Zuzana Hartmanová: Před bouří (audiokniha)

Všichni jsme zvyklí na postapo příběhy, které se odehrávají po jaderné válce, ekologické katastrofě, případně po epidemii fakt hnusného viru, ale Zuzana Hartmanová pojala tenhle žánr trošku jinak.

Svět Leru byl zasažen apokalypsou před osmdesáti lety. Tehdy lidé svrhli bohy a jejich pád uvolnil magii, která kontaminovala celý známý svět. Magické bouře se každých sedm dní prohání krajinou a zničí vše, co není chráněno protimagickou bariérou. Půda, voda i vzduch jsou natolik nasáklé magií, že se běžně rodí mutanti, zrůdy, nepodarky.

Tenhle svět je fakt těžké milovat, natož v něm žít. A přesto jsou tu lidé. Těm vládne pevnou rukou spasitel světa Arumiel pomocí kohort démonů. Lidé žijící pod jeho vládou mají své touhy a cíle. Ale i démoni mají své touhy, sny a potřeby.

Čtenář v románu Před bouří sleduje vzájemně propletené osudy hned několika z nich. A nejsou to jen ti, kteří si chtějí vydobýt jen trochu lepší místo na slunci, ale i takoví, jimž Arumielova vláda příliš nevoní.

Pokud máte rádi trochu jiné postapo, nebo světy s originální mytologií či trochu temnější příběhy, mohla by vás kniha zaujmout. Anebo byste mohli sáhnout po její audioverzi, kterou pod křídly vydavatelství Ova audio načetl Ondřej Brett.

Hlas Arumiela a těch ostatních

Ondřej Brett je především divadelní herec a jeho přednes tomu odpovídá. Byť jeho hlas zní měkce a mladě, precizní výslovnost a práce s pomlkami i dramatický přednes jsou u něj takřka bezchybné. Je poznat, že má za sebou nejedno účinkování na prknech, která znamenají svět. Jak se popasoval s tím velkým množstvím postav, jimiž autorka Zuzana Hartmanová svůj drsný svět zaplnila? Inu, poctivě se snaží jednotlivé postavy od sebe odlišit, a to ani ne tak přehnaným přehráváním, jako spíš jemnou modulací hlasu. Ne vždy se mu to daří, a především ve chvílích, kdy spolu hovoří více postav, se v nich posluchač může trošku ztrácet.

 

Zvuk a hudba

U audioknih si uvědomíte, jak moc velký podíl na kvalitním zážitku z poslechu má práce režiséra a zvukaře. Vladan Hýl je jakožto režisér profesionál a při poslechu je to dobře poznat. Nejde tu jen o to, že poměrně časté chvíle, kdy autorka vstoupí do vzpomínek hrdinů, dokázal (pomocí echa) šikovně oddělit od běžného vyprávění, ale také o skvělý výběr hudby, která je nedílnou součástí každé audioknihy.

Ke spolupráci na audioknize Před bouří si totiž přizval herce a multiinstrumentalistu Michala Sedláčka. Jeho melancholická a místy až temně ponurá hudba příběh nejen skvěle podkresluje, ale dává mu opravdu ten nádech tragiky a bezvýchodnosti, který interpret do svého přednesu navzdory urputné snaze nedokázal vždy dostat.

Zkrátka a dobře, jestli někde dokázala hudba povýšit ne úplně dokonalý posluchačský zážitek z interpretova přednesu o level výš, je to určitě v této audioknize.
 
Název: Před bouří (Krysy apokalypsy 1)
Autor: Zuzana Hartmanová
Vydalo: Ova Audio, 2022
Čte: Ondřej Brett
Režie: Vladan Hýl
Hudba: Michal Sedláček
Počet kapitol: 24
Celková stopáž: 14:49
Cena: 319 Kč