Simon Snow zachránil svět… a dostal depresi

Simon Snow naplnil úděl vyvoleného: zabil zloducha a zachránil kouzelnický svět. Jenže při tom přišel o veškerou magii, zato mu přibyla křídla, ocas a deprese. A Simonova nejlepší kamarádka Penelopa Bunceová usoudí, že nejlepším lékem bude spontánní výlet do Ameriky pod záminkou, že pojedou navštívit bývalou spolužačku Agátu.

Agáta se obrátila zády ke kouzelnickému světu, odstěhovala se do Kalifornie a pokouší se zapadnout mezi americké normály. To se jí ale moc nedaří, a navíc se její jediná kamarádka zapletla s podivnou skupinou, která nebezpečně připomíná sektu.

Baz doufá, že výlet do Ameriky prospěje Simonovi i jejich vztahu, který prochází vleklou krizí. Jenže ve Spojených státech platí pro kouzelníky jiná pravidla, vyskytují se tu neznámé a nebezpečné příšery, magie každou chvíli selhává a taky tu žije mnohem víc upírů, než by ho kdy napadlo. Baz se musí vyrovnat s tím, že toho o upírech, i když je jedním z nich, moc neví, a že by možná mohl žít jinak. Jenže to by zase přišel o Simona… A aby toho nebylo málo, tak Agáta zmizí.

Nezdárný syn je volným pokračováním úspěšného románu Nedej se, který měl ale jasně ukončený příběh. Rainbow Rowellová se v těžkém životním období rozhodla vrátit k oblíbené dvojici Simonovi a Bazovi. To je taky největší přednost celé knihy a nejspíš i důvod, proč se čtenáři do pokračování pustí. Otázkou ale zůstává, jestli za to stojí.

Začneme pozitivy. Rainbow Rowellová je zkušená a talentovaná autorka, takže Nezdárný syn od začátku svižně plyne a slupnete ho jako malinu. Nechybí v něm dobrodružství, magie, souboje na život a na smrt, humor ani romantika. Tentokrát je ale příběh trochu temnější, protože všichni hrdinové prožívají těžké životní období. Nicméně to vyvažuje autorčin typický chytrý humor. Slovní přestřelky mezi hlavními hrdiny vás zaručeně rozesmějí nahlas. Právě humor a samozřejmě ústřední dvojce Simon a Baz je podle mého názoru to co, dělá tuhle sérii tak kouzelnou.

Bohužel Nezdárný syn má i spoustu chyb. Děj je poměrně plytký, zápletka vyvařená z vody, autorka příběh posouvá dopředu převážně nelogičnostmi a postavy nejsou takové, jaké si je čtenáři pamatují. U Simona se to dá ještě pochopit, protože si toho hodně prožil a není na tom psychicky dobře. Ale že by tak chytrá čarodějka, jako je Penny, netušila, jak jsou rozlehlé Spojené státy americké? Z Penny se vůbec stala protivná nána, která neposlouchá dobré rady a je akorát vzteklá a umíněná.

Navíc ani vztah Simona a Baze není takový, jaký čtenáři čekali. Zatímco v předchozím díle byl správně roztomilý a kouzelný, teď prochází těžkou krizí, ti dva spolu nekomunikují, domýšlí si, co si myslí ten druhý, a reálně hrozí, že se rozejdou.

Nezdárný syn bohužel nesahá Nedej se ani po kotníky a pravděpodobně bude pro řadu čtenářů zklamáním. Koneckonců se jedná o nastavovanou kaši, a to jen málokdy dopadne dobře. Nezdárný syn se velice špatně hodnotí, protože na jednu stranu jsou tu pořád Simon a Baz, ale na druhou stranu je o tolik slabší než první díl, že by se možná čtenáři bez dalšího dobrodružství téhle dvojice radši obešli. Nicméně já se do třetího dílu s názvem Any Way the Wind Blows, který vyšel v létě 2021 (a doufám, že brzy vyjde i česky), pustím, protože chci vědět, jak to (nejednom se Simonem a Bazem) dopadne.

Vydalo: Yoli; 2020
Překlad: Jana Kunová
Vazba: měkká
360 stran / 329 Kč