Nora Roberts: Hvězdy osudu (Strážci 1)

Před mnoha staletími, ve světě mimo náš vlastní, se sešly tři měsíční bohyně, aby se poradily, jaký dar věnují čerstvě narozené královně. Nakonec se rozhodly, že jí každá věnuje jednu hvězdu obdařenou přáním. Vodní, ohnivou a ledovou, ale dřív než mohly svoje přání dokončit, překazila jim to Nerezza, temná bohyně toužící po moci, krveprolití a zkáze.

Nerezza vyslovila předpověď, že Hvězdy se jednoho dne zřítí z nebe, a až tento okamžik nastane, bude mít otevřenou cestu, aby je získala do své moci. S Hvězdami v jejím držení zahyne Měsíc a zvítězí temnota. Tři měsíční bohyně se rozhodnou najít vlastní vyslance, kteří by Hvězdy ochránili.

Sasha Riggsová žije v malém domku v horách Severní Karolíny, kde jí nikdo neruší v jejím tvůrčím procesu. Její obrazy se prodávají, ale ji trápí divné sny a zvláštní vize. Sasha má pocit, že přijde o zdravý rozum, to jí však nebrání malovat záhadnou skupinu pěti lidí, které nikdy v životě neviděla, a místo, kam se zatím nikdy nepodívala. Nakonec se rozhodne přestat své sny popírat a zařídí si prázdniny na ostrově Korfu, jenž poslední dobou zachycuje na svých obrazech. Už pár hodin po příletu potká u hotelového bazénu doktorku Riley Gwinovou, jejíž tvář viděla ve snech. Obě ženy se sotva stihnou seznámit, když jsou vyrušeny Branem Killianem, další osobou ztvárněnou na obrazech, i když v případě téhle osoby jsou Sashiny vize mnohem důvěrnější.

Jestli mezi spisovateli existuje někdo, kdo dokáže chrlit jednu knihu za druhou, je to americká bestsellerová hvězda Nora Roberts. Její příběhy si čeští čtenáři mohli přečíst už na počátku devadesátých let a od té doby jich každý rok přibývá několik nejen pod jménem Nora Roberts, ale i pod pseudonymem J. D. Robb.

Jedním z jejích novějších počinů je trilogie Strážci, kde se fantasy prolíná s romancí. Skupina šesti osob, tří mužů a tří žen, se řízením osudu sejde na slunném ostrově Korfu, kam je zavedlo pátrání po tajemných Hvězdách osudu. Vzájemně se seznamují a snaží se naplno fungovat, aby zabránili temné bohyni v získání hvězd. Do toho všeho upíjejí víno, pivo a koktejly a mezi některými dvojicemi to jiskří víc, než je zdrávo. Zkrátka všechno dle pravidel dobré romance

Nora Roberts je mezi čtenáři známá jako autorka romancí a román Hvězdy osudu rozhodně není výjimkou. Některé z jejích příběhů jsou obohacené o detektivní linku, ale v tomto případě celé dění okořenila magie. Hlavní hrdinové Sasha a Bran společně se čtveřicí nových přátel žijí v našem běžném světě. Jejich schopnosti či původ už ovšem příliš obyčejné nejsou. Sasha je jasnovidka s empatickým nadáním, zatímco Bran pochází z rodiny irských čarodějů.

Nora Roberts ani tentokrát nezklamala a napsala příjemnou a čtivou paranormální romanci. Není to nejoriginálnější příběh, ale nijak neurazí, a naopak umožní strávit čas se zábavnou skupinkou dobrodruhů.

Vydal: Alpress, 2021
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: pevná
Počet stran: 312
Cena: 349 Kč