Keri Arthur: Pouto stínů (Strážkyně Riley Jenson 8)

V nadpřirozené australské komunitě nic jako klidné a bezpečné časy neexistuje. Riley Jenson vyšetřuje jeden případ za druhým a mrtvol jen přibývá.

Riley Jenson, z poloviny vlkodlak a z poloviny upír, pracuje jako strážkyně pro australské Direktorium, které dohlíží na soužití lidí a ostatních ras, jako jsou měňavci, čarodějnice či upíři. Riley patří k denní směně, protože na rozdíl od upířích kolegů dokáže bez problémů pracovat za tmy i denního světla. Direktorium má pořád plné ruce práce a Rileyin šéf upír Jack ji neustále zásobuje novými případy. Blízké okolí Danteho baru se stalo místem vraždy a je na Riley, aby chytila pachatele. Nebezpečného vraha, který dokázal o hlavu připravit upíra. Tohle není její jediný případ, protože guvernérova mladá neteř zemřela za opravdu podivných okolností.

Dhampýrka Riley a její bratr dvojče Rhoan disponují zajímavou sadou upířích a vlčích schopností, které je dělají unikátními. Dokonce každý z nich upřednostňuje jiné talenty, protože Rhoan je víc upír než vlk, zatímco Riley se stala obětí experimentu, takže na sebe dokáže vzít i podobu racka a od jisté chvíle vidí duše či duchy. Zároveň jí tato dvojitá podstata značně komplikuje život, protože její upíří stránka miluje prastarého upíra Quinna a jejich vztah úspěšně přestál různé kopance a kotrmelce, ale vlčice v ní má jako osudového druha Kye Murpyho, nájemného zabijáka a posledního chlapa na zemi, s kterým by Riley chtěla praktikovat staré známé žili šťastně až do smrti.

Pouto stínů je už osmým a zároveň předposledním románem o Strážkyni Riley Jenson. Australská urban fantasy z pera Keri Arthur stále patří mezi sexuálně nejžhavější příběhy. Přesto nejvíc prostoru stále dostává detektivní vyšetřování, při němž jde Riley o život a často nejen o ten její. Série zároveň nabízí další zajímavé a v tomto žánru občas netypické nadpřirozené druhy, které jsou nejen protivníky, ale i vedlejšími postavami. Riley tentokrát čelí překážkám nejen v profesní, ale i osobní rovině.

Osmý román uzavírá značnou část otevřených dějových linek, ale rozhodně ne všechny. A možná patří mezi jeden z nejsmutnějších dílů zatím vůbec. Zároveň čtenáře pozvolna připravuje na rozloučení s celou sérií.

Ukázka

Vydal: FantomPrint, 2021
Překlad: Petra Kubašková
Obálka: Larry Rostant
Vazba: vázaná s přebalem
Počet stran:288
Cena: 369