KMOTR: IMPÉRIUM CORLEONŮ

Hra mě zaujala podle fotek, a tak jsem si ji pořídil. A byl jsem příjemně překvapen. Hra vyšla před nějakým časem v češtině a vydal ji Blackfire.

Ve hře řídíte jednu z mafiánských rodin, která se snaží získat co největší vliv v New Yorku. Postupně chcete ovládnout jednotlivé čtvrti, získat v nich vliv, za své peníze si koupit podporu důležitých osob a plnit úkol od Dona. Na konci vyhrává ten, kdo má nejvíce peněz.

 

Co najdete v krabici:

V krabic najdete běžné součásti hry jako pravidla, herní plán zobrazující mapu New Yorku, karty zboží, peněz, úkolů. Dále jsou zde figurky pro jednotlivé hráče. Každý má 3 gangstery a 3 členy rodiny. Figurky jsou různé, každá rodina má unikátní. Nechybí ukazatel prvního hráče v podobě reliéfu koňské hlavy a policejní auto jako ukazatel postupu. A pro každého hráče je zde plechový kufr, kam si ukládá své vyprané peníze. Produkční hodnota je vysoká, figurky jsou moc pěkné, jak jsem u her od CMON zvyklý. V krabici nechybí insert pro přehledné uložení komponentů.

Co máte v kufříku, to vám nikdo nevezme. I když občas …

Jak se hra hraje?

Hra se odehrává na mapě New Yorku, kde jednotlivé rodiny bojují o moc. V principu bych řekl, že hra kombinuje workerplacement (někam posíláte panáčky, aby něco dělali) s principem area control, kdy se snažíte získat a udržet moc v jednotlivých čtvrtích. Hra má 4 herní kola, jejichž názvy odkazují na film a knihu Kmotr. Každé kolo začíná otevřením nového podniku. Poté probíhá kolo akcí hráčů, fáze nazvaná Rodinný byznys. Hráči se střídají po jedné akci, pořád dokola, dokud ještě mohou nebo chtějí hrát nějaké akce.

A co můžete dělat za akce? Můžete vyslat gangstera vybrat výpalné do některého z podniku ve městě. Každý podnik je rozdělený na dvě části, dolní slouží pro vybírání výpalného, horní je skrytou částí byznysu a tu využijete použitím člena rodiny. Členové rodiny se dávají na hranice jednotlivých čtvrti a umožní využít všechny podniky ve všech přilehlých čtvrtích. Je zde moc pěkně uděláno to, že gangsteři mají čtvercové podstavce a staví se na čtvercová pole, členové rodiny kulaté a staví se na kolečka. Další důležitou akcí je plnění zakázek pro Dona Corleona, což vám přináší jednak peníze, jednak i další akce, které můžete provádět – znovu vybrat výpalné, ukrást někomu peníze z kufříku, zabít někomu figurku (zabité figurky se stylově pokládají do řeky Hudson). Můžete také využít akce spojenců, pokud se vám v předchozích kolech podařilo nějakého podplatit. Poté co už žádný z hráčů nemá žádnou volnou figurku, tato část končí.

rozehraná hra

Následuje boj o nadvládu nad jednotlivými čtvrtěmi New Yorku. Kdo má ve čtvrti nejvíce figurek, vyhrává a získává v ní vliv. To vám umožní jednak automaticky bez akce vybrat výpalné, pokud někdo vybírá výpalné v podniku ve vaší čtvrti, a je to i důležité na konci hry při závěrečném bodování.

A jsme u fáze Podplácení. Tady je důležité říct, že celou dobu hraní se snažíte vyprat co nejvíce peněz, tedy dostat je z ruky do toho krásného plechového kufříku. Protože to jsou peníze, které se počítají na konci hry a kterými můžete uplácet. K dispozici jsou společníci, kteří přinášejí různé výhody. Probíhá skrytá dražba, kdy každý tajně nabídne, kolik peněz chce použít pro uplácení. Kdo dal nejvíce, vybírá si první, a tak to postupuje, až na posledního nic nezbude (ten si peníze nechá).

No a na konci odevzdáte poplatky Donovi – odhodíte z ruky všechny karty nad daný limit.

Po čtyřech herních kolech se vyhodnotí bonusy za splněné úkoly, zinkasujete peníze za dominanci v jednotlivých čtvrtích, a kdo má v kufru nejvíce peněz, ovládá NY a vyhrává.

Moje hodnocení

Hra je pro  2–5 hráčů, hráli jsem ji ve 4 a 5  a v obou případech rychle odsýpala. Tím, že se střídáte po jedné akci, a ještě musíte sledovat, co se zrovna děje, nejsou mezi tahy dlouhé prodlevy.

Plusové body dávám za pravidla, překvapilo mě, jak jsou krátká i docela jednoduchá. Hra má rychlou učící křivku, hráli jsme to ve dvou různých skupinách a během prvního kola akcí se všichni rychle chytli, pochopili principy a začali vymýšlet strategie. Líbí se mi taky pravidlo, že když provádíte akce, můžete je dělat, jen dokud máte figurky. Jakmile položíte na herní plán poslední, končíte – všechny akce bez figurek musíte udělat předtím, musíte to dobře promýšlet.

Obě hry byly napínavé až do posledního bodování, které může celou hru ještě dost ovlivnit. Hra je konfliktní, zabíjíte figurky sousedů, abyste mohli třeba změnit rozložení sil v regionu nebo uvolnili místo pro sebe. Je dobré, že i když vám vybijí skoro všechny figurky, moc vás to nepoškodí (kromě ztráty vlivu), na konci se vám figurky zase obnoví.

Ve sbírce mi hra s gangsterskou tematikou chyběla a s doplněním jsem nadmíru spokojený. Ještě na konec zmíním, že jsem Kmotra ani neviděl, ani nečetl, takže z hlediska jakékoliv návaznosti na knihu nebo film nemohu hru hodnotit a není to pro mě důležité.

Počet hráčů: : 2 až 5
Doporučený věk : od 14 let
Herní doba : 90 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire

CMON Limited

Autoři: : Eric M. Lang
Originální název :

The Godfather: Corleone’s Empire

Rok vydání : 2017
Orientační cena : 1 999,-