Zemřela Anne Rice, jedna z nejvýznamnějších hororových autorek současnosti

V sobotu 11. prosince 2021 zemřela ve svých osmdesáti letech americká spisovatelka Anne Rice, autorka slavných Upířích kronik a celé řady dalších knih.

Anne Rice (vlastním jménem Howard Allen O’Brien) se narodila 4. 10. 1941 v New Orleansu, kde se také odehrává mnoho jejích příběhů.

Po smrti své čtyřleté dcerky na leukémii začala rozvíjet Interview s upírem, výjimečný příběh o umírání a věčném životě, kde je dívenkou přímo inspirována upírka Claudia, postava věčného dítěte. Byť je román autorčinou prvotinou, stal se zároveň jedním z nejprodávanějších románů všech dob. Po devítileté pauze (ve které Anne pozorně naslouchala ohlasům na román i postavy) navázala dalšími příběhy a vytvořila slavné Upíří kroniky. Hlavním (anti)hrdinou však už dále není vypravěč prvního dílu, stává se jím nesmrtelný přitažlivý cynik Lestat De Lioncourt. Po slavné a zdařilé filmové adaptaci Interview s upírem (1994) a méně zdařilé Královně prokletých (2002) následoval v roce 2005 dokonce (u nás nesehnatelný) muzikál Lestat s hudbou Eltona Johna.

Kolem Lestata se postupně vytvořil fanclub, pořádající různé eventy. Na jednom z nich (Memnoch Ball v r. 1995) došlo k dojemnému setkání samotné autorky s filmovou představitelkou upírské dcerky Claudie – dětskou herečkou Kirsten Dunst. Lestatův fanclub se během let rozrostl do celosvětových rozměrů a prakticky položil základní kameny celého goth stylu.

Dnes má tato výjimečná autorka a inspirativní osobnost na svém kontě více než 30 knih přeložených do desítek jazyků a přes sto milionů prodaných výtisků.

Kromě třináctidílné Upíří kroniky zpracovala také další témata, ke všem měla nějakým způsobem blízko. K domovině a nakonec i k neworleanským upírům se například poutá vynikající trilogie o Mayfairských čarodějnicích (Hodina čarodějnic I-III), od egyptských králů upírů už byl zase kousek k Ramsesovi prokletému, po svém pojala samozřejmě vlkodlaky (Dar vlka). Vrhla se ale i na čistou erotiku (série Sleeping beauty) nebo náboženská témata (Mladý mesiáš).

Všemi knihami se proplétá jedinečný znepokojivý a přitažlivý podtón a její příběhy navíc šperkuje kultivovaný styl, který se dnes stává čím dál tím větší raritou. Přesto ve své době (Interview s upírem vyšlo poprvé v roce 1976!) do svých textů dostala nejrůznější tabuizovaná témata, jako například homosexualitu či pedofilii. Upíři přece mohou všechno. Stali se tak především zrcadlem lidí, jejich odvrácenou stranou a vypravěči osudů, které by se smrtelník vyprávět neodvážil.

Byť je její zvláště pozdější tvorba poznamenána jejím návratem ke křesťanství (což je možná také důvodem, proč se jí čeští nakladatelé trochu bojí), Anne Rice stvořila úžasné a odvážné příběhy. Ne takové, které by bezvýhradně pohltily široké masy – vždy se našlo mnoho těch, kteří nebyli osloveni, nebo měli nejrůznější výhrady. A možná právě tato skutečnost byla impulsem pro mnohé jiné autory, kteří se autorčinými světy pouze inspirovali a přetvořili je k obrazu svému.

Bez Anne Rice by nevznikly tisíce knih, filmů ani seriálů. Bez Anne Rice by příběhy byly méně odvážné, méně smyslné, možná i méně realistické. Její rukopis budeme odhalovat v nejrůznějších psaných či hraných dílech neustále a i nadále. Možná bude její poselství i u nás pokračovat v knihách jejího syna, rovněž úspěšného autora Christophera. Vždyť i poslední knihu Anne Rice napsala právě společně s ním (Ramses the Damned: The Reign of Osiris má vyjít příští rok).

Rozhovor s autorkou o Upířích kronikách (2009)

Rozhovor s autorkou o Pravé krvi a Stmívání (2011)

Rozhovor s autorkou o Daru vlka (2012)