František Kotleta: Aga (Legie 5)

O tom, kdo je nejobávanější člen posádky vesmírné lodi Kraksna, by se dalo polemizovat. Každopádně jednou z nejobávanějších věcí jsou pitomé nápady kapitána Moravce. A jeho poslední jim všem kraluje.

Od jistých událostí na planetě Karchemiš chybí v posádce dva členové. Spolupotížisti se v maléru nenechávají, ovšem je dobrý nápad vydat se zachraňovat Agu?

Vesmírná loď Kraksna na poslední chvíli opustila okolí planety Karchemiš, která se ocitla pod útokem enlilů. Její posádka se dokonce hrdinsky vyznamenala a kapitánu Moravcovi se podařilo navázat několik veledůležitých kontaktů, sehnat spojence proti „švestkám“ a nepřijít o své cenné nádobíčko. Teď musí jenom vyřešit dva drobné problémy. Aga je nezvěstná. A postrádají i Amandu. Přes silné morální dilema, co mají dělat dřív a jestli mají Agu vůbec hledat, se Moravec jako obvykle chopí vedení. Doktorka Danka je potřeba k jistým diplomatickým vyjednáváním mezi Královnou žihadel a Čajinskou unií, což by mohlo být důležité i pro boj s enlily. A proto ji Moravec svěřuje do silné a hrdinné náruče Gerasima, protože ten ji bude chránit s nasazením vlastního života, a jestli se jí pokusí dostat do kalhotek, to už je jich problém. Trio Moravec, Vodička, Giuseppe zatím míří ve společnosti karského komanda a jejich velitelky přezdívané Sekáček zpátky na Karchemiš. Tam hledají stopy po ztracených členkách posádky. Po jistých peripetiích a prolité krvi zjišťují, že Amanda podle všeho opustila planetu ve společnosti mimozemských žížal. Aga naopak byla odvlečena dvěma chany na Ocelovou planetu. Opět dochází ke štěpení a Moravec vyráží za Agou a technik s kuchařem za pohřešovanou Amandou. A aby toho nebylo málo, mají v patách Gildu sběračů, excelentních lovců odměn.

Už z podtitulu pátého dílu série Legie jasně vyplývá, že tohle si František Kotleta nemohl nechat od Kristýny Sněgoňové vyfouknout, protože kombinace ještěrka Aga a maso Moravec podle všeho bude jeho oblíbená. Celá zápletka s Agou se zamotává úplně jinak, než se zpočátku zdá, a v románu nechybí intenzivní překvapení, neorganizovaný chaos, organizovaný chaos ani totální bordel. Ke slovu se opět dostalo jedno známé dějové klišé, takže se dá s klidem říct, že nejen lidé milují chléb a hry, ale mimozemšťani nedají na svoje hry dopustit. Obzvlášť když soupeři bojují na život a na smrt. K tomu všemu stihne Moravec odolat svodům Prsaté Naty a zúčastnit se pohřbu i svatby. Navíc se věrní čtenáři dočkají věcí, o kterých mnozí tajně snili a naivně si mysleli, že se jich nikdy nedočkají.

Pokud se chce někdo s posádkou vesmírné lodi Kraksna seznámit blíže, měl by si nejdřív otevřít první díl. Stále se daří posouvat hranice šíleností a chaosu, který vesmírní dobrodruzi působí všude okolo. Série Legie je takové správné popcornové čtení, jež nabízí bohapustou zábavu, zajímavou a inovativní kombinaci různých hlášek a narážek a samozřejmě akci a stříkance krve. A možná i menší touhu pustit si po dočtení Johna Cartera nebo Gladiátora.

A pak už honem na další pokračování, neboť zatímco se Moravec pokouší chytit za ocas jednu přerostlou ještěrku, která by s chutí naservírovala jeho hlavu na oltář své milované bohyně, zbytek posádky Kraksny se pokouší v šestém díle Pán hor najít Amandu.

Vydala: Epocha, 2022
Autor obálky: Jiří Arbe Miňovský
Ilustrátorka: Lenka Tarwari Jandová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 328
Cena: 320 Kč