Sarah J. Maasová: Dvůr stříbrných plamenů

Vyhráli válku s Hybernem, ale za cenu mnoha životů. Nesta Archeronová se pokouší zapomenout na válečná traumata, a tak se utápí ve víně a v náručích cizích mužů. Do chvíle, než jí vládci Nočního dvora přikážou, aby absolvovala vojenský výcvik pod vedením illyrijského generála Cassiana…

Navíc se temný čaroděj Kostěj a královna Bryallyn snaží najít Klenoty děsu a rozpoutat další válku. A jediný, kdo je schopný najít Klenoty děsu dřív, než padnou do špatných rukou, je právě Nesta. Jenže ta svou nově nabytou magickou moc neumí ovládat a nejradši by předstírala, že žádnou nemá.

Dvůr stříbrných plamenů volně navazuje na původní trilogii Dvory a na novelu Dvůr mrazu a hvězd. Tentokrát jsou hlavními postavami Feyřina starší sestra Nesta a Rhysandův generál Cassian. Kromě nich jsou tu představeny i nové, zajímavé vedlejší postavy – knihovnice Gwyn, která se pokouší vypořádat s vlastními válečnými traumaty nebo Illyrijka Emerie se zmrzačenými křídly. Prostor tu také dostane Eris Vanserra, princ Podzimního dvora, který je přesně ten záporák, jenž nejspíš nebude tak úplně špatný. Tenhle typ umí Sarah J. Maasová na jedničku a u čtenářek vždycky funguje. Bohužel potenciál Erise ale zatím zůstává stále nevyužitý.

Sarah J. Maasová píše extrémně čtivě a chytlavě, takže čtenáři zhltnou Dvůr stříbrných plamenů na pár posezení. Nechybí tu řešení traumat, hledání sama sebe, komplikované rodinné vztahy, občasná akce a pořádná porce romantiky, nebo v tomto případě spíš erotiky. A to je kámen úrazu. Dvůr stříbrných plamenů má přes 720 stran, ale autorka se soustředí na Nestu a Cassiana a jejich vztah. Jenže ten se vyvíjí tak, že si to rozdávají při každé možné příležitosti, ale vůbec spolu nemluví, takže o budování vztahu nemůže být řeč.

Ostatní zápletky zůstávají bohužel dost nevyužité – samotné řešení traumat je tu špatné, stovky let ztracené Klenoty najdou víceméně náhodou, nezvládnutelné zkoušky udělají po pár týdnech výcviku, samotné vyvrcholení příběhu se odehraje na pár stránkách a celé to drama s Feyre a Rhysandem si autorka mohla klidně odpustit.

Sarah J. Maasová si tu taky připravuje půdu na pokračování tím, že trousí záhadné narážky stylem „vidím, že se něco děje, ale nebudu se ptát, protože by mi to stejně neřekli“. Škoda, že autorka čtenářům aspoň nenaznačila, kam by se příběh mohl dále vyvíjet – pokud to tedy ona sama ví.

Dvůr stříbrných plamenů je ve výsledku čistokrevnou paranormální romancí, kde o pořádnou dějovou zápletku skoro nezavadíte, zato tvrdého a popisného sexu dostanete víc, než vám nejspíš bude milé. Oproti původní trilogii Dvory je toto pokračování o hodně slabší, ale i tak si ho autorčini fanoušci nejspíš užijou, protože Maasová píše pořád velice čtivě, v románu jsou sexy víláci a oblíbené postavy.

Snad v dalších dílech autorka naplno využije potenciál skvělých vedlejších postav – hlavně Erise, Juriana a Vassy, protože ti si pořádnou dějovou linku zaslouží. A nezbývá než doufat, že se Sarah J. Maasová při psaní dalších dílů bude řídit heslem: více děje, méně erotiky.

Ukázka

Vydalo: Cooboo; 2022
Překlad: Ivana Svobodová
Vazba: brožovaná
728 stran / 499 Kč