Knižní novinky: červenec 2022

Knižní červenec není tak bohatý na novinky jako jiné měsíce, přesto se na pultech několik nových knih z žánru fantastiky objeví. Co na čtenáře čeká?

Kim Stanley Robinson: Šaman

Trn je šaman. Smyslem jeho života je předávat příběhy a moudrost kmene, učit ty, kteří budou kráčet v jeho stopách.
Vřesa je léčitelka. Bez ní by klan nedržel pospolu a nepřežil těžká období. Zná byliny a ví, jak málo dělí lék od jedu.
Elga je cizinka. Všichni ji podceňují, ale ona je ta, která přichází z neznáma a od základu změní život vlčí tlupy.
A pak je tady Potáplík. Šamanův učeň, rozhodnutý najít si svou vlastní cestu. Ale svět je zrádný, cesta není nikdy jednoduchá a není jisté, kam povede.
Šaman je silný, vzrušující a srdcervoucí příběh o cestě chlapce k dospělosti. A také úžasná vize o tom, jak jsme žili před třiceti tisíci lety
Vydá: Planeta9

Kazuo Ishiguro: Klára a Slunce

Ishigurův román Klára a Slunce je zpovědí vyřazené robotky jménem Klára, nadané pokročilou umělou inteligencí i pozoruhodnými pozorovacími schopnostmi. Klářiným úkolem je starat se o dospívající dítě, které si ji v obchodě vybralo, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Klára ovšem coby výjimečný robot dostává výjimečný úkol – starat se o dítě vážně nemocné, na jehož nemoc není léku. V příběhu vyprávěném jazykem poznamenaným zvláštnostmi v Klářině vnímání a vyjadřování skutečnosti potvrzuje Ishiguro opět své literární mistrovství. Průzračně prostými slovy vytváří záludně složitý obraz současného spíš než budoucího lidstva. Klára v něm figuruje coby výplod civilizace, v níž obyčejný, technologicky nevylepšený lidský život stále více připomíná minulost, která bude brzy definitivně překonána, případně politováníhodný omyl. Díky rafinovanosti, s níž Ishiguro vtahuje čtenáře do Klářiny snahy pochopit, jak vlastně lidi fungují, přesahuje román meze pouhé společenské kritiky, satiry či alegorie. Podobně jako dřívější Ishigurova próza Neopouštěj mě sice i jeho nový román patří do žánru sci-fi, daleko víc však připomíná tu tragikomickou, tu melancholickou pohádku. Pohádku o lidském světě odkázaném na nelidské Slunce, v jehož proměnlivém světle se dospělí nejednou jeví dětinštější než děti a roboti lidštější než lidé.
Vydá: Argo

Victoria Aveyardová: Uchvatitelé říší

Allwardem se šíří podivná temnota. Cítí to dokonce i Corayne an-Amaratová, která žije až v zapadlém městečku na pobřeží. A brzy objeví pravdu: je posledním žijícím potomkem prastarého rodu a jedinou nadějí na záchranu světa. Ale nebude na to sama. I když tma houstne, hodlá se ke Corayne připojit banda nepravděpodobných hrdinů. Společně se postaví krutému nepříteli – a utkají se s armádou, kterou si nikdo neuměl představit ani v těch nejhorších snech.
Vydá: CooBoo

J. R. Ward: Vlk (Vězeňský tábor 2)

V druhém temném a sexy románu série se autorka vrací do prostředí vězeňského tábora glymery. Tentokrát je hlavním hrdinou Lucan, vlkan přinucený uzavírat dohody o velkoprodeji drog vyráběných v táboře. Setkává se s Rio, zástupkyní Mozarta, záhadného dodavatele drog pro celý Caldwell. Poté co se uzavření dohody zvrtne, vlk s pronikavýma zlatýma očima zachrání Rio od jisté smrti. Najevo vycházejí šokující pravdy a Rio si není jistá, komu důvěřovat a čemu věřit – ale když je v sázce její život, pravá láska zvedne hlavu a zavrčí tváří v tvář nebezpečí.
Vydá: Baronet

