniha, avšak teprve pokračování ukáže, jak moc dobrá.

Ukázka

Vydal: BBart, 2022
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: vázaná
496 stran / 449 Kč