Nové knihy za leden 2022

Už jste si stihli koupit, nebo dokonce přečíst některou z lednových knižních novinek? Dáte šanci sci-fi Terezy Kadečkové, nové fantasy sérii Kroniky Dasnarie, pokračování série Ptačí srdce nebo třeba temné Lilith?

Tereza Kadečková: O dracích a Sedmi

Trápí vás kašel, rýma nebo bolest hlavy? Žaludeční vředy, slabé srdce či diabetes? Bojíte se rakoviny?
Každé známe nemoci vás zbaví RUDÝ ZÁZRAK™. (Možnými vedlejšími účinky jsou ztráta hmotnosti, chuti a přirozené imunity.)
Schizofrenie je minulostí. Únava nepřijde ani po dvou dnech bez spánku. Alergie vám budou cizí. Stačí tři tabletky denně.
RUDÝ ZÁZRAK™ porazí každý neduh. A nejlepší na něm je, že nemůže nikdy dojít.
V roce 2020 se Tereza Kadečková uvedla knihou O dracích a lidech, v níž prezentovala velmi specifický pohled na draky. A do světa draků se vrací s úplně novým příběhem. Nečekejte přímé navázání na knihu O dracích a lidech. O dracích a Sedmi je naprosto nový příběh. Překvapí i žánrovým zařazením. Tentokrát se vám představuje příběh z ranku sci-fi, který má kyberpunkové kořeny. Ano, pořád se jedná o stejný svět, a přitom je příběh úplně jiný. A proto není znalost knihy O dracích a lidech pro četbu nutná. Zkusíte i vy Rudý Zázrak?

Vydal: Golden Dog, 2022
Obálka a ilustrace: Petra Feňdová
Vazba: brožovaná
260 stran / 249 Kč
Ukázka

Lynette Noniová: Ranhojička – Královna rebelů

Už deset let přežívá sedmnáctiletá ranhojička Kiva v nechvalně proslulé věznici Zalindov. Když přivezou těžce nemocnou královnu rebelů, dostane nelehký úkol – udržet ji na živu, aby mohla podstoupit zkoušky utrpením, určené těm nejnebezpečnějším zločincům. Musí přežít mučení vzduchem, ohněm, vodou a zemí, což se zatím nikomu nepodařilo.
Ve stejné době dostane Kiva šifrovaný vzkaz od své rodiny: „Nenech ji zemřít. Už jdeme.“ Dívka si uvědomuje, že zkoušky by nemocnou královnu zabily, a tak se nabídne, že je podstoupí místo ní. Pokud uspěje, budou obě svobodné.
Kiva má strach z nejisté budoucnosti. Spánek jí ruší i epidemie, která se šíří věznicí, a také Jaren – nový vězeň, jehož přítomnost je pro ni důležitější, než si dokáže přiznat…

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Pavla Kubešová
Vazba: vázaná
416 stran / 449 Kč

Jeffe Kennedy: Vězeňkyně koruny (Kroniky Dasnarie 1)

Byla vychována k tomu, aby byla krásná, nic víc. A pak se pravidla změnila…
V ledové Dasnarii, říši soupeřící s Dvanácti královstvími, spočívá role ženy v tom, aby byla utěšitelkou, plodila dědice a na nic se neptala. Avšak spiknutí, jež má svrhnout císaře, závisí na osudu jeho nejstarší dcery. A zrada v srdci konspirace změní víc než jeden pečlivě nalinkovaný život…
Princezna Jenna byla vychována v největším luxusu – a nevědomosti. Ze své sladce navoněné zlaté klícky seraglia, ženské části paláce, nikdy nespatřila slunce a nepoznala muže ani základní vzdělání. Byla však vyškolena v tom, jak se žena může dopracovat k moci. Když jsou ohlášeny její zásnuby, je připravena vydat se na cestu intrik, které ji mají proměnit z pouhé ozdoby v královnu, přesně jak slibuje její matka.
Jenže muž, jehož Jenně určili za manžela, není snadno oblafnutelné neviňátko ani princ, kterého lze okouzlit. Je to monstrum v lidské kůži a Jenně je od chvíle, kdy složí svatební slib, jasné, že život pod jeho palcem je jedna velká hrůza. Jestli chce Jenna přežít, musí se nějak osvobodit – a pro princeznu narozenou do hebké klícky je putování do studeného, tvrdého království cestou vskutku nebezpečnou…

