Lilith – viktoriánská duchovně fantaskní imaginace

Cíl i jeho skutečný význam bývají často mlhavé. Naproti tomu cesta i se svými zvraty, zastávkami na rozcestích a následně zvoleným směrem se stává iniciačním prožitkem poznání, hlásajícím, že sama cesta je oním cílem.

Takto by se dala shrnout základní myšlenka románu Lilith (1895) skotského spisovatele George MacDonalda, jenž čtenáře spolu s hlavní postavou provede po mystické cestě plné duchovní imaginace a iniciačního poznání sebe sama. To se pochopitelně neobejde bez prvotního rozčarování a zmatenosti.

Pan Vane, skotský aristokrat a gentleman, zdědí po otci rodinné sídlo s opravdu rozsáhlou knihovnou, jíž každý předek rozšiřoval o významné knižní tituly své doby. Právě v knihovně začíná i samotné dobrodružství milovníka knih pana Vana. Když budoucí poutník sedí u otevřené knihy, aniž by si uvědomoval míru dopadu na vlastní život i podstatu svého sebepoznání, zahlédne přízrak starého muže v dlouhém obnošeném plášti. Komorník mu vypoví příběh o tomto přízraku, který však již dlouhou dobu nikdo v domě nespatřil. Poté co se přízrak opětovně zjeví, aniž by sám věděl důvod, je pan Vane buzen k následování jeho kroků. Přízrak jej provede rozsáhlým sídlem až do neznámé podkrovní místnosti osazené dvěma pohyblivými, zaprášenými, věkem již skoro slepými zrcadly. Po úpravě jejich vzájemného náklonu projde přízrak do neznámé krajiny v zrcadle a poutník jej následuje, čímž se začíná jeho dobrodružná cesta.

George MacDonald v jednom ze svých stěžejních děl oživil biblické i předbiblické postavy. Poutníka provází přízrak starého knihovníka, hrobníka a pana Havrana v jedné osobě. A nejsou to všechny jeho role. Ty se objevují a osvětlují s poutníkovými přibývajícími zkušenostmi, jenž ze začátku vůbec nerozumí významu slov, jimiž mu pan Havran odpovídá na jeho zvědavé otázky. Jako by stejná slova každý používal a vnímal rozdílně. Autor nechá čtenáře spolu s poutníkem projít zemí zvanou Uránie, spatřit podivné výjevy a prožívat situace, které pomalu obnažují charakter postavy až na samotnou dřeň.

George MacDonald tak dosáhl toho, že i skoro po sto třiceti letech román Lilith mění nejen hrdinu, ale i čtenáře, kterému předá část ze své iniciační imaginace. To negativní v každém člověku je pojmenováno, odhaleno a nakonec odvrženo v situacích, do nichž se protagonista dostává kvůli svým egoistickým a sobeckým rozhodnutím, aby následně vypil hořký kalich poznání až do dna. A spolu s ním tak učiní i čtenář. Jedná se o knihu, která rozhodně nestárne. Ba právě naopak! Lilith je schopna oslovit a předat poselství i dnešnímu člověku. Nejspíš si i sama vybírá své čtenáře, aby jim zcela nekompromisně nastavila zrcadlo poznání.

Ukázka

Vydala: Carcosa, 2022
Překlad: Milan Žáček
Obálka: výřez z obrazu La Beale Isoud at Joyous Gard (od Aubreyho Beardsleyho)
Počet stran: 344
Vazba: pevná
Cena: 379 Kč