BLOOD RAGE

Blood rage je první z trilogie her od Erica M. Langa (další jsou Rising sun a Ankh). Hra vás přenese do dob vikingů a severských bohů, na pokraj soudného dne – Ragnaroku. Svět se blíží ke konci a jen ti nejstatečnější usednou ve Valhale po boku bohů. Život je pomíjivý, ale sláva věčná. Vzhůru do boje, bratři.

Hra vyšla v češtině díky REXhry a nyní dorazil do obchodů jejich dotisk. K dispozici bude i rozšíření pro pátého hráče. V minulosti vyšly další dvě malá rozšíření – Bohové z Asgardu a Zaříkávači z Midgardu. O jejich dotisku se zatím jedná.

Hra je určena pro dva až pět náčelníků vikingů od 13 let a poslední bitva před koncem světa zabere zhruba 90 minut.

Co najdete v krabici

Základní krabice je určena pro 4 hráče. Pro každého hráče v ní najdete klanovou desku, žetony pro jednotlivé ukazatele a 10 figurek klanu. Z nich je jedna figurka vůdce, 1 loď a 8 válečníků.

Žlutý klan hadů

Dále zde je 9 figurek mytických bytostí, které se rozhodly přidat se do bitvy soudného dne, a k nim barevné podstavce v barvách jednotlivých klanů.

Velký herní plán znázorňuje jednotlivé kraje okolo bájného stromu Yggdrasilu, ve kterých se bojuje o odměny prezentované žetony plenění. Během hry jsou některé kraje ničeny, k čemuž slouží 8 žetonů Ragnaroku.

K sledování průběhu hry je v krabici deska věků a deska Valhaly, kam se odebírají padlí válečníci.

Mýtické bytosti

No a zbývají vám tři balíčky karet, které reprezentují dary bohů a jsou rozděleny také na tři věky. Jsou zde karty vylepšení klanů, bojovníků, karty mytických postav, bojové karty a karty úkolů, za jejichž splnění získávají hráči body slávy.

Rozšíření pro pátého hráče obsahuje komponenty pro dalšího hráče – klanovou desku, figurky, žetony a 24 karet božských darů.

Rozšíření Bohové z Asgardu přidává do hry přímo božské bytosti. V rozšíření je 6 postav severských bohů s odpovídajícími referenčními kartami.

Rozšíření Zaříkávači z Midgardu přináší nové figurky pro každý kmen – zaříkávače, které je možné získat jako klanové vylepšení.

Figurky jsou ve hře nenabarvené, na fotkách se mohu pochlubit svou prací. :)

Jak se to hraje

Hra se hraje na tři věky, tedy čas, který zbývá k zániku světa. Doprostřed stolu rozložíte herní plán, každý hráč si vezme jeden kmen a můžete se pustit do bitvy.

Každé kolo se skládá z několika fází:

  • Dary bohů

V této fázi získáváte nové karty. Hraje se formou draftu, vždy si z karet v ruce jednu vyberete a ostatní pošlete sousedovi. To probíhá dokola, dokud nemá každý šest karet.

  • Akce

Nejdelší a současně stěžejní část hry. V této části podnikáte nájezdy s vikingy do jednotlivých krajů, můžete se pokusit kraje vyplenit, můžete se pohybovat s jednotkami z kraje do kraje, vynášíte karty úkolů, vylepšení klanu či jednotek, které vám přináší unikátní vlastnosti nebo vám dovolí najmout některou z mytických nestvůr. Za jednotlivé akce se platí body zuřivosti.

Karty a figurky bohů

Podrobněji se rozepíši o boji. Ve hře není možné napadnout jiným klan. Důvod k boji je ten, že se rozhodnete vyplenit některý z krajů a ostatní se vám v tom pokusí zabránit. Na začátku mohou ostatní hráči, pokud je zde místo, přesunout do místa boje svoje válečníky. Všichni účastníci boje vyberou tajně jednu kartu, mohou kartu boje, která je posílí, nebo libovolnou, s kterou blafují. Poté se karty odhalí, spočítá se síla jednotek + bonus z karet a kdo je nejsilnější, ten vyhrává. Všichni ostatní válečníci slavně zahynuli a jsou dopravení valkýrami do Valhaly. Občas vlastně ani nechcete boj vyhrát, máte třeba body za zabité jednotky nebo karty, které vám umožní vítězi něco sebrat.

  • Odhození karet

Všichni hráči odhodí zbylé karty kromě jedné.

  • Splnění úkolů

Pokud jste během kola akcí zahráli nějaké úkoly, zde se kontroluje jejich splnění. To vám přinese vítězné body slávy a vylepšení některé z klanových vlastní. Ty vám udávají, kolik máte na začátku kola bodů zuřivosti, kolik slávy získáte za vyhrané bitvy a kolik můžete mít maximálně figurek na mapě.

  • Ragnarok

Běh této fáze dojde k zničení jednoho z krajů a všechny jednotky zde jsou zabity. Za zabité jednotky během zničení regionu hráči získávají body slávy.

  • Návrat z Valhaly

Mrtví válečníci se navracejí z Valhaly do zásoby příslušného hráče tak, aby se mohli znovu zapojit do dalšího kola bitvy.

Na konci třetího věku se spočítají body slávy a nejslavnější z vikingů usedne ve Valhale po boku samotného Odina.

Rozehraná hra

Moje hodnocení

Hra umožňuje zkoušet různé strategie. A musíte reagovat na to, co vám přijde za karty. Úkoly jsou dvojího typu – získat převahu a mít válečníky ve Valhale. Občas chcete bitvy prohrávat, někdy se vám podaří generovat body za válečníky navracející se z Valhaly. Můžete naopak chtít bojovat a jít na to přes body za vyhrané boje. Hra má rychle vysvětlitelná pravidla, nejsou složitá a rychle všem přejdou do krve.

Pojďme na věci, které je potřeba si uvědomit. Jde o hráčskou hru s velmi silnou interakcí mezi hráči. Pro hru je klíčové znát karty Dary bohů, , abyste se seznámili s tím, co a jak funguje a co se s čím kombinuje. Jsou zde velmi silné karty a dohromady umí vytvořit velice silné kombinace, které vygenerují velké množství bodů. Počítejte s tím, že na začátku učení se v tom nemusíte tolik orientovat, a pokud budete hrát s někým, kdo hru zná, může vám brutálně ujet (třeba o 100 bodů). Což může být na začátku hodně frustrující.

Pokud máte rádi konfliktní hry a hry s mechanismem „area control“ (ovládání území) a je vám blízká severská tematika, hru vyzkoušejte. Já se k ní rád vracím.

Počet hráčů: : 2 až 4, s rozšířením 5
Doporučený věk : od 13 let
Herní doba : 90 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : REXhry

CMON Limited

Autoři: : Eric M. Lang
Originální název : Blood rage
Rok vydání : 2015
Orientační cena : 2 160,-