Václav Jakeš: Nebezpečí z vesmíru

V mnoha science fiction příbězích se pracuje s tím, že jako lidstvo stagnujeme. Především v sociálních vztazích či schopnosti vnímat věci emocionálně. Co by se s lidstvem stalo, kdyby stálo tváří v tvář mimozemské civilizaci? To je hlavní premisa drobné knížečky s názvem Nebezpečí z vesmíru.

Nenechte se zmást názvem, nejde o nic akčního. Dokonce se nejedná ani o klasické sci-fi, ale spíše o satiru. Zhruba stopadesátistránkový příběh nemá hlavního hrdinu a je psán téměř dokumentární formou, kdy autor sleduje hned několik pohledů.

Z informačních kapitol se dozvídáme o tom, že z oběžné dráhy Saturnu se k Zemi vydalo neznámé těleso, které nijak nekomunikuje. S tím souvisí i diskuze světových elit o tom, co s tím, zda je těleso nebezpečné a co je třeba udělat. V některých kapitolách se zas podíváme do života běžných, typicky českých rodin a zjistíme, jak se s nastalou situací vyrovnávají.

Když neznámé těleso dorazí na naši orbitu, začne se rozpadat až do podoby miniaturních nanobotů, které mají za cíl se dostat do člověka. U spousty ze zasažených lidí dojde k zvláštnímu úkazu – k náhlému vzestupu inteligence. Bude to ale k něčemu?

Nebezpečí z vesmíru je sympatické zasazením k nám do Čech a autor hodně vsadil na znalost našich společenských i politických poměrů. To v knize využil satirickým způsobem, který může být chápán jako společenská kritika. Jsou tu zřejmé narážky na současnou politickou situaci, a dokonce i na tu pandemickou. Protože ona „nákaza“ nanoboty je tu řešena podobně jako covid-19.

Satira je náročný žánr, kde vždy záleží na vkusu a rozpoložení čtenáře. Nebezpečí z vesmíru přináší dobré vtipy, je příjemně nekorektní, ale mnoho věcí je zde velice očekávaných a jaksi „na sílu“ psaných. Pokud sledujete společenské dění, často vám bude jasné, jaký „vtip“ přijde.

Kniha je podivně formátovaná – dialogy nezačínají na novém řádku, a to občas působí, že text je jednolitý.

Naopak pochválit zaslouží závěr, který je zábavný. Stejně tak ani sci-fi stránka románu není špatná. Ovšem nic složitého nebo objevného nečekejte. Za zmínku stojí ilustrace Rosvity Mikulové, které příběh povedeně doplňují.

Václav Jakeš je zkušený spisovatel. Napsal několik publikací v odborném tisku a šest beletristických knih. Všechny vyšly v nakladatelství Epocha a jsou stejného žánrového zaměření. Tedy sci-fi s prvky satiry.

Nebezpečí z vesmíru je drobná knížečka, v níž nenajdete klasický příběh, ale spíše fiktivní dokument o tom, co by se mohlo stát, kdyby nás navštívila jiná civilizace. Do kolen vás sice nesrazí, ale pokud vám sedne autorův humor, můžete se při čtení dobře bavit.

Vydala: Epocha, 2021
Ilustrace: Rosvita Mikulová
Vazba: vázaná
152 stran / 179 Kč