Glen Krisch: Muzeum snů

Právě otevírá nové, jedinečné muzeum. Takové místo jste ještě nikdy nenavštívili.
Tohle je LUCIDITA!
Zhmotňují se před vámi sny, ano, třeba zrovna ty vaše. Můžete se na ně dívat, můžete si je prohlížet, a to vše s celou vaší rodinou! Podobný zážitek jste si z jiného místa neodnesli.
A že se bojíte vstoupit do Křídla nočních můr? Ale no tak… Tady se nemusíte bát ničeho. Všechno je bezpečné. Naprosto bezpečné…
Vydá: Golden Dog

Brian Freeman: Dvojník

Jedinečný technothriller od mistra neotřelých zápletek a napínavých rozuzlení, vydávaného ve 46 zemích. Dylanu Moranovi se jedné deštivé noci zhroutil svět: jeho auto pohltila rozvodněná řeka a pod hladinou zůstala jeho milovaná žena. Od té doby se Dylan utápí v žalu, zároveň však zažívá děsivé vize: kamkoli jde, pronásleduje ho… on sám. Připisuje to prožitému traumatu, pak se však setká s psycholožkou, která mu tvrdí, že Dylan už delší dobu podstupuje speciální léčbu. Ta je založena na myšlence, že každá volba, kterou v životě učiní, stvoří nekonečné množství paralelních světů. V některých je Dylan šťastný. V jiných se stane vrahem…
Vydá: Laser

Maria V. Snyderová: Studie stínů (Hledači duší 1)

Když Jelena bývala pouhou ochutnavačkou, byl její život jednodušší. Přežila a stala se klíčovou součástí rovnováhy sil mezi soupeřícími zeměmi Ixií a Sitií.
Teď svou magii využívá k tomu, aby udržela mír a ochránila svůj vztah s Valekem. Najednou se však v obou zemích začíná ozývat odboj a Valekova práce i jeho život jsou v nebezpečí.
Jelena se snaží odhalit své nepřátele a zároveň čelí nové výzvě: její magii cosi blokuje. A ona musí najít způsob, jak udržet naživu nejen sebe, ale i všechny a všechno, co je jí drahé.
Vydá: CooBoo

Monika Peetzová: Soví noc (Srdce času 2)

Lena se jen těžko vrací do normálního života. Jak má jen tak zapomenout na Danteho, kluka s různobarevnýma očima? Brzy na ni ale čekají daleko větší starosti: na školním výletě zjistí, že její pronásledovatel to ještě zdaleka nevzdal.
Na poslední chvíli se Leně podaří podstrčit chronometr, se kterým může cestovat časem, své kamarádce Bobbie. To se však ukáže jako osudová chyba. Na útěku Bobbie spadne po hlavě do minulosti – a protože cestovat časem neumí, nemůže najít cestu ven.
Lena tak musí porušit svůj slib a vrací se do neviditelného města. Potřebuje Danteho pomoc. Její protivník je ale pořád aspoň o krok před ní a nyní musí Lena zachránit nejen Bobbie, ale i celý neviditelný svět…
Vydá: CooBoo

Tad Williams: Říše trav 2

Triumfální návrat do světa Východního Ardu a trilogie Jasný osten, Žal a Trn, jednoho z nejmilovanějších a nejoceňovanějších fantasy cyklů, který inspiroval Christophera Paoliniho (Eragon) i George R. R. Martina (Hra o trůny). Nejvyšší král Východního Ardu, Simon, kdysi porazil draka a odvrátil hrozbu nemrtvého prince Sithů, Inelukiho, známého jako „Král bouří“. Jenže to bylo před dávnými časy. Staří přátelé zestárli nebo zemřeli, zatímco mocní nepřátelé zesílili. Východní Ard souží magií vyvolaná nemoc a děsivé nestvůry…
Vydá: Laser

 

Gege Akutami: JUJUTSU KAISEN – PROKLETÉ VÁLKY 3: MALÁ RYBA A ZASLOUŽENÝ TREST

Před Fušigurem a Kugisaki se zničehonic objevila dvojice studentů ze zaklínačské střední v Kjótu, Mai Zen’in a Aoi Tódó. Fušiguro je nyní postaven před nečekanou otázku, jaký typ žen se mu líbí. Jak se s ní vypořádá? Itadori se mezitím v rámci svého praktického výcviku vydává prozkoumat místo, kde řádil prokletý duch. Ale ani v jeho případě nebudou věci takové, jak by se mohly na první pohled zdát.
Vydá: CREW