Vydal: Fantom Print, 2022
Překlad: Petra Kubašková
Obálka: Zuzi Maat
Vazba: brožovaná
240 stran / 279 Kč
Ukázka

George MacDonald: Lilith

Mladý učenec zdědí dům s velkou tajemnou knihovnou. Při bádání v ní se mu jako průvodce nabídne havran, s nímž se dostane do paralelního světa „za zrcadlem“, kde neplatí pozemské zákony a realitu tvoří sedm rozměrů. Při cestě podivuhodnou říší se setkává s řadou bytostí, mezi nimi i s krásnou démonickou Lilith, a zažívá hrůzná i povznášející dobrodružství, jejichž hlavním rysem jsou proměny – metamorfózy těla i duše.
Lilith (1895) je nejvýznačnějším a také nejtemnějším dílem skotského spisovatele George MacDonalda (1824–1905). Pro Lovecrafta, jak píše ve slavné eseji „Nadpřirozená hrůza v literatuře“, jde o román vyznačující se „nutkavou bizarností“. Obecně se považuje za jeden z vrcholů viktoriánské fantastiky a měl velký vliv na pozdější autory, jako jsou C. S. Lewis a J. R. R. Tolkien. Důmyslně slučuje tradici romantické fantastické prózy s tradiční heroickou romancí, pohádkovým dobrodružstvím a duchovní alegorií.

Vydala: Carcosa, 2022
Překlad: Milan Žáček
Vazba: pevná
344 stran / 379 Kč
Ukázka

Lucy Taylor: Vztek a další příběhy

První ucelená sbírka povídek americké autorky Lucy Taylor, která vás v titulní povídce provede temnými, zákoutími lidské mysli, ale nebojí se vám ukázat ani temná místa naší planety. V knize Vztek a další příběhy na vás česká celkem osm příběhů, jimiž vás Lucy Taylor přesvědčí o tom, že patří mezi nejlepší hororové autorky současnosti.

Vydal: Golden Dog, 2022
Překlad: Martin Štefko
Obálka: Jiří Miňovský
Vazba: brožovaná
268 stran / 299 Kč

Adrienne Youngová: Fable – Mezi zloději

Obstojí mladá dívka ve světě, kde se hraje podle mužských pravidel?
Do svých sedmnácti let nepoznala Fable nic jiného než moře. Když ale její máma zemře v bouři a vlastní otec ji bez jediného slova vysvětlení vysadí na nechvalně proslulém ostrově zlodějů, musí začít bojovat o přežití. S vidinou toho, že toto nehostinné místo jednou opustí, se začne spoléhat sama na sebe a na jedinečné dovednosti, které jí předala matka.
Dokáže se s pomocí mladého obchodníka Westa dostat zpět na otcovu loď a zajistit si své právoplatné místo po jeho boku? Pokud se jí to má podařit, bude muset odolat nejen útokům dravých konkurentů, ale také přežít nevyzpytatelné bouře, které bičují Úžiny…

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Jan Kozák
Vazba: brožovaná
340 stran / 399 Kč

Jan Hamouz: Třetí ucho (Ptačí srdce 2)

Z jednadvaceti krajin jich zůstalo deset. Trat’Hys by nejspíš plakal.
Erenézie se hroutí Darovi pod rukama, proč ale řešit nemocné království, když má člověk víno a děvky? Utéct před problémy Dar’Hys ještě dokáže, ať už na sever, nebo na jih, ovšem jeho vnitřní démoni jsou pořád s ním.
Poté co Rohatí přitloukli jeho otce ke kůlu, stává se mladý Oldenik pánem Železného Listu. Bohové však umějí být krutí, a tak chlapci vyrvou jeho dědictví z rukou dřív, než byste řekli medový koláček. Doposud bylo nejdůležitější věcí v jeho životě dosyta se najíst. Od nynějška je to přežít.
A nakonec je tu Iko, věhlasný erenézský lékař, který měl ve svých rukou osudy králů, knížat, pánů, válečníků i obyčejných smrtelníků. Jeho životním cílem není nic menšího než zvítězit v souboji s bohy — a je odhodlán pro to obětovat téměř vše. Avšak k úspěchu vede věru trnitá cesta, na níž je potřeba platit tím nejcennějším.

