Gege Akutami: Jujutsu Kaisen – Prokleté války 0

Každý příběh někde začíná. Před Judžim Itadorim si svoje Prokleté války zažil mladý středoškolák Júta Okkocu. Co tedy předcházelo událostem v manze Prokleté války 1?

Středoškolák Júta Okkocu byl odsouzen k smrti a svůj osud přijímá, protože je proklet mocným zjevením zvaným Rika. Bohužel (nebo možná bohudík) někdo dovolil zaklínači a profesorovi Satorovi Godžó dělat nový nábor studentů zaklínačského oboru, a tak Júta nastupuje na Metropolitní střední odbornou školu zaklínačskou v Tokiu do prvního ročníku. Jeho spolužáky se stávají Panda, Maki a Inumaki. Júta by byl obyčejný šestnáctiletý kluk, kdyby nenesl kletbu Riky Orimoto, která ho hodně moc miluje a chrání ho před nebezpečím, ovšem dle svých představ. Rika Orimoto byla před šesti lety jedenáctiletá holčička, Jútova kamarádka a dálo by se říct, že tak nějak snoubenka, protože si jako děti slíbili, že se vezmou, ale dívka tragicky zahynula. Za přičinění smutných emocí a bolesti vzniklo po smrti Riky mstivé zjevení zvláštní třídy. 

O Riku má eminentní zájem Suguru Getó, jeden ze čtyř zaklínačů zvláštní třídy, který se specializuje na proklínání. Za svou činnost byl vyhozen ze školy, protože sní o světě, kde žijí jen zaklínači, a obyčejní lidé jsou pro něj pouhopouhé opice. Je pouze otázkou času, kde se střetne s Jútem a Satorem. 

Júta je rozhodnutý využít novou šanci, trávit více času s ostatními a pomáhat jiným. Velkou roli však také hraje charismatický zaklínač zvláštní třídy Satoru Godžó, který skrývá v rukávu nejedno překvapení a talent. O tom ostatně hovoří i jeho početný fanklub na černobílých stránkách mangy či strach jeho nepřátel.

Prokleté války 0 – Oslnivá temnota posloužila jako předloha pro základ budoucí série. Původně vycházela jako pravidelný měsíčník a po jejím úspěchu se ukázalo, že pro Gege Akutami bude snadnější navázat na něco, co čtenáři mangy znají. Postavy, které neposloužily jako krmení nebo pokusný objekt pro kletby, zdárně postoupily do vyššího ročníku střední zaklínačské školy a s některými z nich se potkají  i hrdinové následujících dílů. 

Prokleté války nabízejí zajímavý a čtivý příběh, který je občas strašidelný a napínavý. Občas plný vtipu, ale i násilí, v kterém si však nelibuje. 

Vydala: CREW, 2022
Překlad: Matyáš Anton
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
204 stran / 229 Kč