Vydal: Host, 2022
Vazba: brožovaná
760 stran / 469 Kč
Ukázka

Peta M. Freestone: Koruna kouře (Vůně Aramteshe 2)

Naši hrdinové Rakel a Ash, kteří se v předchozím díle vydali na nebezpečnou cestu, aby nalezli protilék na jed, který otrávil prince, tentokrát však musejí překonat nástrahy každý zvlášť. Na vytváření a rozeznávání vůní obzvlášť nadaná Rakel cestuje za hranice říše, kde se snaží odhalit pravdu ohledně své minulosti. Princův osobní strážce Ash, jehož všichni považují za mrtvého, musí uniknout z vězení a najít způsob, jak varovat svět před blížícím se nebezpečím. Říše je na pokraji občanské války, k níž se schylovalo už po staletí, od doby, kdy po zemi chodili bohové. Boj se nevyhne nikomu, urozenému princi ani obyčejnému vesničanovi. Každý si nyní musí vybrat, na jakou stranu se v nadcházejícím konfliktu postaví…

Vydala: Moba, 2022
Překlad: Martina Williams Buchlová
Vazba: pevná
424 stran / 399 Kč

Jiří Klaban: Tajemství zjev(e)né srdci

Dobrodružné fantasy vás zavede na starobylou Pevninu, kde se na odvahu, čest, lásku ani kouzla ještě nezapomnělo. Nebojte se uvěřit!
Starobylá Pevnina se zmítá v nepokojích. Válka o moc mezi kouzelníky vrcholí. Mladá čarodějka Mera opouští bezpečí dosavadní samoty a setkává se s Mocí mnohem větší, než je ta její. Toto setkání promění nejen ji samotnou, ale zásadně ovlivní budoucnost celé Pevniny. Staňte se svědky odvěkého boje mezi dobrem a zlem nejen na bitevních polích, ale především v lidských srdcích. Prožijte příběh odvahy, oddanosti, lásky a důvěry přesahující hranice známého světa i chápání.

Vydala: Pointa, 2022
Vazba: brožovaná
448 stran / 449 Kč

Aiden Thomas: Kluci ze hřbitova

Trans kluk Yadriel by se rád zavděčil své latinskoamerické rodině, která má problém přijmout jeho gender. Aby jim dokázal, že je pravý brujo, rozhodne se s pomocí své sestřenky a nejlepší kamarádky Maritzy provést rituál s cílem vyvolat ducha jejich zavražděného bratrance. Něco se ale zvrtne a Yadriel místo něj vyvolá ducha Juliana Diaze – kluka z místní střední, který neměl zrovna nejlepší pověst. Yadriel by se ho milerád zbavil, ale Julian nehodlá odejít jen tak. Je odhodlaný přijít na to, co se mu stalo, a zbavit se tak pout, která ho na tomto světě drží. Yadrielovi nezbývá než Julianovi pomoci. Čím více času spolu však tráví, tím méně si Yadriel přeje, aby Julian odešel…

Vydalo: Yoli, 2022
Překlad: Kateřina Stupková
Vazba: brožovaná
392 stran / 399 Kč
Ukázka

Sui Išida: Tokijský ghúl: re 12

Zhrzený Mucuki se pouští do práce a jeho činy mají dalekosáhlé důsledky – především pro Kanekiho a Tóku, ale i pro nic netušící Joriko chystající svatbu s inspektorem Takeomim Kuroiwou. Intriky na velitelství ÚPG mezitím pokračují a Kanekiho organizace GOAT se ocitá pod ohromným tlakem…

Vydala: CREW, 2022
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
208 stran / 229 Kč

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země Nezemě 13

Bojovat s démony nebylo snadné, ale bojovat s lidmi… to je ještě horší. Zatímco Emma a děti utíkají před svými pronásledovateli do divočiny, snaží se Lucas a Hugo nepřátele zastavit po svém. Už teď je však jasné, že bez obětí se to neobejde…

Vydala: CREW, 2022
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
192 stran / 229 Kč